Brezilya Hakkında Temel Bilgiler

İndirimli fiyatlar ile dünyayı keşfedin

Brezilya Uçak Bileti

Brezilya Hakkında Temel Bilgiler

Brezilya’nın resmi adı Brezilya Federal Cumhuriyeti olarak geçer. Adından da anlaşılacağı gibi ülke federal bir yapıyla yönetilmektedir. Güney Amerika’da yer alan ülke, Amerika kıtasının ABD’den sonra en kalabalık ülkesi, Güney Amerika’nın ise en büyük ve en kalabalık ülkesidir. Eşsiz bir tabiat mirasına sahip olan ülkede birbirinden çok farklı ekosistemler bir arada bulunmaktadır. Bunlardan biri Amazon Ormanları’dır. Diğerleri arasında Atlantik Ormanı, Cerrado Bölgesi ve Araucaria çam ormanlığı vardır. Brezilya muhteşem bitki örtüsünün getirdiği muazzam bir biyoçeşitliliğe sahiptir. Ülke, vahşi yaşam açısından da zengindir. Bilimsel tahminlere göre ülkedeki bitki ve hayvan türü çeşitlerinin toplam sayısı 4 milyona yakındır. Sambası, futbolu, Amazon ormanları, Ipanema ve Copacabana plajları ile Brezilya, geniş coğrafyası, zengin etnik kültürü ile dünyanın en renkli ülkelerinden biridir.
 
Brezilya’nın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri
Federal bir devlet olan Brezilya’da 26 eyalet vardır. Başkenti Brasilia’dır. En büyük şehri ise Sao Paulo’dur. Diğer önemli şehirleri Salvador ve Rio de Janeiro’dur.
 
Brezilya Nerededir?
Uzun bir Atlas Okyanusu kıyısı olan Güney Amerika ülkesinin komşuları, güneyden kuzeye: Uruguay, Arjantin, Paraguay, Bolivya, Peru, Kolombiya, Venezuela, Guyana, Surinam, Fransız Guyanası'dır. Ekvador ve Şili hariç tüm Güney Amerika ülkeleriyle komşudur.
 
Brezilya’da Konuşulan Diller
Brezilya’nın resmi dili Portekizce’dir. Ana dil olarak da kabul edilen Portekizce’nin yanı sıra okullarda İngilizce ve İspanyolca dersleri de verilmektedir.
 
Brezilya’da Din ve İnanç
Brezilya’da nüfusun yüzde 83’lük kısmını Hristiyanlar oluşturmaktadır. Hristiyan nüfusun içinde ise yüzde 56 oranında Katolik, yüzde 26 oranında ise Protestan vardır. Ayrıca herhangi bir dine mensup olmayan kişi sayısının nüfusun yüzde 9’una tekabül ettiği ülkede Yahudilik ve Müslümanlık da azınlık dini olarak mevcuttur.
 
brezilya ile ilgili görsel sonucu
 
Brezilya’nın Kısa Tarihi
Brezilya 21 Nisan 1500 tarihinde bir Portekizli kaşifler tarafından yanlışlıkla keşfedilir. Hindistan’a gitmeye çalışan Pedro Alveras Cabral isimli bir denizci, pusulayı şaşırınca Güney Amerika’yı bulur. Daha sonra da bugünkü Brezilya topraklarına denk gelen bölgeye Portekiz adına el koyar. Sonraki dönemde İspanya bölgeye el koyar ve bölge İspanyol hâkimiyetine geçer. Portekiz ve İspanya arasında Brezilya hâkimiyeti için sayısız savaş olur ve bölge sürekli iki ülke arasında el değiştirir, uzun süre bir sömürge devlet olarak varlık gösteren Brezilya bugün federal bir cumhuriyetle yönetilmektedir.
 
Brezilya’ya Ne Zaman Gidilir?
Çok büyük bir ülke olan Brezilya’yı ziyaret etmek için uygun dönemler şehre göre değişmektedir. Mesela güney yarımkürede ve ülkenin en güney kısımlarında yer alan Salvador’un ve Rio de Janeiro’nun ziyaret sezonu aralık-nisan iken, kuzey yarımkürede yer alan ve ülkenin en kuzey ucundaki şehirlerinden olan Manaus şehrini gezmek için uygun dönem haziran-kasım arasıdır.
 
Brezilya’ya Nasıl Gidilir?
Brezilya’ya İstanbul’dan ve Ankara’dan direkt ve aktarmalı uçuşlar vardır. Bu uçuşlar Brasilia, Cuiaba, Florianopolis, Fortaleza, Goiania, Maceio, Natal, Porto Alegre, Recife, Rio de Janeiro, Salvador, Sao Paolo’ya yapılmaktadır.
 
İlgili resim
 
Brezilya’da İklim ve Hava Durumu
Çok büyük bir ülke olan Brezilya’da iklim de çeşitlilik gösterir. Genele hâkim olan tropik iklim özelliklerine ek olarak beş farklı iklim kuşağı vardır: Ekvatoryal iklim, tropik iklim, yarı kurak iklim (savan iklimi), ılıman iklim, subtropikal iklim ve yüksek rakım tropikal iklim.
 
