Suudi Arabistan Hakkında Temel Bilgiler

İndirimli fiyatlar ile dünyayı keşfedin

S. Arabistan Uçak Bileti

Suudi Arabistan Hakkında Temel Bilgiler
Resmi adıyla Suudi Arabistan Krallığı olarak kayıtlarda geçen ülke, Arap Yarımadası’nın en büyük ülkesi konumundadır. Kuzeybatısında Ürdün, kuzeyinde Irak, batısında Kızıldeniz, doğusunda Kuveyt, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn vardır. Ülke, güneyinde ise Yemen ve Umman ülkeleriyle komşudur.
 
Krallıkla yönetilen ülke yönetimi en katı haliyle şeriat kurallarını benimsemektedir. Ülkeye giriş kuralları da aynı şekilde oldukça katıdır. Kadın bir bireyin yanında ailesinden bir erkek olmadan ülkeye giriş yapabilmesi mümkün değildir. Bir kadının başı dâhil, vücudunun hiçbir yerinin görünmeyecek şekilde örtünmüş olması gerekir. Havaların sıcak olması baş neden olmak üzere, ülkede sosyal yaşantı genelde akşam saatlerine doğru başlamaktadır. Sokak mağazaları öğle vakitleri kapalı olurken; alışveriş merkezleri gece 11’e kadar açıktır. Suudi Arabistan, İslamiyet’in doğduğu topraklardır ve İslam dininin iki kutsal şehri Mekke ve Medine de sınırları içinde bulunur.
 
Suudi Arabistan'ın Başkenti/ Şehirleri ve Bölgeleri
İslam dininin doğduğu yer olarak bilinen Suudi Arabistan yine İslam’ın en önemli iki şehri olan Mekke ve Medine şehirlerini içinde bulundurur. Başkent Riyad, Cidde, Ed Dammam ve Taif diğer önemli şehirleridir
 
Basra Körfezi kıyısında bulunan Dammamve Kızıldeniz kıyısında yer alan Cidde, ülkenin en lüks şehirleri sayılırken; Taif bölgesi daha dağlık ve dinlenme amaçlı uğranabilecek bir şehirdir.
Ülkenin en çok turist çeken bölgesi Mekke ve Medine’dir. Bu iki şehir, her yıl hem dini vazifelerini yerine getirmek isteyen hem de turistik amaçlı bölgeyi görmek isteyen milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilir. Yapılması ve uyulması gereken vazifelerin çokluğundan dolayı Hac ve Umre amaçlı gidecek kişiler tur şirketlerinden yararlanmalıdır. Hac yolculukları yalnızca Kurban Bayramı zamanında kura ile yapılırken, Umre yılın her vakti gerçekleştirilebilir.
 
Suudi Arabistan Nerededir?
Arap Yarımadası’nın büyük bir bölümünü kaplayan Suudi Arabistan, Orta Doğu’nun yüzölçümü bakımından en büyük ülkesidir. Ülkenin batısında Kızıldeniz, doğusunda Bahreyn, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman ve Basra Körfezi vardır. Güneyinde ise Yemen yer almaktadır.
 
Suudi Arabistan’da Konuşulan Diller
Suudi Arabistan’ın resmi dili Arapça’dır.  Arapça lehçeleri farklılık göstermektedir. Onun dışında konuşulan başka dil yoktur. 
 
Şukran / Teşekkür ederim
 
Afven/ Bir şey değil
 
Sabahul hayr/ Günaydın
 
Mesaul hayr/ İyi akşamlar
 
Keyfe haluk?/ Nasılsın?
 
 Suudi Arabistan'da Din ve İnanç
Suudi Arabistan’da halkın yüzde 99’u Müslüman’dır. Geri kalan %1’lik kısım ise doğu dinlerine mensuptur. Müslümanlar da kendi aralarında Sünni, Hanbeli ve Şii olarak ayrılmaktadır. Çoğunluk ise Sünni ve Hanbeli’dir. Şii olanlar daha azınlıktadır. Ülkede hukuk sistemi olarak şeriat esas alınmaktadır ve ülke buna göre yönetilmektedir. 
 
 
Suudi Arabistan’ın Kısa Tarihi
İslam dininin doğduğu topraklara sahip olan Suudi Arabistan’ın tarihi Hz. Muhammed’in peygamber olmasıyla başlamıştır. Daha sonraları Emeviler ve Abbasiler dönemleriyle devam etmiş ve hilafeti savunan bir devlet anlayışıyla yönetilmiştir.
 
