Güney Kıbrıs Hakkında Temel Bilgiler

İndirimli fiyatlar ile dünyayı keşfedin

Güney Kıbrıs Uçak Bileti

Güney Kıbrıs Hakkında Temel Bilgiler
Güney Kıbrıs, (uluslararası tanınırlığı itibariyle Kıbrıs Cumhuriyeti) Kıbrıs Adası'nda Türkiye, Birleşik Krallık ve Yunanistan'ın garantörlüğü altında, Türk ve Rum ortaklığında kurulan fiilî olarak adanın güneyini yöneten devlettir. Akdeniz'in Avrasya'ya yakın bölgesinde ada devleti olarak bulunur; kuzeyinde Türkiye, doğusunda Ortadoğu, güneyinde Mısır ve batısında Yunanistan ile deniz komşusudur.
 
Güney Kıbrıs’ın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri
Güney Kıbrıs, Lefkoşa, Mağusa, Girne, Larnaka, Limasol ve Baf olmak üzere altı bölgeye ayrılır. Bölgeler, hükümet tarafından atanılan bir kaymakam ile yönetilir. Başkenti Lefkoşa’dır. 1974'te Türk Silahlı Kuvvetleri'nin adaya düzenlediği Kıbrıs Harekâtı sonrası Lefkoşa ve Mağusa Bölgesi'nin büyük bir kısmı, Girne Bölgesi'nin tamamı ve Larnaka Bölgesi'nin bir kısmı adanın kuzeyindeki Kuzey Kıbrıs yönetimin kontrolündedir. Kuzey Kıbrıs yönetimi tarafından Lefkoşa Bölgesi'nin bir kısmından Güzelyurt İlçesi ve Mağusa Bölgesi'nin bir kısmından ise İskele İlçesi oluşturulmuştur.
 
Güney Kıbrıs Nerededir?
Güney Kıbrıs, Akdeniz'in Avrasya'ya yakın bölgesinde ada devleti olarak bulunur, kuzeyinde Türkiye, doğusunda Ortadoğu, güneyinde Mısır ve batısında Yunanistan ile deniz komşusudur.
 
Güney Kıbrıs’ta Konuşulan Diller
Kıbrıs Cumhuriyeti’nin resmi dilleri Türkçe  ve Yunanca’dır. Ermenice ve Kıbrıs Arapçası ise azınlık dil statüsündedir. Resmi bir statüsü olmasa da İngilizce adada son derece yaygın kullanılır. Kıbrıslıların yüzde 80.4’ü ikinci dilleri olarak İngilizce konuşmaktadırlar. İngilizce’den sonra en çok konuşulan yabancı dil Rusça’dır. Bu da Sovyet’lerin dağılmasından sonra oluşan ülkelerden alınan göçle alakalıdır. Halkın yüzde 12’si Fransızca, yüzde 5’i de Almanca konuşmaktadır. 
 
Güney Kıbrıs’ta Din ve İnanç
Güney Kıbrıs’ta İslam, Ortodoks Hristiyanlık ve Protestan Hıristiyanlık olmak üzere üç ana inanç biçimi vardır. Adada bulunan Türkler İslam'a, Britanyalı askerler Protestanlığa, Rum halkı ise Ortodoks Hristiyanlığa inanmaktadır.
 
Güney Kıbrıs’ın Kısa Tarihi
15 Eylül 1570 tarihinde Lala Mustafa Paşa, tören ile Lefkoşa şehrine girmiştir. Kıbrıs ele geçirildikten sonraki tarihte adada çok az sayıda Ortodoks Rum vardı. Çünkü Venedikliler Katolik idi ve Ortodoks Kilisesi'ne yaşama hakkı tanımıyordu. Osmanlı Devleti Ortadokslara serbestçe kilise kurma ve gelişme imkânı sağladı. Böylece adada Katolik Kilisesi etkinliğini kaybetti ve Ortodoks Kilisesi gelişti. Uzun yıllar Osmanlı hâkimiyetinde kalan Kıbrıs, 93 Harbi'nde Rusya İmparatorluğu karşısında yenilen Osmanlı’nın, Ruslara karşı fazla ödün vermemek amacıyla Birleşik Krallık'a 92.799 sterline kiralandı. I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı'nın Birleşik Krallık karşısındaki Almanya'nın yanında savaşa girmesi üzerine Birleşik Krallık adayı egemenliği altına almak için vali tayin etti. Yaklaşık 50 yıl boyunca İngiliz sömürgesi olan Kıbrıs 6 Ağustos 1960 tarihinde; Yunanistan, Türkiye ve Birleşik Krallık'ın "Kuruluş, İttifak ve Garanti" adındaki üç anlaşmayı imzalaması ile bağımsızlığını kazandı.
 
Güney Kıbrıs’a Ne Zaman Gidilir?
Güney Kıbrıs’ı gezmek için en uygun dönem Mayıs-Temmuz ve Eylül-Kasım dönemidir. Ağustos ayında sıcaklıklar aşırı yükselmektedir.
 
Güney Kıbrıs’a Nasıl Gidilir
Türkiye ve Yunanistan arasındaki ada hakimiyetine dair gerilimden dolayı, her iki ülke de diğer tarafın Kıbrıs!’taki varlığını tanımamaktadır. Dolayısıyla, Güney Kıbrıs’a Türkiye’den uçuş yoktur, Kuzey Kıbrıs sınır kapılarından Türklerin Kıbrıs’a geçişi bir hayli zordur. Güney Kıbrıs’a gitmenin tek yolu Yunanistan üzerinden aktarmalı uçmaktır.
 
