Finlandiya Hakkında Temel Bilgiler

İndirimli fiyatlar ile dünyayı keşfedin

Finlandiya Uçak Bileti

Finlandiya Hakkında Temel Bilgiler
Rus yazar Grigoriy Petrov’un Finlandiya seyahatinden yola çıkarak kaleme aldığı, ‘Beyaz Zambaklar Ülkesinde’ isimli kitabından dolayı ülke Beyaz Zambaklar Ülkesi olarak da anılmaktadır. Finlandiya Avurpa’nın nüfusu en az olan ülkelerinden biridir. Nüfus yoğunluğu az ve yaşam standartları açısından dünyada da en kaliteli olan ülkeler arasında yer almaktadır. Finlandiya özellikle eğitim alanında adından çok söz ettiren bir ülkedir. Dünyanın en iyi eğitim sistemine sahip ülkede eğitim herkese ücretsiz ve eşit olarak verilmektedir. Üniversiteler standart ve politeknik olmak üzere ikiye ayrılır. Standart üniversiteler teorik derslere, politeknik üniversiteler ise pratik derslere ağırlık verirler. olarak Ders dışında da birçok konuda çocukları geliştirmeye yönelik bir program takip ederler. Ayrıca kısa ders saatleri tercih edilir. Öte yandan öğrenciler okula geldiklerinde ayakkabılarını çıkararak sınıflarına girer. Böylece onların evlerinde gibi hissetmeleri sağlanır.
 
Finlandiya’nın Başkenti/ Şehirleri ve Bölgeleri
Ülkenin başkenti Helsinki’dir. Helsinki, nüfus bakımından da en büyük olan kenttir. Espoo, Kauniairen ve Vontana ise başkent bölgesinde yer alırlar. Turku, Tampere, Kotka, Oulu, Vontaa ve Lahti ülkenin diğer şehirleridir. Turku, Finlandiya’nın en eski şehirdir ve 2011 yılında Avrupa Kültür Başkenti olmuştur. Tampere ülkenin sanayi merkezidir. Şehrin bir bir diğer özelliği de Nokia markası buranın aynı isimli köyünde doğmasıdır. Espoo, Children of Bodoom ve Norther gibi önemli melodik death metal gruplarının doğduğu yerdir.
 
Finlandiya Nerededir?
Kuzey Avrupa ile Rusya arasında yer alan Finlandiya, Baltık Denizi kıyısında bir Kuzey Avrupa ülkesidir. Doğuda Rusya, kuzeyde Norveç ve batıda İsveç ile komşudur.
 
Finlandiya’da Konuşulan Diller
Finlandiya’da konuşulan iki resmi dil vardır: Fince ve İsveççe. Nüfusun yüzde 90’ının dili Fince’dir. Yüzde 5’i ise İsveççe konuşmaktadır. Farklı kollara olsa da Fince ve Türkçe, Ural-Altay dil ailesine mensup ve benzer yapılara sahip dillerdir.
 
Yardımcı olabilecek Fince kalıplar:
Huomenta/ Günaydın
 
Terve/ Merhaba
 
Kuinka paljon/ Ne kadar?
 
Heippa/Hoşçakal
 
Kiitos/Teşekkür ederim
 
Kuinka voit/ Nasılsın?
 
Finlandiya'da Din ve İnanç 
Finlandiya’nın yüzde 74’ü ülkenin en büyük dini cemaati olan Evangelist-Luteryan kilisesine bağlıdır. Ikinci en büyük topluluk ise, yüzde 24’lük bir oranla Ateistlerden oluşmaktadır, küçük bir Ortodoks azınlık topluluğu da mevcuttur. Diğerleri ise Yahudilik, islam gibi semai dinlere mensuptur.
 
