Libya Hakkında Temel Bilgiler

İndirimli fiyatlar ile dünyayı keşfedin

Lİbya Uçak Bileti

Libya Hakkında Temel Bilgiler

Kuzey Afrika'nın Mağrip bölgesinde yer alan Libya'nın sınırları kuzeyde Akdeniz'le, doğuda Mısır'la, güneydoğuda Sudan'la, güneyde Çad ve Nijer'le ve batıda Tunus ve Cezayir ile çizilmiştir. Libya Afrika'nın dördüncü ve dünyanın en büyük 16. ülkesidir. Libya dünyanın en büyük 10'uncu petrol rezervlerine sahip ülkesidir.

 
Libya uluslararası ve yerli tren altyapısına sahip değildir. Ülkede turistler için en iyi ulaşım yolu beyaz ve siyah renklerde olan küçük taksilerdir. Büyük şehirlerarasında pek çok otobüs seferi düzenlenmektedir. Devletler devam eden iç savaş, siyasi ve sosyal istikrarsızlık durumu nedeniyle Libya için yapılacak seyahatlere sıcak bakmamaktadırlar. Yerel Libyalılar, öncelikle Araplar ve Berberilerle ve Güney Libya'da küçük Tebou ve Tuareg kabile gruplarından oluşmaktadır. Libya kültürel miras açısından Maghrebian komşu devletlerine benzemektedir ve ağır İtalyan sömürgesine maruz kalmış olmasından dolayı İtalyan kültüründen etkilenmiştir. Kaddafi'nin diktatörlük ve altyapı geliştirme eksikliği altında kültürel baskı doğmuştur ve bu nedenle sadece birkaç tiyatro ve sanat galerisi vardır. Ülkenin sahilleri ve Libya'nın arkeolojik alanları en çok gezilen bölgelerdir. Dünyada en iyi korunmuş Roma arkeolojik sitelerinden biri olarak kabul edilen Leptis Magna burada bulunmaktadır. Libya'nın başkenti Trablus'ta çok sayıda müze ve arşiv vardır. Devlet Kütüphanesi, Etnografya Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Ulusal Arşiv, Epigrafi Müzesi, İslam Müzesi ve UNESCO desteği ile kurulmuş ve en ünlü olan "The Red Castle Museum" burada bulunmaktadır.
 
Libya’nın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri
Üniter geçici parlamenter cumhuriyet ile yönetilen Libya kuzeybatıda Trablus, doğuda Sirenayka ve güneybatıda Fezzan olmak üzere üç bölgeye ve 22 ile ayrılmaktadır. Başkenti Trablus'tur. Büyük şehirleri: Bingazi, Misrate, Fizan, Zuvara, Sirt, Saba ve Tobruk'tur.
 
Libya Nerededir?
Kuzey Afrika'nın Mağrip bölgesinde yer alan Libya'nın sınırları kuzeyde Akdeniz'le, doğuda Mısırla, güneydoğuda Sudan'la, güneyde Çad ve Nijer'le ve batıda Tunus ve Cezayir ile çizilmiştir.
 
Libya'da Konuşulan Diller
Libya'nın resmi dili Arapça ve Berbericedir. Büyük şehirlerde İtalyanca ve İngilizce yaygın olarak konuşulmaktadır.
 
Libya’da Din ve İnanç
Halkın yüzde 97’lik kesimi kendini Müslüman ve geriye kalan yüzdelik kısmı diğer inançlara başlı olarak tanımlamaktadır.
 
Libya’nın Kısa Tarihi
Ülkenin asıl yerlileri Berberi kabilelerdir. Antik çağlardan bu yana bilinen tarihinde ülkeye Fenikeliler, Kartacalılar, Büyük İskender'in orduları, İtalyanlar, Yunanlılar Ptolemaus hanedanı ve Romalılar, Arap-İslam İmparatorluğu ile Osmanlılar ve daha birçok topluluk hâkim olmuştur ve ülke 20. yüzyıla dek Libya topraklarında özel bir devlet kurulamamıştır. İkinci Dünya Savaşı sırasında Libya, Kuzey Afrika bölgesinin önemli bir savaş alanı olmuştur. 1951 yılında bağımsız bir krallık olmuştur. Kral İdris, Libya ordusunun askeri olan Muammer Ebu Minyar'ın başında olduğu bir grupla birlikte 1969'da askeri bir darbe ile devrilmiştir. En önemli darbe Muammer Kaddafi'nin NATO destekli ayaklanma ile linç edilerek öldürülmesi olmuştur. O zamandan beri, Libya istikrarsız dönemler yaşanmaktadır.
 
