Arnavutluk Hakkında Temel Bilgiler

İndirimli fiyatlar ile dünyayı keşfedin

Arnavutluk Uçak Bileti

arnavutluk ile ilgili görsel sonucu
 
Arnavutluk Hakkında Temel Bilgiler
Güney Avrupa'da yer alan Arnavutluk'un sınırları kuzeyde Karadağ'la, kuzeydoğuda Sırbistan'ı, doğuda Makedonya'yla ve güneyde Yunanistan'la çizilmiştir. Ayrıca ülkenin batıda Adriyatik Denizi ve güneybatıda İyonya Denizi'ne kıyısı bulunmaktadır.
 
Arnavutluk halkının çoğunluğu Müslüman kökenli olmakla birlikte Hıristiyan (Ortodoks ya da Katolik) dinine mensup büyük azınlıklardan oluşmaktadır. Farklı dini kökenden insanlar arasında evlilik çok yaygın görülmektedir ve hatta bazı yerlerde bu bir kuraldır.
 
Ülkenin en önemli sorunlarından bir tanesi olan altyapı zayıflığı yapılan iyileştirme çalışmalarına rağmen çok kötü durumdadır. Arnavutluk'ta insanların çoğu furgons denilen özel minibüslerle veya halk otobüsü ile seyahat etmeyi tercih etmektedirler. Biletlerin çok ucuz olduğu trenlerle yapılan uzun yolculuklardaki manzara, tarlalarda çalışan insanları izlemek ve atmosfer paha biçilmezdir. Otostop ülkede yaygın değildir. Bisiklet kullananlara yollarda oldukça saygı gösterilmektedir.
 
Arnavutluk'un Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri
 
Fotolia_68794794_S.jpg
 
Üniter arlamenter cumhuriyet ile yönetilen Arnavutluk, 12 idari bölgeye, 36 ile ve 61 belediyeye ayrılmaktadır. Başkenti Tiran'dır. Büyük şehirleri: Berat, Dıraç, Elbasan, Fier, Ergiri, Görice, Leç, Debre, İşkodra, Avlonya ve Kukes'tir.
 
Arnavutluk Nerededir?
Güney Avrupa'da yer alan Arnavutluk'un sınırları kuzeyde Karadağ'la, kuzeydoğuda Sırbistan'l, doğuda Makedonya'yla ve güneyde Yunanistan'la çizilmiştir. Ayrıca ülkenin batıda Adriyatik Denizi ve güneybatıda İyonya Denizi'ne kıyısı bulunmaktadır.
 
Arnavutluk'ta Konuşulan Diller
Arnavutluk'un resmi dili Arnavutçadır. Arnavutlar genelde ikiden fazla dil konuşmaktadırlar. İngilizce, İtalyanca ve Yunanca en yaygın konuşulan diller iken, Fransızca da çok yaygın olmamakla birlikte bilinmektedir. Diğer konuşulan diller Sırpça, Romence, Almanca ve Türkçedir. Sırbistan ile siyasi sorunlardan dolayısıyla mecbur kalmadıkça Sırpça konuşmamak daha iyidir.
 
Arnavutluk'ta Din ve İnanç
Ülke seküler bir devlettir. Arnavutluk nüfusunun yüzde 56’sı kendisini İslam'a bağlı, yüzde 14'ü inançsız, yüzde 10'u Katolik Hıristiyan, yüzde 7'si Ortodoks, yüzde 2,5'i Ateist, ve geriye kalan yüzdelik kesimi diğer dinlere bağlı olarak tanımlamaktadır.
 
Arnavutluk’un Kısa Tarihi
1943 yılında Nazi Almanya'sının himayesi altına girmeden önce 1939 yılında İtalya tarafından işgal edilmiş ve burada Büyük Arnavutluk kurulmuştur. Arnavutluk komünist dönemin etkisi ile yaygın toplumsal ve siyasi dönüşümler geçirmiş ve uluslararası toplumlardan oldukça izole olmuştur. 1991 yılında, Sosyalist Cumhuriyet dağılmıştır ve Arnavutluk Cumhuriyeti kurulmuştur. Arnavutluk; Birleşmiş Milletler, NATO, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Avrupa Konseyi, İslam İşbirliği Örgütü ve Dünya Ticaret Organizasyonu üyesidir.
 
Arnavutluk’a Ne Zaman Gidilir?
Akdeniz ikliminin hâkimiyet sürdüğü ülkenin kıyı kesimleri sıcak hava dalgaları dolayısıyla oldukça sıcak geçmektedir. Kış sezonu ise hafif yağmurlu, orta sıcaklıklarla geçmektedir. Arnavutluk'u ziyaret etmek için en iyi zaman Mayıs, Haziran ve Eylül ayları olacaktır.
 
Arnavutluk'a Nasıl Gidilir?
Arnavutluk'a Türkiye'den seyahat etmek istiyorsanız üç farklı yol bulunmaktadır. İlk tercih hava yoludur. Arnavutluk Tiran Rinas Hava Limanı'na 1,5 saat süren direk uçuşlar bulunmaktadır. Karayoluyla gitme şansıda bulunmaktadır. Arabayla gitmek ya da otobüsle ulaşım sağlamak mümkündür.
 