Finlandiya’nın Kısa Tarihi
1155 yılında İsveç Krallığına dâhil edilen Finlandiya, 1809 yılına kadar İsveç hâkimiyeti altında varlığını sürdürmüştür. Yargı sistemi, kamu idaresi, siyasi sistem ve sosyal alanlarda ülkenin bugün sahip olduğu sağlam temeller de bu süreç içinde atılmıştır. 18. yüzyıl sonlarına doğru azalan İsveç gücü bağımsız Finlandiya fikrini ortaya çıkarmıştır. 1865 yılında kendi para birimi Markka’yı çıkarmış ve Parlamenter hükümet sistemi ile hukukun üstünlüğünü benimsemiş bir devlet yapısı oluşturmaya başlamıştır. Bu da bağımsız Finlandiya yolunda atılan önemli bir adım olmuştur. Sovyet Rusya Hükümeti’nin 31 Aralık 1917’de Fin bağımsızlığını tanımasıyla başlayan süreç, diğer komşu devletler ve batılı milletlerin de ülkenin bağımsızlığını tanımasıyla hızlanmıştır. 17 Temmuz 1919’da ise Finlandiya Anayasası resmi olarak yürürlüğe girmiştir. Ülke şu anda yarı başkanlık sistemi ile yönetmektedir.
 
Finlandiya’ya Ne Zaman Gidilir?
Coğrafi, konumundan dolayı, Finlandiya’da iki eşsiz doğa olayına denk gelebilmek mümkündür. Aurora Borealis denilen Kuzey Işıkları’na denk gelebilmek için ekim, şubat, mart aylarında ülkeyi ziyaret etmek gerekir. 19 saat güneşin havada kaldığı gece yarısı güneşlerine denk gelmek için ise mayıs ve temmuz ayları arasında Finlandiya’ya gitmek gerekir. Finlandiya’das soğuk-ılıman bir iklim hâkimdir. Ancak kış aylarında sıcaklık -20’lere dek düşebilmektedir. Dolayısıyla kış aylarında Finlandiya’ya gidilmesi önerilmemektedir.
 
Finlandiya’ya Nasıl Gidilir?
Türkiye’den Finlandiya'ya seyahat etmenin birçok yolu vardır. Havayolu, denizyolu, demiryolu ve karayolundan Finlandiya’ya ulaşabilirsiniz. İstanbul’dan başkent Helsinki'ye aktarmasız, yaklaşık 3 saat süren uçuşlar bulunur. Turku, Tampere gibi diğer şehirlere ise Almanya, Fransa gibi ülkelerden aktarmalı olarak ulaşım sağlanabilir.Otobüs ve tren kullanmayı düşünenler Schengen vizelerini aldıktan sonra, Bulgaristan ve Romanya üzerinden başlayacak rotaları ile uzun bir kara yolculuğu sonucu Finlandiya sınırlarına giriş yapabilmektedirler.
 
Finlandiya’da İklim ve Hava Durumu
Avrupa’nın en kuzeyinde yer alan ülkelerden biri olmasına rağmen, Finlandiya soğuk-ılıman bir iklime sahiptir. Kışları çok soğuk ve kurak, yazları ise sıcağa nazaran daha ılıman yaşanmaktadır. Kış aylarında sıcaklık özellikle Laponya bölgesinde -20’lere kadar düşebilir, yaz aylarında ise sıcaklık 13-22 derece arasında değişkenlik göstermektedir. Ülke sonbahar ayları dışında çok fazla yağış almaz. 
 
Finlandiya’nın Ekonomisi
Finlandiya günümüzde büyük ölçüde endüstrileşmiş bir serbest piyasa ekonomisine sahiptir. 2014 yılında 221,3 milyar dolara ulaşan Gayrisafi Milli hasılası ile Avusturya, Belçika, Hollanda ve İsveç ile yakın bir ekonomik büyüklüğe sahiptir. Özellikle imalat sanayiinde (ormancılık, metal işleme, tasarım, telekomünikasyon ve elektronik) son derece rekabetçi sektörlere sahip olan Finlandiya, iklim koşullarından dolayı, tarımda sadece kendine yeterliliği hedeflemektedir. Ormancılık ile ilgili sektörler, özellikle kırsal kesimde en büyük ikinci uğraş dalını oluşturmaktadır.
 
Finlandiya’da doğan telefon şirketi Nokia’nın 2013 yılında Microsoft’a satılması ve geleneksel ihracat dalı olan kâğıt sektörü talebindeki zayıflama sonrasında 20 yıl boyunca bütçe fazlası veren Fin ekonomisi önemli ölçüde bir zarara uğradı.
 