Libya’ya Ne Zaman Gidilir?
Libya'da kuzeyde orta sıcaklıklar veren Akdeniz iklimi ve merkezde yıl boyunca kuraklık yaratan çöl iklimi hâkimiyet göstermektedir. Kıyı kesiminde kış ayı boyunca yağmur görülmektedir. İlkbahar ve yaz ayları güneyden gelen rüzgârlarla birlikte oldukça sıcak ve kurak geçmektedir. Çöl fırtınalarını ve yüksek sıcaklıkları tercih etmeyenler için Libya'yı kışın ziyaret etmek en iyi seçenek olacaktır.
 
Libya'ya Nasıl Gidilir?
Libya'ya Türkiye'den seyahat etmek istiyorsanız hem Atatürk Havalimanı'ndan hem de Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan direk uçuşlar bulunmaktadır. Uçuşlar ülkenin birçok noktasına yapılabilirken tercih edilen dört ana şehir bulunmaktadır: Sebha, Misurata, Trablus ve Bingazi'dir.
 
Sahra Çöllerini ziyaret edecek olanların Sebha Havalimanı'na, Akdeniz kıyısına seyahat düzenleyecek olanların Misurata'ya iniş yapmaları gerekmektedir.
 
Libya Vizesi
Umuma Mahsus Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaftır. Hizmet, Hususi, Diplomatik Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaftır.
 
Libya’da İklim ve Hava Durumu
Kuzey Afrika'da bulunan Libya'da beş ayrı iklim etkisi olsa da yoğunluk olarak Sahra Çöl İklimi ve Akdeniz iklimi hâkimiyet sürmektedir. Ovalık alanlarda sıcak yazlar, ılık kışlar ve az yağmurlu sezonlar geçirilmesine sebep olan Akdeniz iklimi görülürken yüksek kesimlerde hava oldukça soğumaktadır. Çöl alanlarında ise olağan üstü sıcaklıklar görülmektedir.
 
Libya’nın Ekonomisi
Libya ekonomisi ağırlıklı olarak petrol sektörüne dayanmaktadır. Libya Afrika'nın en büyük petrol rezervlerine sahiptir ve küresel ticarette önemli bir yere sahiptir. Petrol dışında, diğer doğal kaynaklar, doğal gaz ve alçı taşıdır. Libya'da yaşanan iç savaş ve siyasi istikrarsızlık ekonomiyi oldukça kötü yönde etkilemektedir.
 
Libya Kültürü
Libya'nın insanları oldukça sıcakkanlı ve arkadaş canlısı olarak bilinmektedir. İngilizcelerini kullanmaya ve eve misafir etmeye oldukça heveslidirler. Libya'da gelenek ve göreneklere dikkat etmek oldukça önemlidir. Bir erkeğin, Libya'da bir kadınla göz teması kurması, ona el sallaması veya gülümsemesi kabalık olarak görülmektedir ve bu kadın için utanç verici bir durum olmaktadır. Eşcinsellik Libya'da yasadışı olarak görülmektedir ve şeriat hukuku kapsamında eşcinsel bireyler idam edilebilmektedir. Ülkeyi ziyaret edecek LGBTİ üyelerinin bunu göz önüne almaları gerekmektedir. Libya'daki güvenlik durumu iç savaş nedeniyle pek iç açıcı değildir. İç güvenliğin tehlikeli olduğu durumlarda ziyaret etmekten kaçınılmalıdır. Ulusal hukukta yer almakta olan bir kurala Libya'da Kaddafi veya ailesi hakkında konuşmak yasaklanmıştır.
 
