Türkmenistan Hakkında Temel Bilgiler

İndirimli fiyatlar ile dünyayı keşfedin

Türkmenistan Uçak Bileti

Türkmenistan Hakkında Temel Bilgiler
Orta Asya’da 488.100 kilometrekarelik bir alanda kurulu olan Türkmenistan, 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra bağımsızlığını kazanmıştır. 1995 yılında ise, herhangi bir savaş olasılığı veya uluslararası meselelerde tarafsızlık politikası olan ‘Tarafsız Ülkeler’ arasına katılmış ve bu Birleşmiş Milletler tarafından onaylanmıştır. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC, Özbekistan ve Türkiye ile birlikte günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletinden biridir ve buna bağlı olarak TÜRKSOY’un üyesidir. Dünyadaki doğalgaz kaynaklarına sahip olan dördüncü büyük ülkedir ve dünya gaz rezervlerinin yüzde 12’si Türkmenistan’dadır. 1993 yılından beri vatandaşlar elektrik, su ve doğalgaz kaynaklarından ücretsiz olarak faydalanmaktadır.
 
Türkmenistan’nın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri
1991 yılında Türkmenistan’ın bağımsızlığını ilan etmesiyle birlikte başkent Aşkabat ‘Beyaz Mermer Şehri’ olmuştur. Ülkenin en büyük şehridir. Ahal, Balkan, Daşoğuz, Lebap ise Türkmenistan’ın başlıca önemli şehirleridir. Köhne Ürgenç, Daşoğuz ilinin içerisinde bulunan ve Ceyhun Nehri’nin güney kıyısında yer alan Ortaçağ harabelerinin bulunduğu şehirdir. 2005 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne alınmıştır. Merv ülkenin dördüncü büyük ve Karakum Çölü’nde bulunan bir vaha şehridir. İpek Yolu üzerinde yer alan şehir aynı zamanda önemli bir sanayi merkezidir.
 
Türkmenistan Nerededir?
Orta Asya ülkelerinden biri olan Türkmenistan güneyde İran, batıda Hazar denizi, kuzeyde Kazakistan, kuzeydoğuda Özbekistan ve güneydoğuda Afganistan ile komşudur.
 
Türkmenistan’da Konuşulan Diller
Resmi dil Türkmence’dir. Bunun dışında, Rusça, Özbekçe, Kazakça ve Türkçe konuşulan diğer diller arasında yer almaktadır.
 
-Merhaba / Salam
 
-Hoşçakalın / Hoş bolun
 
-Günaydın / Ertiriniz hayyrly
 
-İyi geceler - / Gowy gijeler
 
-Nasılsınız? - Nahilisiniz?
 
-İyiyim – Gowy
 
Türkmenistan'da Din ve İnanç 
Halkın yüzde 93,9’u Müslüman, yüzde 5,1’i ise Hıristiyan'dır.
 
Türkmenistan’ın Kısa Tarihi
Bir süre Rusya Federatif Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti içinde özerk bir devlet olarak varlığını sürdüren Türkmenistan, sonraki yıllarda eski Buhara ve Harezm Türkmen bölgelerini içine alan Türkmenistan SSCB’nin federal bir Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti oldu. 1990 yılında Saparmurat Niyazov’un cumhurbaşkanı olmasından sonra 1991 yılında bağımsızlığını ilan etti.
 
 Türkmenistan'a Ne zaman Gidilir?
Sert bir karasal çöl iklimine sahip olduğu için kış mevsiminde çok soğuk, yaz mevsiminde ise çok sıcaktır. Gezmek için en ideal aylar bahar ayları olacaktır. Nisan, mayıs, eylül ve ekim ayı rahat ve hava bakımından sıkıntısız bir gezi sağlayacaktır.
 
Türkmenistan’a Nasıl Gidilir?
Tercih edilebilecek en rahat ve güvenli yolculuk havayolu ile olacaktır. Türkiye’den Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a her gün aktarmasız uçuşlar bulunabilir. Yolculuk yaklaşık 4 saat sürmektedir.
 
Türkmenistan’da İklim ve Hava Durumu
Türkmenistan topraklarının yüzde 3,5’i tarım alanı, yüzde 17’si otlak alan, geri kalanı da çöldür. Kurak ve sıcak bir iklime sahip olan ülkenin hava koşullarını topraklarının büyük bir çoğunluğunu kaplayan Karakum Çölü’ne borçludur. Yazın sıcaklık 50 dereceye kadar yükselirken; kışın -25 dereceye kadar düşebilir. En fazla yağış alan aylar mayıs ve aralık aylarıdır. En sıcak aylar ise temmuz ve ağustos olarak geçer.
 