Brezilya Ekonomisi
Brezilya, Latin Amerika’nın en büyük ekonomisidir. Dünyada ise bu konuda sekizinci sıradadır. En hızlı gelişmekte olan ülkeleri ifade etmek için kullanılan BRIC Ülkeleri kısaltmasının B harfi Brezilya’yı temsil etmektedir. Alım gücü paritesi açısından dünyanın yedinci en büyük ekonomisi olan Brezilya’da karma ekonomi vardır. Ülkenin önümüzdeki 20 yıl içinde dünyanın en büyük beş ekonomisinden biri olması beklenmektedir. Ülke ekonomisi yer altı ve yer üstü zenginliklerinin ihracatına ve katma değerli mal üretimine dayanmaktadır.
 
Brezilya Kültürü
Brezilya halkı 500 yıllık geçmişinde tüm ırkların karışması nedeniyle dünyanın başka hiçbir ülkesinde rastlanmayan bir çeşitlilik ve renkliliğe sahiptir. Portekizli, Fransız ve Hollandalı kolonicilerin gelmesiyle başlayan ırk ve kültür çeşitliliği, önce Afrika’dan getirilen köleler sonra 20. yüzyılda gelen Alman, İtalyan, Polonyalı, Japon ve Arap göçmenlerin de bu çeşitliliğe yeni öğeler katmasıyla bugünkü haline gelmiştir. Bu ilginç çeşitlilik, kolonileştirilmiş diğer ülkelerde olanın tersine Avrupa kökenli olmayanlara karşı ırkçılığın çok daha az olması nedeniyle yalnız ten rengi düzeyinde kalmayıp günlük adetler, yemekler, müzik, danslar, el sanatları ve hatta çeşitli dinler gibi nice kültürel değerlerin hem korunmasını hem de birbirleriyle iç içe girmesini sağlamıştır.
 
Günümüzde hafif çekik gözlü esmer bir kişinin kumsalda bira içip içli köfte yerken samba yapması olağan bir görüntüdür. Tabii böylesine hoşgörülü, rahat ve her türlü önyargıdan uzak bir halkın keyifli ve eğlenceyi sever olmaması mümkün değildir. Bu sebeple ülkenin festivalleri coşkulu geçer ya da fanı oldukları futbol olgusu ve takımları dünyaca tanınmaktadır. Buna bir de tropik iklimin getirdiği rahatlık da katılınca Brezilya’yı ziyaret eden kişilerin niçin her zaman hoşnut kaldıkları anlaşılabilir.
 
Brezilya Mutfağı
Göçlerle birlikte Brezilya’ya gelen her etnik grup beslenme alışkanlıklarını ve mutfaklarını da ülkeye taşıdıktan sonra, bulundukları ülkenin topraklarında yetişen yiyecekleri de kendi mutfaklarına uygulamışlar. Örneğin Portekizliler zeytinyağı, morina balığı ve sarımsağı; Afrikalılar ise baharatlarını beraberlerinde getirmişler. Aslında ulusal bir Brezilya Mutfağı’ndan bahsetmek zordur. Her bölgede çeşitli ülkelerin mutfak geleneklerinin birbirine karışmasından değişik yemekler ortaya çıkmış. Bu nedenle yöresel mutfaklardan bahsetmek daha doğru olur. Ancak yine de bu büyük ülkenin genelinde tanınan ve her Brezilyalı ailede haftada en az bir kez pişen yemekler de var. Bunlardan biri fasulye anlamına gelen “feijoada”. Salçalı domuz, sığır eti ve barbunya fasulyesi ile pişirilimektedir. Yemeğin yanında garnitür olarak pirinç, lahana gibi yiyecekler yenmektedir. Üzerine fasulye, limon, biber, manyoka unu ve portakal dilimlerinden hazırlanmış bir sos dökülür. Cumartesi günü tüm lokantalarda öğle yemeği olarak bu yemek çıkarılmaktadır. Genelde hafta boyunca, pirinç, fasulye, kurutulmuş et ve manyokayla beslenen Brezilyalılar, cumartesi günleri sindirimi oldukça güç olan feijoada yemeyi adet haline getirmişlerdir.
 
Brezilya Festivalleri
Brezilya’daki en önemli eğlence etkinliği tartışmasız Rio Karnavalı’dır. Brezilya'nın Rio de Janeiro şehrinde düzenlenen karnaval, dünyanın en ünlü festivali ve en büyük karnavalıdır. Hıristiyanlık inancındaki Büyük Perhiz'den (Lent) önce düzenlenmektedir. Rio Karnavalı, genellikle şubat ayına rastlayan, 4 gün boyunca süren bir sınırsız eğlence etkinliğidir. Karnaval boyunca dünyanın dört bir yanından eğlenmeye meraklı binlerce kişi Rio'ya akın eder. Öyle ki ortalama 3-5 bin arası yarışmacının katıldığı yarışmayı canlı izlemek için sadece Karnaval alanına 150 bin kişi gelir. Paskalya tarihi her yıl değiştiğinden karnaval tarihi de değişir; festival, her yıl Paskalya'dan yedi hafta önce düzenlenir. Geleneksel olarak cumartesi, pazar, pazartesi ve salı günleri gerçekleşir. Bu dört günün iki günü 14 samba okulunun yarışmasıyla geçer ve festival alanı rengârenk görüntülere sahne olur.
 