Güney Kıbrıs’ta İklim ve Hava Durumu
Ada, Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve az yağışlı geçer. Yağışlar alçak kesimlerde yıllık 300 mm iken Trodos Dağlarında yıllık 1000 mm'yi bulmaktadır. Trodos Dağları kışın kar tutabilmektedir. Sıcaklık ender olarak 0 derecenin altına düşmektedir. Ortalama sıcaklıklar ise yazları 20-30 derece, kışları ise 5-15 derece arasında değişmektedir.
 
Güney Kıbrıs’ın Ekonomisi
Güney Kıbrıs ekonomisi son yıllarda başarılı ve çok yönlü olmuştur. En son IMF tahminlerine göre, kişi başına düşen milli gelir $28,331'dir, bu gelir Avrupa Birliği ortalamasının üzerindedir. Kıbrıs, yüksek potansiyelli bir altyapıya sahip olmasından dolayı denizaşırı işletmeler için yatırım bölgesi olarak görülmektedir. Hükümetin ekonomi politikası, daha çok Avrupa Birliği'nin kriterlerini karşılama yönlü ilerlemektedir. Avrupa Birliği'ne katılımın gereği olarak yeni üye ülkeler ile birlikte 1 Ocak 2008 tarihinde Euro ekonomik bölgesine dâhil olan ülke son yıllarda Mısır ile petrol arama görüşmeleri yapmaya başladı. Bununla doğru orantılı olarak geçen senelerde Mısır ve Lübnan'la deniz bölgesinde petrol ve doğal gaz yataklarından istifade edilecek “münhasır ekonomik bölgeleri" belirleyecek anlaşmalar imzalandı.
 
Güney Kıbrıs Mutfağı
Kuzey Kıbrıs’ta olduğu gibi Güney Kıbrıs’ta da hellim peyniri meşhurdur. Deniz ürünleri ve balık da mutfağın ana unsurlarındandır. Bu grup içinde en çok tüketilen gıdalar kalamar, ahtapot, barbun ve çipuradır. Patates salatası, karnıbahar ve pancar turşusu ve kuşkonmaz geleneksel mutfağın olmazsa olmazlarındandır. Kurutulmuş kişniş tohumu ile marine edilmiş biftek, “lountza” isimli domuz pirzolası, ızgara külbastı, domuz ve tavuğun ızgarada pişirilmesiyle elde edilen “souvlaki”, bulgurdan yapılan “pourgouri”, “sheftalia” isimli bağırsak dolma en popüler yemekleri arasındadır. Taze sebze ve meyvenin bolca bulunduğu adada, bu ürünler yerel mutfak için önem taşır. En çok kullanılan sebzeler; kabak, yeşil biber, bamya, yeşil fasülye, enginar, havuç, domates, salatalık, marul, asma yaprağı ve bakliyattır. Meyveler ve kuruyemişler de mutfakta sık kullanılır.
 
Güney Kıbrıs’ın Festivalleri
Güney Kıbrıs’ta her yıl düzenlenen Limasol Karnavalı şehrin en önemli festivallerinden biridir. Bunun dışında Lefkoşa’da ekim ayında düzenlenen Kıbrıs Uluslararası Film Festivali de önemli bir kültürel etkinliktir. Limasol’de yine sonbaharda düzenlenen şarap festivali uluslararası katılım almaktadır. Güney Kıbrıs’ta düzenlenen diğer festivaller Çiçek Festivali (Mayıs), Shakespeare Geceleri Berengaria, Uluslararası Müzik Festivali (Nisan), Lemesos Uluslararası Belgesel Festivali (Ağustos), Larnaka Klasik Müzik Festivali (Nisan) ve Limasol Bira Festivali’dir (Temmuz).
 
Güney Kıbrıs’ta Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri
Güney Kıbrıs’ta Türkiye’nin dış temsilciliği bulunmamaktadır.
 
Güney Kıbrıs’taki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler
Yeni Yıl (1 Ocak)
 
Epifani (6 Ocak)
 
Yeşil Pazartesi (Mart)
 
Mart Ekinoksu (20 Mart)
 
Yunan Bağımsızlık Günü (25 Mart)
 
Kıbrıs Ulusal Tatili (1 Nisan)
 
Kutsal Cuma
 
Kutsal Cumartesi
 
İşçi Bayramı (1 Mayıs)
 
Paskalya’dan önceki Cumartesi
 
Paskalya’dan Önceki Pazartesi
 
Haziran Gündönümü (20 Haziran)
 
Ortodoks Hamsin Yortusu
 
Meryem’in göğe yükselişi
 
Eylül Ekinoksu (22 Eylül)
 
Kıbrıs Bağımsızlık Günü (1 Ekim)
 
Aralık Gündönümü (21 Aralık)
 
Noel (24-25-26 Aralık)
 
Kıbrıs Cumhuriyeti Vizesi
Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeye tabidir. 
 
 
Güney Kıbrıs uçak biletleri en uygun fiyatlarla Bilet11.com'da.Sizlerde 444 34 97 numaralı telefondan müşteri hizmetlerimize bağlanarak yurt dışına 49.99€ başlayan fiyatlarla seyahat edebilir; Bilet11.com farkıyla ucuza uçmanın ayrıcalığını yaşayabilirsiniz.

8 Kasım 2017 Çarşamba 10:36:05

Dünyada Görülecek Çok Şey Var!

Yeni yerler keşfetmek ister misiniz?
Whatsapp Hattı
Alo Bilet