Güney Afrika Cumhuriyeti Hakkında Temel Bilgiler

İndirimli fiyatlar ile dünyayı keşfedin

Güney Afrika Uçak Bileti

Güney Afrika Cumhuriyeti Hakkında Temel Bilgiler
Güney Afrika Cumhuriyeti ya da ülkemizde daha yaygın kullanımı ile Güney Afrika, adından da anlaşılacağı gibi Afrika kıtasının güneyinde yer alan büyük bir ülkedir. Yüzölçümü 1,219,912 kilometrekare olan ülkenin güneybatısında Atlas Okyanusu, güney ve doğusunda Hint Okyanusu, kuzeydoğusunda Swaziland, Mozambik ve Rodezya, kuzeyinde Botswana, kuzeybatısında Namibya vardır. Güney Afrika'da pek çok ülkeden farklı olarak 1 değil, tam 3 adet başkent bulunur. Yürütme başkenti Pretoria, yasama başkenti Cape Town ve yargı başkenti Bloemfontein’dir. Sadece başkent değil, resmi dil açısından da farklılık gösteren bir ülkedir. Güney Afrika Cumhuriyeti'nde 11 adet resmi dil bulunmaktadır. Bunlar şöyledir: İngilizce, Afrikaanca, Güney Ndebelece, Güney Sothoca, Kuzey Sothoca, Svatice, Tsongaca, Tswanaca, Vendaca, Xhosaca ve Zuluca. Bu kadar çok resmi dil özelliği ile Güney Afrika Cumhuriyeti dünya üzerinde Bolivya ve Hindistan'dan sonra en çok resmi dile sahip ülkelerden biri olarak sayılır veburada yaşayan 54.956.900 kişilik nüfusun yüzde 79,7'i Hristiyan inancına sahiptir.
 
Köklü bir geçmişe sahip olan ülke turizm açısından oldukça ilgi çekicidir. En iyi tarafı ise ziyaret edilen her mevsimde yapılabilecek bir şeyler olmasıdır. Önemli olan seyahat amacınıza göre doğru zamanı belirlemektir. Örneğin, doğal hayatı gözlemlemek istiyorsanız, hayvanların su kenarlarına göç ettiği kış ayları uygundur. Bu dönemde güzel yürüyüşler yapılabilmektedir. Yaz aylarıysa festival sevenler için uygundur.
 
Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri
Güney Afrika Cumhuriyeti’nin 3 başkenti vardır. Yürütme alanında başkent Pretoria, yargı alanında Bloemfontein ve yasama alanında ise Cape Town’dur. En büyük şehri ise 4.434.827 kişilik nüfusuyla Johannesburg’dur. Bunlar dışında önemli şehirleri ise şöyledir: Durban, Germiston, Port Elizabeth ve East London.
 
Güney Afrika Cumhuriyeti Nerededir?
Afrika kıtasının güney ucunda yer alan Güney Afrika Cumhuriyeti, Afrika’nın güneyinin yaklaşık yarısını kaplar. Güneybatıda Atlas Okyanusu, güney ve doğuda Hint Okyanusu, kuzeydoğuda Swaziland, Mozambik ve Rodezya, kuzeyde Botswana, kuzeybatıda Namibya ile çevrili olan Güney Afrika Cumhuriyeti’nin sınırları içerisinde, topraklarının ortadoğu kesiminde Lesotho Devleti bulunmaktadır.
 
Güney Afrika Cumhuriyeti’nde Konuşulan Diller
Güney Afrika Cumhuriyeti'nde 11 adet resmi dil bulunmaktadır. Bunlar şöyledir: İngilizce, Afrikaanca, Güney Ndebelece, Güney Sothoca, Kuzey Sothoca, Svatice, Tsongaca, Tswanaca, Vendaca, Xhosaca ve Zuluca. Bu kadar çok resmi dil özelliği ile Güney Afrika Cumhuriyeti dünya üzerinde Bolivya ve Hindistan'dan sonra en çok resmi dile sahip ülkelerden biri olarak sayılır. Ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 60'ı Afrikaca konuşur. 2011 yılı resmi verilerine göre nüfusun yüzde 22,7'si Zuluca ve yüzde 16'sı Xhosaca dilini konuşur. İngilizce ise nüfusun sadece yüzde 9,6'sı tarafından anadil olarak konuşulmaktadır.
 
Güney Afrika Cumhuriyeti’nde Din ve İnanç
Güney Afrika Cumhuriyeti’nde yaşayan 54.956.900 kişilik nüfusun yüzde 79,7'si Hristiyan inancına sahiptir. Bunlar arasında Protestan mezhebine mensup olanların oranı yüzde 36,6 iken, Katolik mezhebine mensup olanların oranı yüzde 7,1’dir. 2001 verilerine göre Güney Afrika Cumhuriyeti’nde yaşayanlar arasında İslamiyet’e inananların oranı yüzde 1,5’tir. Nüfusun yüzde 15'i ise herhangi bir dine inanmadığını beyan etmiştir.
 
Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Kısa Tarihi
Bölgede bulunan dört Britanya kolonisi olan Burun Kolonisi, Natal Kolonisi, Transvaal Kolonisi ve Oranj Nehri Kolonisi'nin bir araya getirilerek kendi kendini yönetebilen Güney Afrika Birliği komisyonu oluşturuldu. II. Dünya Savaşı'nın sona ermesiyle ülkede azınlıkta olan beyazlar, hâkimiyetlerini Nasionale Party önderliğinde genişletti, Apartheid politikaları otoriter bir şekilde uygulamaya koyuldu. Ülkede iki sınıflı, birçok kişinin haklarını kısıtlayan bir toplum yapısı oluşturuldu. 1960'larda ciddi bir ekonomik kalkınma yaşayan ülke, bu süreçte Afrika kıtasının ilk ve tek ülkesi olarak gelişmiş ülke statüsüne kavuştu. Bu süreçte ülke genelinde dış yatırımlar gerçekleştirildi. 1960’ta gerçekleştirilen referandum sonucunda cumhuriyet reddedildi ve Republic of South Africa Constitution Act ile birlikte Güney Afrika Birliği adını değiştirerek Güney Afrika Cumhuriyeti adını aldı. 1976 yılında gerçekleşen ve Soveto Ayaklanması olarak da adlandırılan Soveto'daki öğrencilerin ayaklanmasına karşı sert önlemler alan emniyet güçleri gösterilerde 176 siyahi öğrencinin ölmesine neden oldu. Apartheid politikalarına karşı geniş çaplı protesto gösterileri düzenlenmiştir. 1980'li yıllardan itibaren ülke üzerinde artan uluslararası baskılar sonucu ülkeye karşı yaptırımlar uygulanmıştır
 
Güney Afrika Cumhuriyeti’ne Ne Zaman Gidilir?
Güney Afrika Cumhuriyet, yılın her mevsimi ziyaret edilebilecek bir ülkedir. Önemli olan seyahat amacınıza göre doğru zamanı belirlemektir. Örneğin, doğal hayatı gözlemlemek istiyorsanız, hayvanların su kenarlarına göç ettiği kış ayları uygundur. Bu dönemde güzel yürüyüşler yapılabilmektedir. Yaz aylarıysa festival sevenler için uygundur.
 
Güney Afrika Cumhuriyeti’ne Nasıl Gidilir?
Güney Afrika’da Cape Town ve Johannesburg başta olmak üzere 10 adet uluslararası havalimanı mevcuttur. Ancak yurtdışından gelen uçuşların çoğu bu iki havalimanına yapılmaktadır. Ardından aktarmalı olarak talep edilen şehirlere gidilebilmektedir. Otomobille seyahat edip ülkeye giriş yapacaklar için ülkede Botswana, Lesotho, Mozambik, Namibia, Swaziland, Zimbabwe sınır kapıları yer alır. Güney Afrika’ya cruise gemileriyle de seyahat etmek mümkündür. Cape Town, bu gemilerin ulaşım noktalarının başındadır.
 
Güney Afrika Cumhuriyeti’nde İklim ve Hava Durumu
Çöl, Ilıman Okyanus ve Akdeniz ikliminin hâkim olduğu Güney Afrika Cumhuriyeti’nde Afrika’nın diğer bölgelerine nazaran iklim daha yumuşaktır. Ortalama sıcaklıklar kuzey ve güneyde dikkati çekecek kadar düzgündür. Batı kıyısı Benguela soğuk su akıntısının, Doğu kıyısı ise Mozambik sıcak su akıntısının etkisindedir. Batı kıyılarındaki Port Nolloth’da senelik sıcaklık ortalaması 13 derece civarındadır. Doğudaki Durban’da bu ortalama 20 derecedir. Ümit Burnu çevresinde ise Akdeniz iklimi özellikleri görülür. Bu bölgede yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlıdır.
 
Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Ekonomisi
Güney Afrika Cumhuriyeti'nin kurulu olduğu bölgelerde uzun süre geçim ekonomisi uygulanmış ve bu doğrultuda tarımsal faaliyetler gerçekleştirilmiştir. Bu alanda gerçekleştirilen faaliyetlerin büyük bölümü kişisel tüketimi karşılamak için gerçekleştirilmiştir. Günümüzde Güney Afrika Cumhuriyeti ekonomik olarak gelişmiş ülkeler arasındadır. Ekonomik gelişmenin sağladığı refah dağılımı etnik gruplara göre farklılık gösterir. Afrika kıtasının en büyük ekonomilerinden birine sahip olan ülke, Uluslararası Para Fonu'nun Ağustos 2016'da açıkladığı verilere göre ‘Afrika kıtasının en büyük ekonomisi’ özelliğini Nijerya'dan alarak yeniden elde ettiği ifade edilmiştir.
 