Libya Mutfağı
Libya mutfağı İtalyan, bedevi ve geleneksel Arap mutfağından etkilenmiştir. Makarna kuzey bölgesinin, pirinç güney bölgesinin temel gıdası konumundadır. Makarnalarda sıklıkla domates sosu kullanılmaktayken; pirinç, kuzu veya tavukla (genellikle haşlanmış, kızarmış veya ızgara) servis edilmektedir. Kuskus, kaynamış domates sosu ile buharda pişirilmektedir ve et genellikle salatalık dilimleri, marul ve zeytin ile birlikte servis edilmektedir.
 
Arpa unu ve domates sosu ile yapılan Bazeen elle yenen yöresel bir yemektir. Bazeen'in daha tatlı bir versyonu olan Asida, beyaz undan yapılmaktadır ve bal, ghee veya tereyağı karışımı ile servis edilmektedir. Libyalıların popüler aperitif yemeği khubs bi' tun olarak bilinen, ton balığı ile ekmek genellikle fırınlanmış baget veya pita ekmeğinin acılı sos ve zeytinyağı ile karıştırılmış olan ton balığı ile doldurulmuş olmasıyla hazırlanmaktadır. Ülke genelinde alkol yasağı bulunmaktadır. Çay en popüler içecektir ve kahve olarak Türk kahvesi oldukça yaygındır.  Tüm şişe sular güvenilir değildir. Alırken sormakta fayda vardır.
 
Libya'nın Festivalleri
Libya'nın festivalleri geleneklerine, kültürlerine, İslami kutsal günlere ve ülkenin tarihinin önemli gelişme yıldönümlerine bağlı olarak düzenlenmektedir. Kutlamalar genellikle Berberi ve Tuareng kabilelerinin kökeninden gelmektedir.
 
Aralık-Ocak ayları arasında geleneksel olarak kutlanan "Acacus Festival" gün batımında müzik şölenleriyle çölün sessizliğini kırarken, Sahra Çölü'nün kalbinde bulunan Jebel Acacus bazalt taşlarının muhteşem görüntüsüyle herkesi etkilemektedir.
 
Gece düzenlenen dans şölenleri, yöresel kutlamalar, geçitler ile mart ayında kutlanan "Nalut Spring Festival" üç gün sürmektedir ve baharı karşılamaktadır.
 
Sıcak yaz aylarını serinleten Zuwarah kıyı şeridinde eski pagan rituelleri eşliğinde hayvanların ve kabilelerin denize girerek anıldığı ağustos festivali "Zuwarah Awessu Festival" değişik bir atmosfer sunmaktadır.
 
Ramazan ayı kutlaması olan "Eid el Fitr" üç gün sürmektedir ve İslami takvime göre tarihi değişiklik göstermektedir. Bu süreçte aileler ziyaret edilmekte ve yemekler düzenlenmektedir.
 
Kuzey Libya'da yaşamakta olan Tuareng ve Berberi kabilelerinin en gözde Sahra festivali olan "Ghadames Festival" her yıl Ekim ayında üç gün boyunca sönmektedir. Festival süresince yapılan şölenler, danslar, müzik gösterileri, at ve deve yarışları ve diğer geleneksel yarışmaların yanı sıra hasat tarihlerine denk gelmesinden dolayı eski şehir merkezi geniş bir pazara dönüşmektedir.
 
Özgürlük günü festivali olan "Liberation Day", Kaddafi ailesinin rejiminin yıkıldığı 23 Ekim 2011 yılından beri kutlanmaktadır.
 
"Islamic New Year" İslam yeni yılı kutlamaları Kasım ayında aile ve cami ziyaretleri ile kutlanmaktadır.
 
Antik Tuareng kabilelerinin geleneklerine dayanan "Ghat Festival" Kasım-aralık ayları arasında kutlanmaktadır. Üç gün kutlanan festivalde deve yarışlarının yanı sıra el sanatları yelpazesinde bulunan her şeyin olduğu, müzik, dans ve şölenlerle dolu büyük bir açık pazar kurulmaktadır.
 
