Namibya Hakkında Temel Bilgiler

İndirimli fiyatlar ile dünyayı keşfedin

Nambiya Uçak Bileti

Namibya Hakkında Temel Bilgiler
Namibya, resmi adıyla Namibya Cumhuriyeti, eski adıyla ise Güney Batı Afrika, batı sınırı Atlantik Okyanusu olan Güney Afrika'da bir ülkedir. Kuzeyinde Zambiya ve Angola, doğusunda Botsvana, güney ve doğusunda Güney Afrika Cumhuriyeti ile sınır paylaşmaktadır. Zimbabve ile sınırı olmamasına rağmen, Zambezi Nehri'nin 200 metreden daha az bir kısmı, iki ülkeyi en yakın noktalarında ayırır. Namibya, Bağımsızlık Savaşı sonrasında, 21 Mart 1990 tarihinde Güney Afrika'dan bağımsızlığını kazandı. Başkenti ve en büyük şehri Windhoek'tir. Namibya Birleşmiş Milletler (BM), Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC), Afrika Birliği (AU) ve İngiliz Milletler Topluluğu'na üye bir devlettir.
 
Namibya 2,1 milyon nüfusa sahip, istikrarlı çok partili bir parlamenter demokrasidir. Tarım, hayvancılık, turizm ve mücevher elması, uranyum, altın, gümüş ve temel metaller dâhil olmak üzere madencilik, Namibya ekonomisinin temellerini oluşturmaktadır. Kurak Namib Çölü'nün varlığı göz önüne alındığında, dünyada en az yoğunluklu nüfusa sahip ülkelerden biridir.
 
Ülke ismini ülke topraklarının büyük bir bölümünü kaplayan Namib Çölü’nden almaktadır. Ülke bağımsızlığını kazandığı dönem, ülke içerisinde yaşayan birçok etnik grup arasında ayrıma, dışlanmaya neden olmaması adına ülkenin tarafsızlığını yansıtacak bir isim olması yönünde fikirler beyan edilmiş, sonucunda Namib Çölü’nden yola çıkarak bu isimde karar kılınmıştır. Ülke yine aynı gerekçelerle bağımsızlığı kazandığında ülkenin resmi dilini İngilizce olarak belirlemiştir.
 
Ülkenin kuzey bölümünde uzun ince bir şerit halinde uzanan Caprivi ucu ülkenin Angola, Zambiya ve Botsvana olan sınırının bir bölümünü oluştururken, 100 metrelik bir sınır olduğu söylenen Zimbabve sınırı tartışmalı bir durumdadır. Ülkenin batısı tamamen Atlas Okyanusu kıyı şeritinden oluşmakta olup 1.350 kilometreyi bulmaktadır. Ülkede sınır oluşturan Oranj Nehri dışında birçok nehir bulunmaktadır, ancak Caprivi bölgesinde bulunan Kwando ve Kavango Nehri dışında yıl boyu tamamen su ile dolan ve akan nehir yoktur. Bu iki nehir dışındaki nehirler kuraklık nedeniyle su bulundurmamaktadır ve nehir yatakları yılın büyük bir bölümü tamamen gözükmektedir. Ülke topraklarının büyük bir bölümünü çöller oluşturmaktadır. Ülkenin batısında bulunan ve ülkeye ismini veren Namib Çölü'nün yanı sıra doğu bölümünde de Kalahari Çölü bulunmaktadır. Ülkede hâkim olan iklim koşulları toprakların tarımsal kullanımını kısıtlamakta, yağışların az olduğu güney bölgelerde daha çok hayvancılık, yağışların daha çok olduğu kuzey bölgelerinde ise çiftçilik ile geçim sağlanmaktadır. Namib’in çöl bölgesinde oluşan kumulların 200 metre yüksekliğe ulaşması ve bu alanda dünyanın en büyük kumulları olma özelliği ile Sossusvlei bölgesine önem katmaktadır. Bu bölgenin çekiciliği kumulların oluşturduğu yüksekliğin yanı sıra var olan yüksek orandaki nem ve güneşin oluşturduğu renkli ortamdır.
 
Namibya’nın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri
Ülkenin başkenti Windhoek'tir. Namibya toprakları 14 bölgeye ayrılmıştır. Her bir bölge, bölgesel meclis tarafından yönetilmekte olup, bölgenin büyüklüğüne göre ayrıca 6 ile 13 farklı seçim bölgesine daha ayrılmış konumdadır. Namibya genelinde toplamda 107 seçim bölgesi mevcuttur. 2013 yılında gerçekleştirilen reform ile birlikte daha önce Kavango olarak adlandırılan bölge ikiye bölünerek Kavango Batı ve Kavango Doğu isimli iki yeni bölge oluşturulmuş, Caprivi bölgesinin adı Zambezi, Karas bölgesinin de adı Karas olarak değiştirilmiştir.
 
