Etiyopya Hakkında Temel Bilgiler

İndirimli fiyatlar ile dünyayı keşfedin

Etiyopya Uçak Bileti

 Etiyopya Hakkında Temel Bilgiler

Dünya tarihinin en eski medeniyetlerinden olan Etiyopya, Hristiyanlık dinine mensup ilk milletlerden biri olma özelliğini taşır. Aynı zamanda Müslüman nüfusun da yüksek oranda bulunduğu ülke büyüleyici manzarası, kaleleri, antik kutsal bölgeleri ve kendine hayran bırakan coğrafyasıyla çok kültürlü zengin bir yapıya sahiptir. Afrika kıtasında sömürgeleştirilememiş tek ülke olan Etiyopya kültür olarak zengin, fakat ekonomik olarak fakirdir. Bugün dünya çapında pek çok gönüllü organizasyon Etiyopya’da eğitim, sağlık ve beslenme konusunda çalışmalar yürütmektedir. Etiyopya’ya gitmeden evvel mutlaka sarıhumma hastalığına karşı önlem almanız gerekir. Özellikle Afar ve Somali bölgelerine gidecek olanların mutlaka aşı yaptırması gerekmektedir. Ülkeye gitmeden 2 hafta önce yaptırılması tavsiye edilen bu aşının yanı sıra tetanos, sıtma gibi hastalık tehlikelerine karşı da aşı yaptırmanızda fayda var.

 
Etiyopya’nın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri
Ülkenin diğer bölgeleri arasında Doğu Afrika’nın kalelerinin bulunduğu tek yer Gondar, antik mezarların olduğu Aksum, Nil Şelaleri’ne yakın Bahir Dar ve kayadan yapılma kiliselerin bulunduğu Lalibela vardır.
 
Etiyopya Nerededir?
Etiyopya Afrika kıtasının boynuzunda yer alır. Kıtanın Nijerya’dan sonraki en popüler ülkesi Etiyopya kuzeyde Eritre, kuzeydoğuda Dijibouti, doğuda Somali, güneyde Kenya, batıda ise Güney Sudan ve Sudan ile çevrelenmiştir.
 
Etiyopya’da Konuşulan Diller
Etiyopya’da Latin alfabesi kullanılmamaktadır. Ülkenin resmi dili Amhar alfabesi ile yazılan Amharca’dır. Arapça ile yakınlık gösteren bu dilin yanı sıra ülkede bölgelere göre farklılık gösteren pek çok dil konuşulmaktadır. Bunlardan en yaygını ise Latin alfabesini kullanan ve ülkenin orta bölgesinde hâkim olan Oromo’dur. Ülkede öncelikli yabancı dil İngilizce’dir, ikinci en yaygın yabancı dil ise Arapça’dır. 
 
Etiyopya'da Din ve İnanç 
Etiyopya hükümeti laik bir hükümet olmasına karşılık ülkede din güçlü bir etkiye sahiptir. Ülkede en yaygın iki dinden ilki Etiyopya Ortodoks Kilisesine bağlı Ortodoks Hristiyanlık, ikincisi ise İslam’dır. Bu iki din, gündelik hayatı da çokça etkilemektedir. Bu durum Etiyopya yasalarında da karşılık bulmuştur. Örneğin Etiyopya’da eşcinsellik yasal değildir ve hiçbir şekilde hoş görülmemektedir.
 
Etiyopya’nın Kısa Tarihi
Etiyopya  (“Köleler Ülkesi” anlamına gelen Habeşistan ismiyle de anılır), dünya tarihinin en eski medeniyetlerinden biridir. Mussolini dönemi uğradığı işgali saymazsak, Afrika kıtasının bağımsızlığını koruyabilmiş tek ülkesi olan Etiyopya’nın tarih çağlarının başlamasından evvel de insanların yaşadığı bir bölge olduğu düşünülmektedir. MÖ 3. yüzyıla ait iskeletlerin bulunduğu Etiyopya’ya ilk olarak altın ve fildişi peşine düşen Mısır firavunlarının geldiği tahmin edilmektedir. Etiyopya topraklarında modern anlamda kurulan ilk devletin ise MÖ 8. yüzyılda ortaya çıkan D’mt Krallığı olduğu düşünülmektedir. 1945 senesinde Birleşmiş Milletler’e üye olan Etiyopya, Kızıldeniz boyunca uzanan sahillerini Eritre ile girdiği mücadelede kaybetmiştir. Eritre’nin ülkede yapılan halk oylaması sonucu bağımsızlığını ilan etmesi ile Etiyopya kara ülkesine dönüşmüştür.
 
Etiyopya’ya Ne Zaman Gidilir?
Uzun süren muson yağmurları sebebiyle Etiyopya’ya haziran ve ekim aylarında gitmek çok tavsiye edilmez. Fakat bunun haricindeki zaman aralığında Etiyopya’yı ziyaret edebilirsiniz.
 