Libya’dan Alınacak Hediyelik Eşyalar
Libya'nın hediyelik eşyaları siyasi durumunu ve toplumsal gelenekleri yansıtmaktadır. Libya pulları özellikle koleksiyonerler için en gözde hediye konumundadır. İkinci popüler hediyelik ise antik tarzdaki takıların değerli taşlarla yapılmış replikalarıdır. Geleneksel desenlerle ve renklerle yapılmış olan cüzdan, çanta ve torba gibi deri ürünler oldukça yaygın bulunmaktadır. Tunus stili el yapımı kilim ve çömlekler ev eşyası olarak oldukça dekoratif ürünlerdir. Milenyum öncesinden günümüze gelen sadece kadınlar tarafından çalınan, tek telli enstruman Imzad, Libya'nın geleneklerini eve getirmek isteyenler için güzel bir anı olacaktır.
 
Libya’da Bulunan Türkiye Dış Temsilcilikleri
Adres: Shara Zaviya Dahmani Trablus-Libya
 
Telefon: 218 21 340 11 40 / 41 / 43 / 44
 
218 21 360 15 60
 
Faks: 218 21 360 15 61
 
E-posta: embassy.tripoli@mfa.gov.tr
 
İnternet sitesi: http://trablus.be.mfa.gov.tr/
 
Çalışma Saatleri: Pazar - Perşembe (08.30 -13.00 )( 14.00 – 17.30 )
 
TÜRKİYE CUMHURİYETİ MİSURATA BAŞKONSOLOSLUĞU
 
Adres: Al Edaa Caddesi, CIT Üniversitesi (Kulli-i Takni-i Al Sınai) önü, Al Birra bölgesi, Misurata/Libya
 
Telefon: 218 51 2663210 / 11 / 12
 
E-posta: consulate.misratah@mfa.gov.tr
 
İnternet sitesi: http://misurata.bk.mfa.gov.tr/
 
Çalışma Saatleri: Pazar - Perşembe (08.30 -13.00 )( 14.00 - 17.30 )
 
TÜRKİYE CUMHURİYETİ BİNGAZİ BAŞKONSOLOSLUĞU
 
Adres: Muruj Street Villa No: 1, Fewhat Sharki P.O. BOX 1453, Benghazi Libya.
 
Telefon: 218 61 223 00 03
 
Faks: 218 61 223 00 02
 
E-posta: consulate.benghazi@mfa.gov.tr
 
İnternet sitesi: bingazi.bk.mfa.gov.tr
 
Çalışma Saatleri: Pazar - Perşembe (08.30 -13.00 )( 14.00 - 17.30 )
 
Libya’daki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler
İşçi Bayramı (01 Mayıs)
 
Ramazan Bayramı
 
Arafah Günü (12 Eylül)
 
Şehitler Günü (16 Eylül)
 
Kurban Bayramı
 
Muharrem Ayı
 
Hicri Yılbaşı (02 Kasım)
 
Özgürlük Bayramı (23 Kasım)
 
1 Rebiul Evvel Hz. Muhammed'in Doğum Günü (12 Aralık)
 
Libya'nın Bağımsızlık Günü (24 Aralık)
 
Avrupa Günü (9 Mayıs)
 
Ortodoks Paskalya Pazartesisi (02 Mayıs)
 
Aziz Vitus Günü (28 Haziran)
 
Anma Günü (21 Ekim)
 
Ateşkes Günü (11 Kasım)
 
Libya Vizesi
Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
 
 
Lİbya uçak biletleri en uygun fiyatlarla Bilet11.com'da.Sizlerde 444 34 97 numaralı telefondan müşteri hizmetlerimize bağlanarak yurt dışına 49.99€ başlayan fiyatlarla seyahat edebilir; Bilet11.com farkıyla ucuza uçmanın ayrıcalığını yaşayabilirsiniz.
 

10 Kasım 2017 Cuma 14:34:41

Dünyada Görülecek Çok Şey Var!

Yeni yerler keşfetmek ister misiniz?
Whatsapp Hattı
Alo Bilet