Almatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İndirimli fiyatlar ile dünyayı keşfedin

Almati Uçak Bileti

Almatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Eski adıyla Alma-ata, Kazakistan Cumhuriyeti’nin eski başkentidir. Ülkenin güney doğusunda konumlanan Almatı, 1854’de Ruslar tarafından sınır kalesi olarak kurulmuştur. Günümüzde Almatı, alışveriş merkezleri, yüksek binaları, restoranları ve kültür tesisleri ile Orta Asya’nın en kozmopolit şehridir. Trans-İli Ala Dağları ile çevrili şehir birçok doğal güzelliği içinde barındırmaktadır. 1991 yılında Kazakistan’ın Sovyetler Birliği’nden ayrılıp bağımsızlığını kazanmasıyla Almatı hızlı bir değişim ve gelişime uğramıştır. Çin sınırına yakın olduğu gerekçesiyle 1997 yılında başkent statüsünü kaybetmiştir ancak halen Kazakistan’ın ekonomik, endüstriyel ve kültürel merkezi konumundadır.
 
Almatı şehrinin tarihinin Bronz Çağı'na dayandığı düşünülmektedir. Şehrin çevresinde bu döneme ait yerleşim izleri keşfedilmiştir. M.Ö. 700 civarlarında Orta Asya'ya hakim olan Sakalar veya diğer adıyla İskitler bu çevrede çok değerli izler bırakmıştır. Şehrin 50 kilometre uzağında bulunan Esik Kurganı isimli kurganda bu millete ait çok değerli eserler keşfedilmiştir. Altın ve gümüşten oluşan bir hazineye sahip olan kurganın en kıymetli parçalarından birisi üzerinde yüzlerce altın levha bulunan Altın Elbiseli Adam'dır. Orta Çağ'a doğru gelindiğinde Almatı, Çin'den Avrupa'ya uzanan İpek Yolu'nun en önemli şehirlerinden birisi olmuştur. Uzun yıllar ticaretin kalbi olan İpek Yolu'nun önemli bir duraklarından olmuştur. Ancak 15. yüzyıldan itibaren coğrafi keşifler etkisiyle dünya ticaretinin İpek Yolu'ndan kaymasıyla şehir de gözden düşmeye başlamıştır. Bu dönemden 1800'lerin ortalarına kadar Çin başta olmak üzere Asya devletleri bölgede hakimiyet kurmaya çalışmıştır. 1850'de Rusya şehri topraklarına katmıştır ve şehir uzun bir dönem Rus hakimiyetinde kalmıştır.
 
Almatı Nerededir?
Almatı, Orta Asya’da, Kazakistan Cumhuriyeti’nin güneydoğu sınırında yer almaktadır. Komşu ülkeleri Kırgızistan ve Çin’dir.
 
Almatı Para Birimi
Almatı’da Kazak Tengesi (KZT) kullanılmaktadır. Ülkede dövizle alışveriş yapılamadığından yabancı para birimlerinin Tenge ile değiştirilebileceği döviz büroları bulunmaktadır.
 
Almatı Resmi Dili
Almatı’nın resmi dili Kazakça ve Rusça’dır.
 
Almatı Saat Farkı
Almatı (GMT +6) ile Türkiye (GMT +2) arasında dört saat zaman farkı vardır. Yani Türkiye’de saat 14.00 iken Almatı’da 18.00’dir.
 
Almatı Türkiye Dış Temsilcilikleri
ALMATI BAŞKONSOLOSLUĞU
Adres: TOLE BI, 29 480100 ALMATY
Telefon: 00 7727 278 41 65 - 00 7727 278 41 77 - +7 701 971 62 80 (Nöbetçi Telefon)
Faks: 00 7727 278 41 68
consulate.almaty@mfa.gov.tr
http://almati.bk.mfa.gov.tr
Görev Bölgesi: Almatı Şehri, Almatı Eyaleti, Kızılorda Eyaleti, Güney Kazakistan Eyaleti, Jambıl Eyaleti
 
Almatı Vize İşlemleri
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, 30 günü aşmayan seyahatlerinde Kazakistan’a vizesiz olarak girebilmektedir. Kazakistan mevzuatınca, ülkeye 5 günden fazla kalmak üzere gelen yabancı ülke vatandaşları, Kazakistan’a giriş yaptıklarında Göç Polisi’ne gitmeli ve bulundukları adresi kayıt ettirmelidir. Kayıt yaptırılmadığı taktirde para cezası ile karşılaşılmaktadır.
 
