Ekvador Hakkında Temel Bilgiler

İndirimli fiyatlar ile dünyayı keşfedin

Ekvator Uçak Bilet

Ekvador Hakkında Temel Bilgiler
Ekvador, Güney Amerika'da, temsili demokrasi ile yönetilen bir cumhuriyettir. Kuzeyde Kolombiya, doğu ve güneyde Peru ile komşudur ve batısında Büyük Okyanus vardır. Anakaradan 965 kilometre batıda, Büyük Okyanus'ta bulunan Galapagos Adaları da ülkenin sınırları dahilindedir. Adını aldığı ekvatorla ülke ikiye bölünmüştür. Charles Darwin ülkedeki Galapagos Adası’nda araştırmalar yapmış ve Evrim Teorisi’ni bu adada yaptığı araştırmalar sonrasında kaleme almıştır. Ekvador, üç temel bölgeden, bir de Büyük Okyanus'ta bulunan bir adadan meydana gelmiştir; La Costa, ülkenin batısındaki, Büyük Okyanus'u da kapsayan alçakta bulunan kıyı şeridini içerir. La Sierra, ülkenin ortasından geçen, kuzeyden güneye uzanan yüksek irtifadaki bölgedir. El Oriente ise ülkenin doğusundaki Amazon yağmur ormanlarının tamamını ve ülke yüzölçümünün yaklaşık yarısını kaplar.
 
Ekvador Nerededir?
Güney Amerika’da yer alan Ekvador, kuzeyde Kolombiya, doğu ve güneyde Peru ile komşudur ve batısında Büyük Okyanus vardır.
 
Ekvador’da Konuşulan Diller
Ülkede resmi dil İspanyolcadır. Ayrıca yerel dil olan Quichia da konuşulmaktadır.
 
Ekvador’da Din ve İnanç
Ekvador halkı Hıristiyan olup, Katolik mezhebine bağlıdır. Ülkede 1904 senesinden beri kilise devletten ayrıdır.
 
Ekvador’un Kısa Tarihi
Ekvador, aynı zamanda İspanya'dan ayrılmak için ilk çağrıyı yapan Latin Amerika ülkesidir. 9 Ekim 1820'de Guayaquil, bağımsızlığını kazanan ilk Ekvador şehridir. 24 Mayıs 1822'de Mareşal Antonio José de Sucre komutasındaki Ekvador ordusu, Kito yakınlarındaki Pichincha Savaşı'nda İspanya'yı mağlup ederek bağımsızlığını elde etmiştir.
 
19. yüzyılda Ekvador'da yöneticilerin çabuk değişmesinden kaynaklanan bir dengesizlik vardı. 1941 yılında ise Peru ile aralarında yaşanan tartışmalar bir süre savaşa dönüşmüştür. Peru, kendi toprakları olarak beyan ettiği yerlerde Ekvador'un askeri varlığının bulunduğunu, bunun da işgal olduğunu ileri sürmekteydi. Ekvador ise tam tersini iddia etmekteydi. 1941 Temmuz'unda iki ordu da harekete geçti. Peru, 11,681 asker ile savaşa girerken, karşılarında kötü eğitilmiş ve yeterince takviye yapılamamış 5,300 askerli Ekvador ordusuyla karşılaştı. 5 Temmuz 1941'de Peru güçleri Zarumilla Irmağı’nı yerleşti. 23 Temmuz 1941'de ırmağı aşıp Ell Oro'nun içlerine doğru ilerlemeye başladı. Ekvador, böylece savaştan çekilmek zorunda kaldı.
 
1960'larda piyasalardaki durgunluk ve toplumsal huzursuzluk popülist politikalara ve askeri müdahalelere neden oldu. Bu arada yabancı şirketler Amazon'a yakın yerlerde petrol yatakları keşfetti. 1972'de, petrolü doğudan sahil şeridine taşıyan And Dağları boru hattının inşaatı, Ekvador'u Güney Amerika'nın ikinci büyük petrol ihraç eden ülkesi haline getirdi. 1970li yıllarda askeri rejim döneminde ülkenin borçlarının kötü idare edilmesi ile başlayan kötü yönetim altındaki birçok yıl, ülkeyi yönetilemez hale getirmişti. 1990lı yılların ortalarından itibaren, Ekvador hükümeti, yasama ve yargıda temsil edilen idare sınıfını yatıştırmayla uğraşan zayıf bir sınıf olarak karakterize edildi.
 
Yerli halkın etken seçmenler olarak ortaya çıkması, son yıllarda ülkenin demokratik durumuna müdahalede etkin rol oynadı. Nüfus, hükümetteki daha önceki hataları telafi etmek için toprak reformu, işsizlikte azalma ve sosyal hizmetleri sağlamakla motive edildi. Bu hareket, yürütmenin bozulmasına neden oldu.
 
Ekvador’a Ne Zaman Gidilir?
Tipik bir tropik iklim ülkesi olan Ekvador’u gezmek için en uygun dönem en yağışsız dönem olan Haziran-Kasım arasıdır.
 
Ekvador’a Nasıl Gidilir
Türkiye’den Ekvador ülkesine direkt uçuş bulunmamaktadır. Ancak Avrupa’da Madrid ve Amsterdam üzerinden ülkeye birçok uçuş alternatifi bulmak mümkün. Ülkedeki tek havalimanı, Mariscal Sucre Uluslararası Havalimanı’dır.
 