Brezilya’daki bir diğer önemli kültürel etkinlik de Sao Paolo Moda Haftasıdır. Ayrıca Brezilya’da 3 adet film festivali düzenlenir. Anima Mundi: Anima Mundi ve Brezilya Uluslararası Animasyon Festivali, her yıl temmuz ayında Brezilya'nın Rio de Janerio ve Sao Paulo kentlerinde gerçekleşmektedir. Festival do Rio Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde her yıl ekim ayında düzenlenen uluslararası film festivalidir. São Paulo Uluslararası Film Festivali São Paulo Uluslararası Film Festivali, São Paulo’da 1976'dan bu yana her yıl düzenlenen film festivalidir. Diğer önemli etkinlikler, Gramado Sinema Festivali, Bahian Karnavalı, Brezilya Bira Festivali, Karma Yarış Günü ve Modern Sanat Haftası’dır.
 
brezilya  ile ilgili görsel sonucu
 
Brezilya’dan Alınacak Hediyelik Eşyalar
Brezilya’dan alabileceğiniz başlıca hediye ülkede üretilen Havainas parmak arası terliklerdir. Çünkü burada fiyatları çok ucuzdur. Yerel içki Cachaça, ülkede üretilen güveç ve çömlekler, Brezilya’nın koyu kavrulmuş kahvesi de ilk akla gelebilecekler arasındadır. Yerel lezzetlerden, ‘pao del mel’ isimli ballı kek ve ‘brigadeiro’ isimli çikolatı kekten de bir dilim sevdiklerinize getirmeyi düşünebilirsiniz.
 
Brezilya’da Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri
 
BREZİLYA BÜYÜKELÇİLİĞİ
 
Adres: Embaixada da Turquia, SES, Av.das Naçoes, Q.805, Lote 23,70.452-900, Asa Sul, Brasilia, BRASIL.
 
Telefon: Santral: 00 55 61 3242 18 50- 00 55 61 3244 48 40 00 55 61 3443 81 20
 
Faks: 00 55 61 3242 14 48
 
embassy.brasil@mfa.gov.tr
 
http://brezilya.be.mfa.gov.tr
 
Görev Bölgesi: Bütün Brezilya, Surinam
 
SAO PAULO BAŞKONSOLOSLUĞU
 
Adres: Consulado General Da Republica Da Turqia Em Sao Paulo Praça California, 37 Jardim America, SP-Sao Paulo Cep 01436-070 Brasil/Brazil
 
Telefon: (55) (11) 3062.5564 - (55) (11) 3062.8210 - (55) (11) 3063.0731
 
consulate.saopaulo@mfa.gov.tr
 
http://saopaulo.bk.mfa.gov.tr
 
 Brezilya'da Tatiller/ Bayramlar/ Önemli Günler
· Kutsal Cuma (25 Mart)
 
· Tiradentes Günü (21 Nisan)
 
· İşçi Bayramı (1 Mayıs)
 
· Bağımsızlık Günü (7 Eylül)
 
· Aparecida/Çocuklar Günü (12 Ekim)
 
· Ruhlar Günü (2 Kasım)
 
· Cumhuriyetin İlanı (15 Kasım)
 
· Noel (25 Aralık)
 
Brezilya Vizesi
Türkiye ile Brezilya arasında yapılan vize yükümlülükleri anlaşmaları çerçevesinde 2004 yılından itibaren T.C. vatandaşlarına Brezilya vize uygulaması kalkmıştır. Türkiye vatandaşları muhtemel Brezilya seyahatleri öncesi Brezilya vizesi almalarına gerek bulunmamaktadır. Ancak bu kişiler Brezilya vizesinden yıl içerisinde 90 günü geçmeme ön koşulu ile kısa süreli vizelerden muaftır. Brezilya’ya uzun süreli veya öğrenci programları kapsamında gidecek olan kişler ise Brezilya Ankara Büyükelçiliği ile bilgi alışverişinde bulunmaları yararlı olacaktır.
 
 
Brezilya uçak biletleri en uygun fiyatlarla Bilet11.com'da.Sizlerde 444 34 97 numaralı telefondan müşteri hizmetlerimize bağlanarak yurt dışına 49.99€ başlayan fiyatlarla seyahat edebilir; Bilet11.com farkıyla ucuza uçmanın ayrıcalığını yaşayabilirsiniz.

4 Kasım 2017 Cumartesi 15:47:57

Dünyada Görülecek Çok Şey Var!

Yeni yerler keşfetmek ister misiniz?
Whatsapp Hattı
Alo Bilet