Etiyopya’ya Nasıl Gidilir?
Etiyopya’ya gitmek için en ideal seçenek havayoludur. Türkiye’den tek girişli vize uygulamasının olduğu ülkede vize süresi 30 günlüktür. Türkiye’den Etiyopya’ya direkt sefer seçeneği mevcuttur. Fakat aktarmalı uçuşu tercih etmek çok daha ekonomik olabilir. Eğer bu şekilde gitmeyi tercih ederseniz Yemen gibi pek çok ülkeden aktarma yapabilirsiniz.
 
Etiyopya’da İklim ve Hava Durumu
Etiyopya’da yaygın iklim tipi tropikal muson iklimidir. Etiyopya diğer Afrika ülkelerine göre daha serindir. Özellikle Addis Ababa en yağışlı bölgedir. Mart ve mayıs aylarının yağışlı geçtiği ülkede ekim ve şubat ayları kurudur. Yılın en güneşli ve sıcak olduğu dönem ise haziran ve ağustos aylarıdır. Addis Ababa’da ortalama sıcaklık 20-25 derecedir. 
 
Etiyopya’nın Ekonomisi
Etiyopya Afrika kıtasında işsizlik oranının en düşük olduğu ülke olmasına rağmen aylık ortalama gelir 120 dolar civarındadır. Ekonominin yüzde 69’unun tarıma dayandığı Afrika’nın diğer bölgelerine göre daha gelişmiş olan Addis Ababa bölgesinde son yıllarda bilgisayar bilimlerine yönelik eğitim ve çalışmalar yaygınlaşmaya başlamıştır. Ülkede sağlık hizmetlerini geliştirmek ve eğitim imkânlarını arttırmak adına pek çok gönüllü organizasyon bulunmaktadır. Serbest piyasa ekonomisinin yaygın olduğu Etiyopya pek çok yabancı şirkete yatırım olanağı sağlamaktadır. Tarımın yaygın geçim kaynağı olmasına rağmen kuraklık ve ilkel tarım yöntemleri, sulamanın çok gelişmiş olmaması gibi sebeplerden dolayı ülke dışarıdan gelen yiyecek yardımlarına ihtiyaç duymaktadır. Tahıl, mısır, arpa, darı, bir yulaf çeşidi olan teff ve kahvenin yaygın olarak üretildiği Etiyopya’da az miktarda kavun da yetiştirilmektedir.
 
Etiyopya Kültürü
Etiyopyalılar kültürlerinin eleştirilmesinden hiç hoşlanmazlar. Ortodoks Hristiyanlığı ile Müslümanlığın iç içe geçtiği kültürlerinden bahsederken onları saygıyla dinlemeniz gerekmektedir. Bunun yanı sıra kadın erkek ilişkilerinde de çok net kurallar vardır. Örneğin Etiyopya’da bir kadınla konuşmak isterseniz ve yanında bir erkek varsa, önce erkekten izin almanız gerekir ya da eğer bir erkek bir kadından gözlerini kaçırıyorsa bu ona saygı duyduğu anlamına gelir. Eve girerken ayakkabı çıkarmak alışkanlığı olan Etiyopya’da yemeğe başlamadan evvel misafirlere sabun, su ve temiz havlu getirilir. Yemek yerken genelde çatal kaşık kullanmayan Etiyopyalılar yemek için sağ ellerini kullanırlar.
 
Etiyopya Mutfağı
Etiyopya mutfağı kendine has lezzetleriyle daha önce hiç tatmadığınız bir deneyim vadediyor. Orta Afrika ve Orta Doğu mutfağının harmanlandığı yemek kültürünün en önemli öğesi yemeğin yanında mutlaka servis ettikleri ekmekleri injeradır. Yapımında endemik bir yulaf türü olan teffin kullanıldığı injeranın yanı sıra farklı soslar, sebze ve et, Etiyopya mutfağında yaygındır.
 
Müslümanlığın yaygın dinler arasında olduğu Etiyopya’da domuz eti tüketilmez. Buna rağmen diğer et çeşitleri oldukça yaygındır. Ortodoks kilisesinin ritüellerine de sıkı sıkıya bağlı olan Etiyopya halkı bu yüzden çarşamba ve cuma günleri et tüketmemektedir. En meşhur yemeklerinden ilki körili mercimek olarak tarif edilebilecek messerdir. Kırmızı et (kai), tavuk (doro), balık (asa) ve sebzeleri karıştırarak pişirdikleri wat ve kırmızı acı biber ile marine ederek sundukları çiğ ya da çok az pişirilmiş biftek kitfo da aklınızda bulunması gereken yemekler arasındadır.
 
Etiyopyalılar kaffa dedikleri ev yapımı kahvelerini küçük kaplarda ve şekerle servis ederler. Yerel bira ve şaraplarının yanı sıra balla fermente ederek hazırladıkları içkileri tej de ülkenin en yaygın içecekleri arasındadır. Ayrıca geleneksel arpa birası talla ve hububatlı alkollü içecekleri kaitaka da ülkede tadına bakabileceğiniz diğer içki seçenekleridir. Etiyopya’da pek çok otel ve restoranda hesaba yüzde 10 ücret eklenir. Bu yüzden bahşiş oranları oldukça düşüktür.
 
