Brunei’nin Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

İndirimli fiyatlar ile dünyayı keşfedin

Brunei Uçak Bileti

Brunei’nin Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri
Ülkenin başkenti Bandar Seri Begawan’dır. Diğer önemli şehirleri ise Sandakan, Seria, Bangar, Sukang ve Tutong’tur.
 
Brunei Nerededir?
Güneydoğu Asya’da yer alan Borneo Adası’nın kuzeybatı kıyısında bulunan devletin etrafını; kuzeyden Güney Çin Denizi; batı, güney ve doğudan Malaysiya Federasyonu’nu oluşturan üç federe devletten biri olarak Saravak çevirir. 
 
Brunei’de Konuşulan Diller
Resmi dil Malayca'dır. İngilizce, Çince ve çeşitli yöresel diller de kullanılır.
 
Brunei’de Din ve İnanç
Brunei’de toplumun yüzde 67’si Müslüman, yüzde 13’ü Budist, %10’u Hıristiyan’dır. Nüfusun yüzde 10’u yerel inanışlarını sürdürmeye devam etmektedir.
 
Brunei’nin Kısa Tarihi
1565 yılında Filipinler'e kadar ulaşan İspanyol sömürgeciler Müslümanların elindeki bazı yerleri işgal ettiler. 17. yüzyılın başlarından itibaren Hollandalılar da Brunei'yi güneybatıdan sıkıştırmaya başladılar. Bu sırada Hollandalı sömürgeciler Borneo'nun güneyinde koloniler kurmaya başlamışlardı. Hollandalılar zaman içinde Doğu Hint adalarını tamamıyla hâkimiyetlerine aldılar. Hollandalıların arkasından İngiliz sömürgeciler de bölgeye yerleştiler ve İngiliz Doğu Hindistan Şirketi Brunei'yle yakından ilgilenmeye başladı. Bölgede İngilizlerin güçlerini artırması Hollandalıların zayıflamalarına yol açtı.
 
İngilizler 1841'de kuzeydeki Labuan adasını ele geçirdiler. Aynı yıl Brunei Sultanına karşı başlatılan bir ayaklanmaya müdahale ederek bu ayaklanmayı bastıran İngilizler karşılığında James Brooke adlı bir üst düzey İngiliz subayını Sarawak valiliğine tayin ettirdiler. Bunun arkasından İngilizler bölgedeki hâkimiyet alanlarını genişleterek Brunei sınırlarını sürekli daralttılar. 1847'de Brunei Sultanının sarayındaki bütün İngiliz danışmanları öldürmesi İngilizlerin saldırılarını daha da şiddetlendirmelerine vesile oldu. 1888'de Brunei tamamen İngiliz himayesine girdi. 1906'da da İngilizlerin bölgedeki valisi Brunei üzerinde her türlü yetkiye sahip oldu. İngilizlerin bu yönetimleri 1941'e kadar devam etti.
 
bandar-seri-begawan-brunei-sm.jpg
 
Brunei’ye Ne Zaman Gidilir?
Yıl boyu sıcaklıkların 26-28 dereceler seviyesinde olduğu Brunei'nin seyahat için en uygun dönemi, en az yağış alan Şubat ve Mart aylarıdır.
 
Brunei’ye Nasıl Gidilir
Ülkeye Türkiye’den direkt uçuş bulunmuyor. Malezya veya Singapur üzerinden aktarmalı uçabilirsiniz.
 
60461e320c767e38e4bed1f85bd5477a.jpg
 
Brunei’de İklim ve Hava Durumu
Ülke tropikal iklim kuşağında yer aldığından, iklimi sıcak ve nemlidir. Ancak, gece gündüz sıcaklık farkları büyüktür. Denizden eser rüzgârlar, ısı ve nem oranını düşürür. Günlük ortalama sıcaklık 24-30 derece arasındadır. Yağışlar yüksek ve yılın her döneminde dengeli dağılım gösterir. Yıllık ortalama yağış tutarı 3.275 milimetredir. Bu oran, kıyılarda 5 bin milimetre, iç kesimlerde ise 2,500 milimetredir.
 