Namibya Nerededir?
Güney Afrika'da yer alan Namibya’nın kuzeyinde Zambiya ve Angola, doğusunda Botsvana, güney ve doğusunda Güney Afrika Cumhuriyeti ile sınır paylaşmaktadır.
 
Namibya’da Konuşulan Diller
Afrikaans dili hem beyazlar hem de siyahiler tarafından konuşulmaktadır. Aynı kültürel altyapıya sahip olan Botswana, Güney Afrika gibi ülkelerin aksine, burada siyahilerin birçoğu Afrikaanca konuşmaktadır. Yerel dillerden en çok yaygın olanı Damara dili olmakla birlikte, Otjiwambo ve Okaharara kuzey bölgelerinde yaygınca kullanılmaktadır.
 
Namibya’nın Kısa Tarihi
Namibya toprakları, erken çağlardan beri San (Buşman), Damara ve Namaka halkları, yaklaşık 14 yüzyıldan bu yana da Bantu göçmenleri tarafından iskân edildi. Topraklarının çoğu 1884 yılında Alman İmparatorluğu himayesine girdi ve I. Dünya Savaşı sonuna kadar Alman sömürgesi olarak kaldı. Milletler Cemiyeti, 1920 yılında ülkeyi Güney Afrika'nın manda yönetimine bırakı. Güney Afrika, Namibya topraklarında kendi yasalarını ve 1948 yılından sonra apartheid politikasını uyguladı. 1878 yılına kadar Britanya Kraliyeti altında Cape Kolonisi tarafından ilhak edilen Walvis Bay Limanı ve denizaşırı Penguen Adaları, 1910 yılında kurulan yeni Güney Afrika Birliği'nin ayrılmaz bir parçası haline geldi. Afrikalı liderlerin isyanları ve talepleri, Birleşmiş Milletler'in Namibya toprakları üzerinde doğrudan sorumluluk üstlenmesine yol açtı. BM, 1973 yılında Güney Batı Afrika Halk Örgütü'nü (SWAPO) Namibya halkının resmî temsilcisi olarak tanıdı. Ancak Namibya, bu dönemde Güney Batı Afrika olarak Güney Afrika yönetimi altında kaldı. Güney Afrika, meydana gelen iç şiddetten dolayı 1985 yılında Namibya'da geçici bir yönetim kurdu. Namibya, 1990 yılında Güney Afrika'dan (1994 yılına kadar Güney Afrika kontrolü altında kalan Walvis Bay ve Penguin Adaları hariç) tam bağımsızlık elde etti.
 
Namibya’ya Ne Zaman Gidilir?
Nisan-Ekim arası dönem Namibya için en uygun ziyaret dönemidir. Bu dönemde gece sıcaklıkları düşük olsa da gündüz sıcaklıkları ve yağmurun azlığı gündüz gezintileri için ideal ortamı oluşturmaktadır.
 
Namibya’ya Nasıl Gidilir
Türkiye'den Namibya’ya direkt uçuş bulunmamaktadır. Çeşitli havayollarıyla aktarmalı olarak Frankfurt, Cape Town, Johannesburg üzerinden uçabilirsiniz. Uçuş 15 saat sürmektedir.
 
Namibya’da İklim ve Hava Durumu
Ülkenin genel olarak sıcak ve kuru bir iklime sahiptir. Subtropikal İklim’e sahip olan Namibya'nın çöl bölgelerinde yıl boyu sıcaklıklar hâkim olmaktadır. Kış aylarında bile 25 derece ve üzeri sıcaklıklar ölçülebilen çöl bölgelerinde, en sıcak aylar olan Aralık ve Ocak aylarında sıcaklıklar 30 dereceye kadar çıkmaktadır. Gün içerisinde sıcaklık değerleri bu seviyede seyrederken, geceleri sıcaklık donma noktasına kadar düşebilmektedir. Ülkenin her iki çöl arasında kalan yaylalarında iklim çöl bölgesine göre sıcaklık oranları daha düşüktür. Bu bölgelere kış aylarında kar yağabilmekte ve don oluşabilmektedir. Ülkenin Caprivi ucu diğer bölgelere nazaran yıl içerisinde bol yağış almaktadır. Yağışların etkisiyle oluşan ve sürekli su bulunduran nehirler ve tropik ormanlar ülkenin diğer bölgelerine göre daha nemli bir ortam oluşturmaktadır. Ülke genelinde yağan az ama öz sağanak yağmurlar genellikle Kasım ve Nisan aylarında yağmaktadır.
 