Güney Afrika Cumhuriyeti Mutfağı
Hem büyük bir yüzölçümüne sahip hem de farklı etnik grupların yaşadığı bir ülke olan Güney Afrika Cumhuriyeti’nde bölgelere göre yemek ve mutfak alışkanlıkları da farklılık gösterir. Örneğin, kırsal kesimlerdeki çiftliklerde ve küçük yerleşim bölgelerindeki yemek alışkanlıklarını Johannesburg ya da Pretoria gibi büyük şehirlerde görmek mümkün değildir. Kırsal alanlarda kahvaltıya çok önem verilir ve oldukça besleyicidir. Genelde tahıl ezmesi, mısır veya yulaf çorbası tüketilir. Tahıl ezmesi aslında bir yemek türüdür. Mısır, tuz ve su ile karıştırıldıktan sonra kaynatılır ve ezilerek yenilir. Şehirlerdeki kahvaltı alışkanlığında ise tahıl gevreği yenilirken yanında portakal suyu, çay veya kahve içilir. Öğle yemeklerinde sebze ve et yemekleri tercih edilir. Akşam yemekleri ise et yemeği ile başlar. Arkasından ya da yanında mutlaka yine sebze tüketilir. Sebzeler çoğunlukla soğan ve patatesle birlikte hazırlanan kabak, fasulye, bezelye veya mısır olur. Salata ve tatlı daha sonra yenir.
 
Güney Afrika Cumhuriyeti Festivalleri
Güney Afrika Cumhuriyeti’nde farklı şehir ve bölgelerde her ay pek çok festival düzenlenmektedir. Şubat ayında düzenlenen festivaller arasında öne çıkanlar şöyledir: Johannesburg’da düzenlenen modern koreografi ve dans festivali Dance Umbrella, Breede Nehri çevresinde düzenlenen ve dört gün boyunca devam eden müzik festivali Up the Creek, Uitenhage’de düzenlenen ve geleneksel yemeklerin hazırlandığı Prickly Pear Festivali. Mart ayı Cape Town’da düzenlenen Uluslararası Cape Town Caz Festivali ile başlıyor. Ortalama 40 konserin yapıldığı festivale 15 bin kişi katılıyor. Yine Mart ayında Lambert Körfezi’nde Lambert’s Bay Kreeffees, Vanderbijlpark’ta Rotary River Festivali, Grahamstown’da Scifest Africa, Tonteldoos’ta Tonteldoos Country Festival düzenleniyor. Nisan ayında, Amerika’daki Burning Man’den esinlenilen AfrikaBurn festivali Tankwa Karoo’da düzenleniyor. Yine aynı ay Prince Albert’ta düzenlenen Zeytin Festivali’ne katılabilirsiniz.
 
Güney Afrika Cumhuriyeti’nde Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri
PRETORYA BÜYÜKELÇİLİĞİ
Adres: 1067 CHURCH STREET 0083 HATFIELD PRETORIA/ REPUBLIC OF SOUTH AFRICA POSTA ADRESİ:TURKISH EMBASSY P.O.BOX:56014 ARCADIA 0007 PRETORIA REPUBLİC OF SOUTH AFRICA
Telefon: 00 27 12 342 60 53 00 27 12 342 60 54 00 27 12 342 60 55 00 27 12 342 60 56 00 27 12 342 60 57
Faks: 00 27 12 342 60 52
embassy.pretoria@mfa.gov.tr           
http://pretoria.be.mfa.gov.tr
Görev Bölgesi: GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ, LESOTHO, SWAZILAND
 
Güney Afrika Cumhuriyeti’ndeki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler
İnsan Hakları Günü (21 Mart)
 
Kutsal Cuma
 
Aile Günü (28 Mart)
 
Özgürlük Günü (27 Nisan)
 
İşçi Bayramı (1 Mayıs)
 
Gençlik Günü (16 Haziran)
 
Seçim Günü
 
Ulusal Kadınlar Günü (9 Ağustos)
 
Miras Günü (24 Eylül)
 
Uzlaşma Günü (16 Aralık)
 
Noel (25-26 Aralık)
 
İyi Niyet Günü (26 Aralık)
 
Güney Afrika Cumhuriyeti Vizesi
Umumi pasaport: 30 güne kadar vize gerekli değil
 
Hizmet pasaport: 30 güne kadar vize gerekli değil
 
Hususi pasaport: 30 güne kadar vize gerekli değil
 
Diplomatik pasaport: 30 güne kadar vize gerekli değil
 
30 güne kadar ikamet süreli müteaddit giriş vizelerini sınır kapılarında alabilirler.
 
 
Güney Afrika uçak biletleri en uygun fiyatlarla Bilet11.com'da.Sizlerde 444 34 97 numaralı telefondan müşteri hizmetlerimize bağlanarak yurt dışına 49.99€ başlayan fiyatlarla seyahat edebilir; Bilet11.com farkıyla ucuza uçmanın ayrıcalığını yaşayabilirsiniz.
 

 

8 Kasım 2017 Çarşamba 09:55:12

Dünyada Görülecek Çok Şey Var!

Yeni yerler keşfetmek ister misiniz?
Whatsapp Hattı
Alo Bilet