Brunei Ekonomisi
Dünyanın en zengin ülkelerinden biri olmasına karşın, az gelişmiş ülke konumunda olan Brunei’nin, zenginliği yalnız petrol ve doğalgaza dayanır.
 
Brunei Kültürü
En fazla sayıya sahip etnik grup nüfusun yüzde 67’sini oluşturan Malay’lardır. Malay’ları yüzde 15 ile Çinliler ve yüzde 6 ile yerli etnik grupları takip etmektedir. Toplam işgücünün ancak yüzde 40’ı yerlilerden oluşmaktadır. Nüfusun yüzde 10’u işsizdir (2001 verilerine göre). İngiliz anayasasını temel alan ve İslam şeriatıyla şekillendirilmiş Brunei, mutlak monarşiyle yönetilmektedir. Brunei, insani gelişmişlik endeksi düşük, sosyal anlamda geri kalmış ve bir hayli muhafazakâr bir ülkedir. Ülkede alkol satışı yasaktır. Deniz ürünleri dışında helal olmayan et ithalatı da yasaklanmıştır.
 
Brunei Mutfağı
Brunei mutfağı, komşuları olan Malezya, Singapur ve Endonezya mutfaklarına çok benzer, ayrıca Hindistan, Çin, Tayland ve Japon mutfaklarından da etkilenmiştir. Ama aslen Malay mutfağı benimsenmiştir. Ülke halkı dışarıda yemek yemeyi çok sevdiğinden pek çok restoran görebilmeniz mümkündür. Ülkede çok sayıda gurbetçi olduğu için dünya mutfağını Brunei’nin her köşesinde görebilirsiniz. Ülkenin yerel mutfağının en popüler lezzeti, pirinç, köri, tavuk ya da biftek birleşiminden oluşan “nasi katok”tur. Borneo adasına özgür bir lezzet olan “ambuyat” da nişastalı bir yemektir. Kahveye “kopi”, şekerli ve sütlü çaya “teh tarik” adı verilir. Ülkede alkol satışı yasaktır.
 
Brunei Festivalleri
Şeriatla yönetilen ülkede dini bayramlar tüm ülkeye yayılan bir festival havasında kutlanmaktadır. Ayrıca sultanın doğum günü olan 15 Temmuz ve Çin Yeni Yılı da ülkede coşkuyla kutlanılan günler arasındadır.
 
Brunei’de Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri
Bandar Seri Begavan Büyükelçiliği
Adres: No. 27, Spg. 52, Kg Manggis Satu, Jalan Muara Berakas, Bandar Seri Begawan, BC 3615, Brunei Darussalam
Telefon: +673 233 9732
Faks: +673 233 9734
embassy.bsbegawan@mfa.gov.tr
 
Brunei’deki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler
Yeni Yıl (1 Ocak)
Ulusal Gün (23 Şubat)
İşçi Bayramı (1 Mayıs)
Silahlı Kuvvetler Günü (31 Mayıs)
Sultan’ın Doğumgünü (15 Temmuz)
Ramazan Bayramı
Kurban Bayramı
İslam Yeni Yılı
Noel (24-25 Aralık)
Çin Yeni Yılı
*Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü yıla göre değişmektedir.
 
Brunei Vizesi
Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vize almak zorundadır.
 
 
Brunei uçak biletleri en uygun fiyatlarla Bilet11.com'da.Sizlerde 444 34 97 numaralı telefondan müşteri hizmetlerimize bağlanarak yurt dışına 49.99€ başlayan fiyatlarla seyahat edebilir; Bilet11.com farkıyla ucuza uçmanın ayrıcalığını yaşayabilirsiniz.

6 Kasım 2017 Pazartesi 09:33:55

Dünyada Görülecek Çok Şey Var!

Yeni yerler keşfetmek ister misiniz?
Whatsapp Hattı
Alo Bilet