Almatı'ya Ne Zaman Gidilir?
Almatı’da karasal iklim hakimdir. Hava ülkenin kuzeyinde olduğu kadar soğuk değil, nispeten ılıktır. Yüksek nem dolayısıyla kışlar olduğundan daha soğuk hissedilmektedir. Üç tarafı dağlarla çevrili olduğu için vadi-dağ arası hava akımı özellikle şehrin kuzeyinde hissedilir. Yazların sıcak ve kurak, kışların soğuk ve yağışlı geçtiği Almatı'da en soğuk ay Ocak, en sıcak ay Temmuz'dur. Ocak ayında ortalama sıcaklık -4 derecedir ancak denizden çok uzak olduğu için gece-gündüz arası sıcaklık farkı çok yüksektir. Kış aylarında gece sıcaklık -20'lere kadar düşebilmektedir. Bu nedenle kışın kar yağışı çok sık görülür. Hatta kar yağışı Kasım ayında da başlayabilir. Nisan ve Mayıs aylarında kar yağdığı da görülmüştür. Ancak bu aylar genellikle en çok yağmur yağışının alındığı aylardır. Kayak turizmine oldukça elverişli olan bu şehir, her ne kadar soğuk olsa da kış aylarında da ziyaret edilebilir. Yazın ise 30 derecenin üzerinde sıcaklıklar görmek mümkündür. Almatı’yı ziyaret etmek için en uygun zaman ilkbahar ve yaz aylarıdır.
 
Almatı’ya Nasıl Gidilir?
Türkiye'den kalkan direkt uçuşlar ile ortalama 5 saat 30 dakikada gidilebilir.
 
Almatı'da Nerede Kalınır?
Almatı, büyük bir şehir olduğundan konaklamak için seçilen bölgenin merkezi ve turistik yerlere yakın olması ulaşım açısından size zorluk çıkarmayacaktır. Almatı’nın turistik mekanlarından Almatı Kulesi, Almatı Opera Binası ve Almatı Katedrali’nin bulunduğu bölgeler konaklamak için en uygun seçeneklerdir. Şehirde pek çok pansiyon, hostel ve otel bulunmaktadır.
 
Akademik Satmaev Bulvarı'nde bulunan Rahat Palace Hotel, Almatı Sirki ve stadyuma yakın bulunuyor. Tramvay durağına da yakın olduğu için tramvayı kullanarak gitmek istediğiniz noktalara ulaşabilirsiniz. Rahat Palace Hotel'e yaklaşık 500 metre uzaklıktaki Grand Voyage Hotel, Kurmangazi Caddesi üzerinde bulunuyor. Dört yıldızlı bu otelin iç dizaynı da oldukça şık. Alatau metro istasyonu, Kasteev Devlet Sanat Müzesi gibi noktalara da çok yakın bir konuma sahip. Grand Voyage Hotel'in komşusu Apartments Comfort Plus ise daha uygunlu fiyatlı bir seçenek olabilir.
 
Almatı (Alma- Ata) Otelleri
Talani rezervasyon yapmak için tıklayın!
Best Western Plus Atakent Park Hotel rezervasyon yapmak için tıklayın!
Olympica Hotel rezervasyon yapmak için tıklayın!
Alma rezervasyon yapmak için tıklayın!
Kazzhol Hotel rezervasyon yapmak için tıklayın!
Almaz rezervasyon yapmak için tıklayın!
Bu şehirdeki güncel otel fırsatlarını görmek için tıklayınız
 
Almatı İçi Ulaşım
Almatı, şehir içi ulaşım sağlamak için metro, tramvay, otobüs ve taksi gibi pek çok seçenek sunmaktadır. Ancak büyük bir şehir olduğundan, şehrin her yerini keşfetmek isterseniz bu ulaşım imkanları yetersiz kalabilir. Ayrıca ‘martuşka’  adı verilen dolmuşlarla da şehir içinde seyahat edebilirsiniz. Şehirde saat 22.00’den sonra otobüsler hizmet vermediğinden gece yolculuklarınızı taksi yada metro ile yapabilir yada araç kiralayabilirsiniz. Dağlarla çevrili bu yemyeşil şehrin geniş caddelerinde araba sürmek oldukça keyifli olacaktır. Ulaşımda dikkat edilmesi gereken nokta jeton sistemidir. Jetonunuzu, toplu taşıma araçlarına binmeden önce istasyonlarda bulunan otomatlardan almanız gerekmektedir.
 