Ekvador’da İklim ve Hava Durumu
Kıyıdaki düz bölgeler, sıcak ve rutubetli olup, sıcaklık 24 derece ile eksi 30 derece arasında değişir. Guayaquil’in batısı sıcak ve kuraktır. İç bölgelerde sıcaklık 32°C, yüksek platolarda 10°C’dir. Dağların etek kısımlarında yatağan karlar vardır. (2310-2772 metre) arasında değişen And Dağları arasındaki düz bölgelerde iklim serin bir bahar havası niteliğinde olup, halkın çoğu burada yaşar. Buralarda bütün sene boyunca sıcaklık pek az değişir. İki mevsim vardır: Aralık’tan Mayıs’a kadar yağışlı geçen mevsim ve Haziran’dan Kasım’a kadar süren kurak mevsim…
 
Ekvador’un  Ekonomisi
Tarım ülkede başlıca geçim kaynağıdır. Kıyıdaki alçak nehir yataklarında tropikal meyveler yetişirken, yüksek nehir yataklarında ve iç bölgelerdeki dağ yamaçlarında ise meyve ve sebzecilik önem kazanır.
 
Ana üretim maddesi kakaodur. Yılda 20 bin tonu geçen kakao üretimi vardır. Dünyada muz üretimi yapan ülkelerin başında Ekvador gelmektedir. Pirinç, şeker, tütün, mısır, patates ve diğer sebzelerle, portakal, limon, ananas gibi meyveler üretilir. Tarımın dörtte birini ifade eden Tagua fındığından başka, ormanlardan elde edilen diğer maddeler arasında kapak lifi, kırmızı hindmeşesi (tanik asit elde edilir) ve pek az da kauçuk yer alır.
 
Ekvador Kültürü
Ülkede ilköğretim 6-12 yaşları arasında mecburidir. Ancak bu kanun genellikle uygulanmamaktadır. Ülkede okuma-yazma oranı buna rağmen yüksektir. Dört adet üniversitesi mevcuttur. Bunlar Kito, Quayaguil, Cuenca ve Loja’dadır. Ekvador’da bir mağazaya ya da markete girdiğinizde hatta sadece dışarıdan vitrine bile baktığınızda çalışanları selamlayın, çünkü burada herkes birbirini selamlar ve bu ülkenin bir geleneğidir.
 
Ekvador Mutfağı
Ekvador’da yemek türleri çok çeşitlidir. Dünyanın en lezzetli mutfaklarından birine sahiptir. Domuz eti, tavuk, sığır eti, kobay engin çeşitlilikteki tahılları, patates veya pirinçle birlikte, dağlık bölgelerde yaygın üretilir. Ekvador mutfağında patates ve mısır çok kullanılmaktadır. En az 100 çeşit patates olduğu bilinmektedir. Patatesin ana vatanı olarak kabullenilmektedir. Ekvador’un dağlık bölgelerinde satılan sokak yiyeceği ise kızartılmış domuz ve kobay ile birlikte patatestir.
 
Ekvador Festivalleri
Roma Katolik kilisesine bağlı bir ülke olan Ekvador’un en önemli dini festivali ise, Paskalya haftasından önceki Lent dönemi gelmeden yapılan, Karnaval ve Paskalya haftası boyunca da kutlanan Semana Santa’dır. Yerel kültürün yücelendiği Otavalo Festivali ise Inti Raymi kentinde Haziran ayında kutlanır.
 
Ekvador’da Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri
KİTO BÜYÜKELÇİLİĞİ
Adres: Avenida Portugal E12-33 y Francisco Casanova esquina, Quito
Telefon: + 593-2-333 17 42, 333 11 55, 333 08 67, 333 19 67
Faks: + 593-2-224 76 77
embassy.quito@mfa.gov.tr
http://kito.be.mfa.gov.tr 
 
Ekvador’daki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler
Yeni Yıl (1 Ocak)
 
Karnaval
 
Mart Ekinoksu (20 Mart)
 
Paskalya
 
Kutsal Cuma
 
Kutsal Cumartesi
 
İşçi Bayramı (1 Mayıs)
 
Pichincha Savaşı (24 Mayıs)
 
Haziran Gündönümü (20 Haziran)
 
Simon Bolivar’ın Doğumgünü Anması (24 Temmuz)
 
Bağımsızlık Günü (10 Ağustos)
 
Eylül Ekinoksu (22 Eylül)
 
Guayaquil’in Bağımsızlığı (9 Ekim)
 
Tüm Ruhlar Günü (2 Kasım)
 
Cuenca’nın Bağımsızlığı (3 Kasım)
 
Quito’nun Kuruluşu (6 Aralık)
 
Aralık Gündönümü (21 Aralık)
 
Noel (25 Aralık)
 
*Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü yıla göre değişmektedir.
 
Ekvator Vizesi
Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 90 güne kadar olan turistik amaçlı seyahatlerinde vizeden muaftır.
 
Hizmet, Hususi ve Diplomatik Pasaport hamilleri 90 güne kadar olan turistik amaçlı seyahatlerinde vizeden muaftır.
 
 
Ekvator uçak biletleri en uygun fiyatlarla Bilet11.com'da.Sizlerde 444 34 97 numaralı telefondan müşteri hizmetlerimize bağlanarak yurt dışına 49.99€ başlayan fiyatlarla seyahat edebilir; Bilet11.com farkıyla ucuza uçmanın ayrıcalığını yaşayabilirsiniz.

 

7 Kasım 2017 Salı 11:04:46

Dünyada Görülecek Çok Şey Var!

Yeni yerler keşfetmek ister misiniz?
Whatsapp Hattı
Alo Bilet