Finlandiya Kültürü
Müzik anlamında da özellikle metal müzikte gelişme gösteren ülkeden Lordi, Nightwish ve Children of Bodom gibi gruplar çıkmıştır.
 
Fin Mutfağı
Dana veya domuz eti kullanılarak yapılan sebzeli güveç Karjalanpiirakka, Fin hardalı sinappive tercihen bira eşliğinde yenilen halka şeklindeki sosis Lenkkimakkara, Ren geyiği etinin sotelenmesiyle yapılan Poro, pirinç ve kuru üzüm kullanılarak yapılan Maksalaatikko başlıca Fin yemekleridir. Pulla denilen tatlı çöreğin şeker ve tarçına bulanarak yuvarlanarak yapılması sonucu elde edilen Korvapuustit isimli iki tatlı da başlıca tatlıları arasında yer alır.
 
Finlandiya’nın Festivalleri
Vappu: Tampera’ya özgü olan bu festival,Finli işçi sınıfının kutlama günü olarak sayılsa da öğrenciler tarafından büyük ilgi görür. Yedi gün süren festivalin son günü tüm şehir kutlamalarla dolar. Juhannus: Açık alanlarda ‘kokko’ denilen büyük ateşler yakılır, evler geleneksel olarak ‘huş ağacı’ dalları ile süslenir. Juhannus, Finlandiya’da yaz ortasına gelinişinin kutlandığı bir festivaldir. Haziran ayının dördüncü hafta sonu kutlanır. Svenska Dagen: Finlandiya’da 6-11 Kasım arası İsveç günü olarak kutlanır. Laskiainen: Dışarıda kayak yapıp kartopu oynayarak geçirilen bu günde geleneksel bezelye çorbası veya içi badem ezmesi, reçel ve krem şantiyle doldurulmuş çörekler yenir. Bu yiyeceklerin gelecek yıl şans getireceğine inanılır. Aynı zamanda yaklaşan baharın habercisidir.
 
Finlandiya’da Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri
HELSİNKİ BÜYÜKELÇİLİĞİ
 
Adres: PUISTOKATU 1B A3 00140 HELSINKI/ FINLAND
 
Telefon: 00 358 9 612 261 00
 
Faks: 00 358 9 612 261 50
 
embassy.helsinki@mfa.gov.tr
 
http://helsinki.be.mfa.gov.tr
 
Görev Bölgesi: Bütün Finlandiya
 
Finlandiya’daki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler
· Epifani(6 Ocak),
 
· Kutsal Cuma (25 Mart),
 
· Paskalya (28 Mart),
 
· İşçi Günü (1 Mayıs),
 
· Yükseliş Günü (5 Mayıs),
 
· Yaz Dönüm Günü (24 Haziran),
 
· Bağımsızlık Günü (6 Aralık)
 
· Noel (24-25-26 Aralık)
 
Finlandiya Vizesi Nasıl Alınır?
Schengen Bölgesi ülkelerinden olan Finlandiya’ya seyahat edecek, Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport hamilleri Finlandiya Schengen vizesi başvurusu yapmalılardır. Seyahat süresi 90 günü aşmayacak olan kişiler kısa süreli vize başvurusunda bulunmalıdır. Diğer Schengen Bölgesi ülkelerine geçiş yapılacaksa bile, seyahatinize vize başvurusu yaptığınız Finlandiya’dan başlamanız gerekmektedir.
 
 
Finlandiya uçak biletleri en uygun fiyatlarla Bilet11.com'da.Sizlerde 444 34 97 numaralı telefondan müşteri hizmetlerimize bağlanarak yurt dışına 49.99€ başlayan fiyatlarla seyahat edebilir; Bilet11.com farkıyla ucuza uçmanın ayrıcalığını yaşayabilirsiniz.

7 Kasım 2017 Salı 12:41:33

Dünyada Görülecek Çok Şey Var!

Yeni yerler keşfetmek ister misiniz?
Whatsapp Hattı
Alo Bilet