Almatı Gezilecek Yerler
Tarihi İpek Yolu üzerinde konumlanan Almatı, geçmişten günümüze gelen eserleri, yemyeşil parkları ve kusursuz doğası her yıl pek çok ziyaretçi ağırlamaktadır. Eski zamanların eskimeyen dokusunu ve modern zamanların ruhunu içinde barındıran şehrin ferah sokaklarında yürümek, şehri keşfetmek oldukça heyecan vericidir.
 
Her büyük şehirde resmi törenlerin, açık hava etkinliklerinin ve geçitlerin gerçekleştirildiği bir ana meydan vardır. Almatı’nın ana meydanı ise Respublika Alany yani Cumhuriyet Meydanı’dır. Meydanın tam ortasında yer alan Bağımsızlık Anıtı görülmesi gereken yapılardandır. Bağımsızlık Anıtı’nın tepesinde bir Kazak figürü olan Altın Adam heykeli görülmektedir. Modern yapılarla çevrili meydanda, geniş alanlara yayılmış çiçek bahçeleri yer almaktadır.
 
Dönemin Komünist Parti Genel Sekreteri Dinmukhamed Kunayev bugünkü Cumhuriyet Meydanı'nın bulunduğu alandaki meydanın küçük olduğuna karar verip 1980'de Cumhuriyet Meydanı'nın açılmasını sağlamıştır. 1980'den beri kutlamalara, askeri yürüyüşlere, geçit törenlerine ve protestolara ev sahipliği yapan meydanda yaşanmış en önemli olaylardan birisi 1986'daki Jeltoqsan diye bilinen eylemlerdir. Kunayev'e karşı bir grup öğrenci tarafından başlayan eylemler hızla büyümüştür. En sonunda Ulusal Kuvvetler ve OMON tarafından eylemlere müdahale yapılmıştır ve bunun sonucunda 200'den fazla kişi hayatını kaybetmiştir. 1992 yılından itibaren, Nevruz kutlamaları da Cumhuriyet Meydanı'nda yapılmaya başlanmıştır. Astana başkent olmadan önce bu ünvana sahip olan Almatı'nın yönetim merkezi de bu meydanın çevresi olmuştur. Pek çok hükümet binası burada bulunmaktaydı. Devlet başkanın konutlarından biri olan Başkanlık Sarayı ve Merkez Devlet Müzesi de buradadır. Günümüzde meydanda çiçek bahçeleri ve çeşmeler bulunmaktadır. 72, 79 numaralı otobüslerle, 4 numaralı tramvay ve metro hattıyla Cumhuriyet Meydanı’na ulaşım sağlamak mümkündür.
 
Almatı (Alma- Ata) lokasyonunda bir çok otel seçeneği var. Bunlardan ilginç bulabilecekleriniz Like Hostel Almaty, Hostel Estate 2, Silk Road Hostel. Siz de şehir merkezine yakın kalıp da ekonomi yapmayı tercih edenlerdenseniz Royal Park Hotel, A Club Hotel gibi otelleri tercih edebilir ya da daha ekonomik oteller isterseniz Guest House KZ Hostel, InterContinental Almaty, Ambassador otelini deneyebilirsiniz. Bir de booking.com'un Almatı (Alma- Ata) aramalarında ara sıra güzel indirimli fırsat otelleri oluyor. Onları da bu linkten takip edebilirsiniz.
 
Cumhuriyet Meydanı’nın yaklaşık 300 metre yukarısında yer alan Devlet Merkez Müzesi, Kazakistan’ın en görülmeye değer müzesidir. Tunç Devri'nden kalma eserlerin sergilendiği müzede önemli bir Kazak figürü olan Altın Adam da yer almaktadır. Müzede, arkeolojik kazılardan elde edilen eserler, Kazakistan tarihine ait 300’den fazla eser sergilenmektedir. Müzeye giriş ücreti 100 tengedir. Rehber eşliğinde müzeyi gezme ücreti ise 2000 tengedir. Kazakistan'ın ve Orta Asya'nın en büyük müzelerinden birisi olan Devlet Merkez Müzesi, 1931 yılında Zenkov Katedrali'nde açılmıştır. Günümüzdeki binası 1985 yılında mimarlar Mustafina ve Rzagaliev tarafından yaptırılmıştır ve şehirdeki en güzel modern binalardan birisi olarak görülmektedir. 17.557 metrekarelik alana yayılan müzede 200.000'den fazla eser bulunmaktadır.
 