Namibya’nın Ekonomisi
Namibya ekonomisi Güney Afrika ile ortak tarihleri nedeniyle iç içedir. Namibya'da büyük ekonomik sektörler tarım (yüzde 5), madencilik (yüzde10,4), üretim (yüzde13,5) ve turizmdir. Ayrıca Namibya'da gelişmiş bir bankacılık altyapısı vardır. Ülkede dünyadaki en yüksek gelir eşitsizliği oranı ve düşük GSYİH bulunduğundan dolayı nüfusun büyük bölümü kırsal alanlarda yaşamakta ve kırsalda yaşayan nüfusun büyük bölümü tarımla uğraşmaktadır. Ülkenin sadece yüzde 1'lik bölümü tarıma uygun olmasına rağmen nüfusunun yaklaşık yarısı geçimini sağlamak için tarım yapmaktadır. Bu sebeple Namibya tarımı kendi kendisine yetememekte, bazı ürünler ithal edilmektedir.
 
Namibya Kültürü
Ülke toprakları geniş olmasına rağmen seyrek oranda bir yerleşim nüfusuna sahiptir. Namibya nüfusunun büyük bir bölümü az olan şehirlerde ve güneye göre daha verimli topraklara sahip olan kuzey bölgelerde yaşamaktadır. Ülke nüfusunun yüzde 44'ü Omusati, Oshana, Ohangwena ve Oshikoto bölgelerinde yaşamını sürdürmektedir. Namibyalıların üçte birlik bölümü ülkenin başkentinin de bulunduğu orta kısımlarda yaşamakta olup, ülkenin güney topraklarında nüfusun sadece yüzde 7'si ikamet etmektedir. Ülkenin liman şehirleri hariç batısı ve Namib Çölü civarlarında yaşayan nüfus neredeyse yok denecek kadar azdır. Namibya nüfusu 2011 Human Development raporuna göre Afrika kıtası içerisinde yaşam kalitesi en yüksek sekinci ülke konumundayken, dünya sıralamasında 120. sırada yer almaktadır. Ülkede beyazlar ve siyahlar arasındaki ayrışma, Güney Afrika’daki kadar keskin olmasa da her iki gruba ait insanların farklı mahallelerde yaşadığı görülür. Namibya’da yerel halk muhafazakârdır. Gösterişten uzak ve çok açık olmayan giyim tarzına sahiptirler. İzin almadan fotoğraflarının çekilmesine sert tepki verebilmektedirler. Özellikle devlet binaları ve askeri bölgelerde fotoğraf çekilmesi yasaktır.
 
Namibya Mutfağı
Ülke mutfağı yerel kabilelerin yemek pişirme teknikleri ve İngiliz, Afrikan ve Alman etkilerle şekillenmiştir. Yerel kabileler mutfağında meyve, yemiş ve sebze kullanır. Avcılık yerel halkın gıda tüketiminde önemli bir faaliyettir. Timsah etinden bufalo etine pek çok vahşi hayvan yerel kabilelerce pişirilir. Alman kökenli mutfakta klasik bira ve schnitzele rastlanır. Ülkede tarım olanakları kısıtlı olduğu için mutfak da pek gelişmemiştir. Tütsülenmiş et çok tüketilir. Sebze ve meyvelerden avokado, muz, portakal, mandalina, ananas, fıstık, domates, kivi, fasülye, soğan, patates, kereviz, tahıllardan darı, mısır, pirinç ve buğday yetiştirilir.
 
Namibya Festivalleri
Ülkede her yıl Mart ayında kutlanan Ulusal Bağımsızlık Günü, tüm ülkeye yayılan şenliklerle bir festival havasında geçmektedir. Ayrıca uzun yıllar Alman kültürünün etkisinde kalmanın bir sonucu olarak Almanların meşhur bira festivali Oktoberfest başkent Widhoek’te de Ekim ayında kutlanmaktadır.
 
Namibya’da Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri
Windhoek Büyükelçiliği
 
Adres: 54 Toermalyn Street, Eros – Windhoek / Namibia
 
Telefon: +264 61 246158
 
Faks: +264 61 213096
 
embassy.windhoek@mfa.gov.tr
 
http://windhoek.be.mfa.gov.tr
 
Namibya’daki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler
Bağımsızlık Günü (21 Mart)
 
Kutsal Cuma
 
Paskalya
 
İşçi Bayramı (1 Mayıs)
 
Cassinga Günü (4 Mayıs)
 
Afrika Günü (25 Mayıs)
 
Kahramanlar Günü (26 Ağustos)
 
Uluslararası İnsan Hakları Günü (10 Arlık)
 
Noel (25 Aralık)
 
İyi Niyet Günü (26 Aralık)
 
*Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü yıla göre değişmektedir.
 
Namibya Vizesi
Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
 
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
 
 
Nambiya uçak biletleri en uygun fiyatlarla Bilet11.com'da.Sizlerde 444 34 97 numaralı telefondan müşteri hizmetlerimize bağlanarak yurt dışına 49.99€ başlayan fiyatlarla seyahat edebilir; Bilet11.com farkıyla ucuza uçmanın ayrıcalığını yaşayabilirsiniz.
 

 

13 Kasım 2017 Pazartesi 14:24:27

Dünyada Görülecek Çok Şey Var!

Yeni yerler keşfetmek ister misiniz?
Whatsapp Hattı
Alo Bilet