1517'de Kanuni Sultan Süleyman’ın Memlüklerin saltanatına son vermesiyle birlikte hilafet Osmanlı Devleti’ne geçmiştir. Birinci Dünya Savaşı’nın Osmanlı Devleti aleyhine sonuçlanmasıyla birlikte 1921 yılında Taif, Mekke, Medine, Cidde ve Hail şehirleri İbni Suud yönetimi altına girmiştir. 1927 yılında İbni Suud yönetimi ve İngilizler arasında yapılan bir anlaşmayla Necd ve Hicaz Krallığı, devlet konumuna yükselmiştir. 1932 yılında da krallığın ismi ‘Suudi Arabistan Krallığı’ olarak değiştirilmiştir. Ülkenin şu an başta olan kralı ise 2015 yılında başa geçen Salman bin Abdülaziz’dir.
 
Suudi Arabistan’a Ne Zaman Gidilir?
Turistik amaçla ülkeye gidecek kişilerin seyahatlerini kış aylarında gerçekleştirmeleri önerilir. Zira yaz aylarında sıcaklık 50 dereceye kadar çıkar ve bu durum seyahatin fazla bunaltıcı ve yorucu geçmesine sebep olabilir. Kış aylarında ise en düşük sıcaklık 21 derecedir. Bu sebepten kış ayları daha ferah ve hava şartları bakımından daha rahat bir gezi vadetmektedir.
 
Suudi Arabistan’ a Nasıl Gidilir?
Suudi Arabistan’a gitmenin en kolay yolu havayoludur. Türkiye’nin çeşitli şehirlerden hemen hemen her gün aktarmalı veya aktarmasız uçuşlar bulmak mümkündür Aktarmalı olarak ise uluslararası havayolu şirketlerinin uçuşlarını takip edebilirsiniz.
 
Suudi Arabistan’da İklim ve Hava Durumu
Arap Yarımadası’nın büyük bir bölümünü kaplayan Suudi Arabistan genel itibariyle çöl iklimine sahiptir. Yağmurun çok az yağdığı bu ülkede ‘soğuk hava’ tabirini duyabilmek pek mümkün değildir. Ancak ülkedeki nem oranının düşük olması yüksek sıcaklıkları bir nebze çekilebilir hale getirmektedir. 
 
Suudi Arabistan’nın Ekonomisi
Suudi Arabistan dünyanın en önemli petrol ekonomisine sahiptir. Bugün elinde tuttuğu rezervler ile en az 90 yıl daha bu petrol gelirini sürdüreceği tahmin edilmektedir. Ham petrol ve petrol ürünleri, devlet gelirlerinin yüzde 90'dan çoğunu oluşturmaktadır.
 
Suudi Arabistan Kültürü
Suudi Arabistan’da özellikle kadınlar için sosyal yaşamdan bahsetmek biraz zordur. Erkekler dini kuralları çiğnemedikleri sürece istedikleri her şeyi yapabilirken, dini kuralların dışında yönetimin koyduğu kurallara uymak zorunda olan kadınlar için işler daha zordur. Ülkede kadın hakları yok denecek kadar azdır. Kadınlar örtülü olmak zorundadır. Üniversite mezunu olan kadınların sayısı oldukça fazla olmasına rağmen, profesyonel hayatta kadınlara ayrılan istihdam alanı çok azdır. Ülkede kadınların evlerinde ailesine ve kocasına bakmakla yükümlü olduğuna inanılır.
 
Son dönemlerde biraz olsun liberalleşen yönetim sisteminde sadece kadınların satış yaptığı mağazalara kadın alıcıların tek başlarına girmelerine izin verilmiştir. Ancak yine de kadınlar için dışarıda dolaşmak yanlarında eşleri ya da babaları varsa güvenli sayılmaktadır.
 
Şehirlerde hayat genelde akşama doğru hareketlenmeye başlar. Güneş batıp sıcak kendini çektiği zaman halk, alışveriş mağazaları ve restoranlara dolar.
 
 Arap Mutfağı
Arabistan mutfağının Türk kültürüne ait mutfak anlayışıyla benzerlik gösterdiği söylenebilir. Ancak kullanılan yağ ve baharat miktarının yanı sıra farklı pişirme teknikleri de düşünülürse yemekler aynı lezzeti vermeyebilir.
 