Üç katlı müzede dört sergi salonu bulunmaktadır. Birinci salon paleontoloji ve arkeoloji kısımlarından oluşmaktadır. Paleontoloji kısmında böcek, balık gibi canlılara ait fosiller bulunur. Arkeoloji kısmı ise Paleolitik Dönem'den Kazak Devleti'nin kuruluşuna kadarki geniş zamanın buluntuların odaklanmaktadır. Meşhur Altın Elbiselim Adam'ın bir kopyası da buradadır. İkinci salonda 15. yüzyılda kurulan ilk Kazak Hanlığı'ndan 20. yüzyıla kadar geçen zamandaki Kazak Devleti'nin gelişimini yansıtmaktadır. Üçüncü salon, Kazak topraklarında yaşamış insanların etnografisini ve tarihini yansıtan eserlere ev sahipliği yapar. Ve son olarak dördüncü salonda Kazak Cumhuriyeti'nin modern tarihi sergilenir. Bu müzeye; 2, 63, 73 ve 86 numaralı otobüslerle ulaşabilirsiniz.
 
Göğe Çıkış Katedrali olarak da bilinen Zenkov Katedrali, Panfilov Parkı'nda yer almaktadır. Almatı'da görülebilecek en güzel yapılardan birisidir. 1907 yılında yapımı tamamlanan katedral, dünyadaki en uzun ikinci ahşap yapıdır ve son derece etkileyici bir mimariye sahiptir. Binanın mimarı Zenkov'dur ve katedral de adını mimarından almaktadır. Dizaynı Ukrayna barok mimarisi ürünüdür. Katedralin iç dizaynında kullanılan öğeler Moskova ve Kiev’deki sanat atölyelerinde yapılmıştır. Rus Devrimi’nden sonra Kazak Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Devlet Müzesi olarak kullanılan yapı, 1930-1940 yılları arasında kamu kuruluşları tarafından kullanılmıştır ve çeşitli konserlere de ev sahipliği yapmıştır. 1973 yılında başlayan restorasyon çalışmalarının 1997 yılında tamamlanmasıyla katedral yeniden ibadete açılmıştır.
 
Moskova'daki meşhur Aziz Vasil Katedrali'ne benzeyen yapı, Almatı'daki Çarlık Rusyası'na ait, ayakta kalabilen sayılı yapılardandır. 1995 yılında da tekrar Rus Ortodoks Kilisesi'nin idaresine bağlanmıştır. 19. yüzyılda Rus Türkistanı Piskoposluğu, Almatı'da bir Rus Ortodoks kilisesinin eksikliğinden yakınmaya başlamıştır. Daha sonra Taşkent Piskoposu'nun desteğiyle katedralin inşaatı başlamıştır. 1911 yılındaki 7.7 büyüklüğündeki depremde çok az hasar almıştır. Katedralin yapısında mimar Zenkov tarafından depremlere dayanmasını sağlayacak sistemler kullanılmıştır. Ayrıca katedralin piskoposlar tarafından kutsanmış olması nedeniyle de az hasar aldığına inanılmaktadır. İç tasarımıyla da büyüleyen katedralin ikonostasisleri Khludov tarafından yapılmıştır. Metro hattı Line 1’in Zhibek Zholy durağında inerek Zenkov Katedrali’ne ulaşabilirsiniz.
 
Almatı Mutfağı
Kazak kültüründe hayvancılık geniş bir yer tuttuğundan Kazak mutfağı ağırlıklı olarak etli yemeklerden oluşmaktadır. Et ürünlerinin yanı sıra süt ve süt ürünlerinin her çeşidini de Almatı’da bulabilirsiniz. Mantı, pişi, samsa gibi hamur işleri de Kazakistan’da sıklıkla tüketilmektedir. Dikkat etmeniz gereken nokta, Kazak yemeklerinde at eti kullanılmasıdır. Atlar, kesilmek için özel olarak yetiştirilir ve at eti diğer etlere oranla daha pahalıdır.
 
Kazak mutfağının en ünlü geleneksel yemekleri; et ve bir çeşit yufka ile hazırlanan beşparmak, etli, pirinçi ve yoğurtlu Kazak çorbası ve koyun sakatatından yapılan kurdaktır. Hamur işi baursaki, bir kebap çeşidi olan shashlik, havuç, soğan ve pirinçle yapılan plov da yerel lezzetler arasındadır. Kazakların en ünlü geleneksel içeceği ise kısrak sütünden mayalanarak elde edilen kımızdır. Almatı’da Kazakistan’ın yerel lezzetleri tadabileceğiniz birçok mekan mevcuttur. Yerel lezzetleri tatmaktan hoşlanmıyorsanız; Kore, İtalyan, Çin ve Rus mutfağı gibi dünya mutfaklarından seçkiler sunan restoranları da tercih edebilirsiniz.
 