Etiyopya’nın Festivalleri
Etiyopya’da çok fazla festival düzenlenmemektedir ama dini bayramlar her sene ülke çapında kutlanır. Her sene 20 Ocak tarihinde düzenlenen Timket Festivali İsa’nın vaftizinin yıldönümünde gerçekleştirilir. Addis’in büyük meydanı Janmeda’da toplanan halk şarkılar söyleyip danslar eder.
 
Ülkede dini olmayan tek festival Büyük Koşu’dur. Aynı zamanda Afrika’nın en büyük etkinliği olan Büyük Koşu’da yaklaşık 25 bin koşucu bir araya gelir. İnsanların şarkı söylemek, stand-up yapmak gibi farklı yeteneklerini sergilemesine de imkân veren festival her sene 18 Kasım tarihinde düzenlenmektedir. Meskel, yani haç anlamına gelen dini festival Etiyopya’da 1600 yıldır kutlanmaktadır. 28 Eylül tarihinde gerçekleştirilen festival, Büyük İskender’in annesi Helen’in doğru haçı bulması efsanesine dayanır. Festival boyunca şehri Etiyopyalıların Meskel papatyası adını verdikleri sarı papatyalar kaplar.
 
 Etiyopya'dan Alınacak Hediyelik Eşyalar
Yerel ürünlerin oldukça yaygın olduğu Etiyopya’nın Addis Ababa bölgesi aynı zamanda ana turist bölgesidir. Diğer turistik bölgeler Bahir Dar, Aksum ve Lalibela’da da pek çok dükkanın bulunduğu ülkede Addis Ababa’daki ana market “markedo” aynı zamanda Afrika kıtasının en büyük alışveriş merkezidir.
 
Alışveriş sırasında takasın da geçerli olduğu ülkede fiyatlar genelde sabittir. Özel hediye seçeneklerinin başında altın ve gümüşün geldiği Etopya’da diğer alternatifler ise ahşap oymalar, tahta ve metal haçlar, dini resimlerdir.
 
Ülkenin yerel tekstil markası Entoto ile büyük çantalar ve yastıklar üreten Alert Handicraft Shop ülkeden dönerken yanınızda getirebileceğiniz özel hediyeler için farklı imkânlar sunmaktadır.
 
Etiyopya’da Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri
 
ADDIS ABABA BAŞKONSOLOSLUĞU
 
Adres: Bole Kifle Ketema, Kebele 03, House No. 018, P.O. Box 1506, Addis Ababa - Ethiopia
 
Telefon: +251 11 661 31 61
 
+251 11 661 23 21
 
Faks: +251 11 661 16 88
 
embassy.addisababa@mfa.gov.tr
 
http://addisababa.emb.mfa.gov.tr
 
Görev Bölgesi: Etiyopya
 
Çalışma Saatleri: Pazartesi - Cuma (09:00 -12:30 )(14:00 -18:00 )
 
Etiyopya’daki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler
Etiyopya’da Ramazan ve Kurban Bayramı tarihleri ayın hareketlerine göre değişmektedir.
 
· Etiyopya Noel Günü (7 Ocak)
 
· Timkat (Epifani) (19 Ocak)
 
· Adowa Zaferi (2 Mart)
 
· Etiyopya Kutsal Cuma Günü (Nisan ayının son haftası Cuma günü)
 
· İşçi Günü (1 Mayıs)
 
· Hz. İsa'nın Göğe Çıkışı (1 Mayıs)
 
· Derg’in Çöküş Günü (28 Mayıs)
 
· Etiyopya Yeni Yılı (11 Eylül)
 
· Hz. Muhammed’in Doğum Günü (12 Aralık)
 
Etiyopya Vizesi
Etiyopya Vizesi Nasıl Alınır?
Etiyopya’ya seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından Umuma Mahsus (Bordo), Hususi (Yeşil) Pasaport ile Hizmet (Gri) Pasaportu sahibi olan kişilerin vize alması gerekmektedir. Diplomatik (Siyah) pasaportu olan vatandaşlar ise en fazla 90 gün süreyle vizesiz seyahat edebilirler. Etiyopya turistik vize başvurularında genellikle tek giriş hakkının olduğu 1 aylık veya 2 giriş hakkı tanınan 3 aylık vize verilmektedir. Etiyopya için sınır kapısında vize alma durumu söz konusu değildir. Seyahat edecek kişi gidiş amacına bağlı olarak gerekli vizeye başvuruyu önceden yapmakla mükelleftir.
 
 

Etiyopya uçak biletleri en uygun fiyatlarla Bilet11.com'da.Sizlerde 444 34 97 numaralı telefondan müşteri hizmetlerimize bağlanarak yurt dışına 49.99€ başlayan fiyatlarla seyahat edebilir; Bilet11.com farkıyla ucuza uçmanın ayrıcalığını yaşayabilirsiniz.

 

7 Kasım 2017 Salı 12:08:31

Dünyada Görülecek Çok Şey Var!

Yeni yerler keşfetmek ister misiniz?
Whatsapp Hattı
Alo Bilet