Arapların çatal, kaşık kullanma kültürünün gelişmediği bilinmektedir. Halk, ortaya konulan yemek tepsisinden elleriyle yemek yemektedir. Yemeklerinde genelde deve eti tercih eten Arap halkı, pilav, tavuk, kuru üzüm ve çeşitli baharatlarla mutfaklarındaki tatları çeşitlendirir. Safran pirinci üzerine oturtulan kuzu tandır yemeği olan ‘Kabsah’ buraya gitmişken tatmanız gereken lezzetlerden biridir. Kabsah, tercihe göre tavuk, dana veya deve etiyle de yapılır.
 
Suudi Arabistan’ın Festivalleri
Suudi Arabistan’ın tarihi ve kültürel zenginliğini yansıtan çeşitli el sanatları eserlerinin sergilendiği, yerel dans gösterilerinin yapıldığı, çeşitli konularda sempozyum ve seminerlerin düzenlendiği geleneksel kültür ve miras festivali Cenadriye her yıl farklı ülkelerin katılımıyla gerçekleştirilir. Her yıl şubat ayında düzenlenen festival 10 gün süreyle devam eder.
 
 Suudi Arabistan'dan Alınacak Hediyelik Eşyalar
Hac mevsiminde Suudi Arabistan’da fiyatlar iki katına çıkar. Bu yüzden bu dönemde buralardan alışveriş yapmak çok fazla fayda sağlamaz. Geziniz Mekke ve Medine çevresindeyse dönerken hurma, tesbih, seccade takımları gibidini sembolleri olan hediyeler alabilirsiniz
 
Cidde başta olmak üzere Riyad gibi lüks şehirlerden de normal dönemlerde alışveriş yapmak Türkiye şartlarına göre biraz daha pahalı olabilir. TL ile SAR arasında büyük bir kur farkı olmasa da bu şehirlerin genel ortamı Türkiye’ye göre daha pahalıdır. Yine de büyük markaların mağazalarında uygun fiyatlı ürünlerle karşılaşmak mümkündür. Suudi Arabistan’dan getirilenler arasında en yaygını elektronik eşyalardır.
 
Suudi Arabistan’da Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri
RİYAD BÜYÜKELÇİLİĞİ
 
Adres: P.O.BOX: 94390, RIYADH, 11693 SAUDI ARABIA
 
Telefon: 00 966-1 482 01 01
 
Faks: 00 966-1 488 78 23
 
embassy.riyadh@mfa.gov.tr
 
http://riyad.be.mfa.gov.tr
 
Görev Bölgesi: Al-Jawf, Hail, Al-Qasim, Riyad, Kuzey Sınır Bölgesi (Ar'ar), Doğu Bölgesi (Dammam, Dahran ve Al-Khobar), Najran, Al Kurayyat
 
Bağlı Birimler
 
Suudi Arabistan’daki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler
· Bağımsızlık Günü (23 Haziran)
 
· Ramazan Bayramı (Hicri Takvime gore belirlenir.)
 
· Kurban Bayramı (Hicri Takvime gore belirlenir.)
 
· Haftasonu Tatili (Perşembe-Cuma)
 
Suudi Arabistan Vizesi
Suudi Arabistan Vizesi Nasıl Alınır?
Suudi Arabistan’a seyahat etmek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, pasaport türüne bakılmaksızın vize almak zorundadırlar. Resmî görevle giden vatandaşlardan vize ücreti talep edilmemektedir. Kısa süreli Suudi Arabistan vize başvuruları, Suudi Arabistan Türkiye dış temsilciliği üzerinden yapılmaktadır. Hac/ Umre için vize başvuruları, yetkili acentelere yapılmalıdır. Turistik vize için Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Konsolosluğu’na başvuru yapılabilir.
 
 
Suudi Arabistan uçak biletleri en uygun fiyatlarla Bilet11.com'da.Sizlerde 444 34 97 numaralı telefondan müşteri hizmetlerimize bağlanarak yurt dışına 49.99€ başlayan fiyatlarla seyahat edebilir; Bilet11.com farkıyla ucuza uçmanın ayrıcalığını yaşayabilirsiniz.
 
 

13 Kasım 2017 Pazartesi 16:50:13

Dünyada Görülecek Çok Şey Var!

Yeni yerler keşfetmek ister misiniz?
Whatsapp Hattı
Alo Bilet