Arnavutluk’ta İklim ve Hava Durumu
Güney Avrupa'da bulunan Arnavutluk'ta Akdeniz iklimi hâkimiyet sürmektedir. Kış ayları ılık ve yağışlı geçmekteyken, yaz sezonu sıcak ve kurak geçmektedir.
 
Arnavutluk’un Ekonomisi
Arnavutluk'un sosyalist planlı ekonominden serbest piyasa kapitalizmine geçişi büyük ölçüde başarılı olmuştur. Geleneksel bir tarım ülkesi olan Arnavutluk'ta tarım en önemli ekonomik gelirlerden bir tanesidir. Ancak krizden oldukça etkilenen ülkede yoksulluk oranı oldukça fazladır. Tarım ülkede hala geleneksel yöntemlerle yapılmaktadır bu da verimsizliğin en önemli unsurlarından biri konumundadır.
 
Arnavutluk Kültürü
Arnavut kültürünün getirdikleriyle birlikte ülkenin halkı oldukça misafirperverdir ve bununla onur duymaktadırlar. Oldukça sevecen bir halk olan Arnavutlar şehrin sokaklarında uzun yürüyüşler yapmayı, kahve içmemeyi, özellikle genç nesil gece hayatı aktivitelerini ve dans etmeyi çok severler.
 
Arnavutluk Mutfağı
Çoğu Akdeniz ve Balkan ülkeleri gibi Arnavutluk mutfağı da güçlü ve uzun bir tarihin etkisi altında oluşmuştur. Farklı zamanlarda bölgeye Yunanistan, Sırbistan, İtalya ve Osmanlı hâkim olmuştur ve her imparatorluk Arnavut mutfağına derin izler bırakmıştır. Arnavutların ana yemekleri genellikle domates, zeytinyağı, sirke, tuz, salatalık, yeşilbiber, zeytin ve taze sebzelerin eşlik ettiği öğle yemeğidir. Birçok kişi sebze ve meyvelerini evin etrafında yetiştirmektedir. En popüler meyve ise raki yapmak için kullanılan üzüm (kırmızı, siyah, yeşil)dür. Doyurucu olan güveç yemekleri oldukça çeşitlidir ve sık yapılan Arnavut yemekleri arasındadır. İçi genel olarak sebze ile doldurulan yemekler çok popülerdir.
 
Arnavutluk’tan Alınacak Hediyelik Eşyalar
Neredeyse tüm Arnavutluk'tan, özellikle Tiran'dan ve geleneksel Kruja Çarşısı'ndan hediyelik eşya ve el sanatları öğeleri alınabilmektedir. Çok tipik ahşap pipolar, çifteli gibi müzik aletleri, köpekbalıkları ve Zadrima köyünde ve diğer bölgelerde yapılma motifli nakış ve örtüler oldukça popüler hediyelik eşyalardır. Eğer içecek götürülmek isteniyorsa alkollü içecekler arasında en önemli ve yerel olan üzümden yapılan “Rakı Skrapari”; Arnavut konyağı “Scanderbeg” ve yerel şaraplar oldukça gözdedir.
 
Arnavutluk’da Bulunan Türkiye Dış Temsilcilikleri
Adres: Ambasada Turke, Rruga e Elbasanit no:65 Tirana-Albania
 
Telefon: 355 4 238 0350 - 355 4 238 0351 - 355 4 238 0352 - 355 4 238 0353
 
Faks: 355 4 234 7767
 
E-posta: embassy.tirana@mfa.gov.tr
 
İnternet sitesi: http://tiran.be.mfa.gov.tr
 
Çalışma Saatleri: Pazartesi - Cuma (09.00 -12.30)(13.30 -17.00)
 
Arnavutluk'taki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler
Yaz Günü Tatili (14 Mart)
 
Nevruz Bayramı (22 Mart)
 
Paskalya (25-28 Mart)
 
İşçi Bayramı (01-02 Mayıs)
 
Ramazan Bayramı
 
Kurban Bayramı (13 Eylül)
 
Rahibe Tereza'nın Kutsanması Günü (19 Ekim)
 
Arnavutluk Milli Günü (28 Kasım)
 
29 Kasım Kurtuluş Günü (29 Kasım)
 
Ulusal Gençlik Günü (08 Aralık)
 
Noel (24-26 Aralık)
 
Arnavutluk Vizesi
Arnavutluk ve Türkiye arasındaki vize anlaşmasına bağlı olarak bu ülkeye girişler için vize almaya gerek yoktur. Söz konusu Anlaşma Türkiye ve Arnavutluk vatandaşı diplomatik, hususi, hizmet ve umuma mahsus pasaport hamillerinin, birbirlerinin ülkesine, her altı ay içinde ilk giriş tarihinden itibaren doksan (90) günü aşmayan bir süre için veya transit geçiş maksadıyla vize almadan girebilmelerini öngörmektedir.
 
İlgili resim
 
Arnavutluk' a en uygun uçak biletleri Bilet11.com' da. Rezervasyon ve satın alma işlemlerinizi 444 34 97 numaralı müşteri hizmetlerimizi arayarak kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

 

1 Kasım 2017 Çarşamba 12:12:28

Dünyada Görülecek Çok Şey Var!

Yeni yerler keşfetmek ister misiniz?
Whatsapp Hattı
Alo Bilet