Türkmenistan’ın Ekonomisi
Dünyanın en büyük gaz üreticisi olan ülkenin ekonomisi büyük ölçüde doğalgaz ve pamuk üretimine göre şekillenmektedir. Doğalgazın bu bolluğu vatandaşlara büyük yarar sağlamakta ve Türkmen halkı bundan ücretsiz faydalanmaktadır. Dünyanın en büyük dokuzuncu pamuk üreticisi olan Türkmenistan’ın sulanabilen alanlarının yarısı pamuk ekilidir. Rusya, İran, Türkiye, Çin başta olmak üzere birçok ülkeye pamuk ihracatı gerçekleştirilmektedir.
 
 Türkmenistan Mutfağı
Orta Asya mensubu birçok ülke gibi Türkmenistan’ın mutfak kültürü de göçebe-bozkır kültürüne dayanır. Türkmenlerin yeme içme kültüründe ekmek önemli bir yer tutmaktadır. Mayalı hamurdan yapılan ekmek türüne çörek, mayasız olana ise petir, yağlı petir ve külçe denir.
 
Türkmenistan'ın Festivalleri
Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta ağustos aylarında Altın Asrın Altın Nesilleri adlı Uluslararası Çocuk Festivali düzenlenmekte ve bu festivale 21 ülkeden 500'e yakın çocuk katılmaktadır. Başta Türkiye olmak üzere ABD, Rusya, Kanada, Fransa, Suudi Arabistan, Güney Kore, Azerbaycan, Tacikistan, Özbekistan, Kazakistan, İran, Ukrayna ve Tuva'dan gelen sanatçıların katılımıyla nisan ayında Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta Uluslararası Müzik Festivali gerçekleştirilmektedir.
 
Türkmenistan’da Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri
AŞKABAT BÜYÜKELÇİLİĞİ
 
Adres: Şewçenko köçesi 9, Aşkabat-Türkmenistan
 
Telefon: + (993 12) 94 00 95, 94 00 80, 37 91 00
 
Faks: Büyükelçilik : (+ 993 12) 94 19 15, Konsolosluk Şubesi : (+ 993 12) 94 01 18
 
embassy.ashgabat@mfa.gov.tr
 
http://askabat.be.mfa.gov.tr
 
Görev Bölgesi: Türkmenistan
 
Türkmenistan’daki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler
· Şehitler Günü (12 Ocak)
 
· Bayrak Günü (19 Şubat)
 
· Uluslararası Kadınlar Günü (8 Mart)
 
· Bahar Bayramı (21-22 Mart)
 
· Zafer Günü (9 Mayıs)
 
· Anayasa Günü (18 Mayıs)
 
· Matem Günü (6 Ekim)
 
· Bağımsızlık Günü (27-28 Ekim)
 
· Tarafsızlık Günü (12 Aralık)
 
Türkmenistan Vizesi Nasıl Alınır? 
Umuma Mahsus Pasaport (Bordo) hamilleri Türkmenistan’a seyahat edebilmek için vize almak zorundadır. Türkmenistan vizesinin Türkmenistan’ın dış temsilciliklerinde veya sınır kapılarında alınabilmesi için, Türkmenistan Devlet Göçmenler Dairesi tarafından düzenlenen resmi davetiyenin gösterilmesi gerekmektedir. Türkmenistan’a seyahat etmek isteyen kişi hakkında davetiyenin düzenlenebilmesi için, Türkmenistan’da resmi veya özel kişi veya kuruluşlar tarafından Türkmenistan Göçmenler Dairesi’ne başvuruda bulunulması gerekmektedir. Türkmenistan vizesi hakkında en önemli konulardan birisi de şudur: Kişinin Türkmenistan vizesi alabilmiş olması, Türkmenistan’ın tamamını seyahat edebileceği anlamına gelmez. Özellikle Daşoğuz vilayeti ve sınır bölgeler olmak üzere, bu yerlere seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarının davetiye başvurusu sırasında bu durumu Türkmenistan Devlet Göçmenler Dairesi’ne bildirmeleri gerekmektedir.
 
 
Türkmenistan uçak biletleri en uygun fiyatlarla Bilet11.com'da.Sizlerde 444 34 97 numaralı telefondan müşteri hizmetlerimize bağlanarak yurt dışına 49.99€ başlayan fiyatlarla seyahat edebilir; Bilet11.com farkıyla ucuza uçmanın ayrıcalığını yaşayabilirsiniz.
 

 

14 Kasım 2017 Salı 10:09:24

Dünyada Görülecek Çok Şey Var!

Yeni yerler keşfetmek ister misiniz?
Whatsapp Hattı
Alo Bilet