Kazakistan’ın yerel yemeklerinden oluşan menüsüyle öne çıkan Daredzhani akşam yemeği için iyi bir tercih olabilir. Malaya Almatinka Nehri kenarında bulunan Venetsia popüler restoranlardandır. RUMI de ilgi çekici dekorasyonu ve menüsüyle turistler tarafından yoğun ilgi görmektedir. Uygun fiyatlı yemek için bir lokanta olan Kaganat'ı tercih edebilirsiniz. Kazakh Restaurant Gakku, Zheti Kazyna, Kok Tobe Kafe de seçenekleriniz arasında bulunabilir.
 
Almatı Gece Hayatı
Orta Asya bölgesinin en gelişmiş şehri olan Almatı’da gece hayatı, bölgenin en iyisidir. Almatı’da akşam saatlerinde ellerinde biralarıyla dolaşan birçok insan görebilirsiniz. Hafta içi durgun olan barlar ve eğlence merkezleri hafta sonu geldiğinde hareketlenir. Şehirde canlı müzik kültürü oldukça yaygındır. Giriş ücreti alınmayan barlarda keyifli vakit geçirebilir, iyi müzik dinleyebilirsiniz. Şehrin bazı gece kulüplerinin girişlerinde kıyafet kontrolü yapıldığı unutulmamalıdır. Bu mekânlarda eğlenmek için son derece şık ve kaliteli giyinmeniz gerekebilir.
 
Almatı çevresindeki üzüm bağları bir dönem yok edilmiştir ancak üretim daha sonra tekrar başlamıştır. Ancak şarap yapımında kullanılan yöntemler de çok iyi olmadığı için yerel şaraplar fazla lezzetli değildir. Kazakistan'da satılan biraların yaklaşık %40'ı Rusya ve Türkiye'den ithal edilmektedir. Çoğu barda yöresel biralar bulmak da mümkündür.
 
Panfilov Park'a 100 metre uzaklıktaki Chukotka şehrin popüler mekanlarından birisidir. LGBTI+ dostu da olan mekan gece yarısından önce bar olarak hizmet verir ve gece yarısından sonra da DJ performansları başlar. Mekanın üst katında da Dacha isimli bir kısım bulunur. İsterseniz bu katı da tercih edebilirsiniz. Dostyk Bulvarı üzerinde bulunan Cumhuriyet Sarayı isimli konser salonunda da yıl boyunca çeşitli konserler düzenlenir. 500 metre ilerisinde bulunan Studio 69 şehirdeki gaylerin de tercih ettiği en eğlenceli gece kulüplerinden birisidir. Studio 69'a girmek için Barvikha isimli gece kulübünden geçmek gerekiyor. Da Freak ise house müzik sevenler için en iyi noktalardan birisidir. Indie, house, techno gibi tarzlarda müzik çalan gece kulübü turistler tarafından da yoğun ilgi görmektedir. Panfilov Park'ın yakınında bulunan mekana giriş ücreti 1000-2000 Tenge arasında değişmektedir.
 
Almatı'da Alışveriş
Almatı’nın en popüler alışveriş caddesi Gogol, şehir merkezinin kuzeyinde bulunmaktadır. Bu caddede, Avrupa'dan ve Amerika'dan pek çok markanın mağazalarını bulabilirsiniz. Gogol’dan sonra ikinci sırada gelen alışveriş bölgesi ise Zhibek Zholy’dir. Semt pazarları ve yerel çarşının kurulduğu caddede yerel lezzetler ve el işi ürünlerin satıldığı mağazaları görebilirsiniz. Pogulay isimli şehir rehberini yaklaşık 10 lira gibi bir ücrete satın alıp şehirle ilgili pek çok bilgiye sahip olabilirsiniz.
 
Ayrıca, kozmopolit bir şehir olan Almatı’da lüks mağazaların yer aldığı Silk Way City, Mega Center Almaata ve Ramstor gibi büyük alışveriş merkezleri de ilginizi çekebilir. Yerel takılar, hediyelik eşyalar ve kürk şapkalar gibi ürünlerin satıldığı birçok küçük mağazadan oluşan kompleks alışveriş merkezi TsUM’u ziyaret edebilirsiniz. Kazak Ulusal Agrarian Üniversitesi'nin yakınında bulunan Amanulla Shafii'de birbirinden güzel Kazak, Türkmen ve Afgan halıları satılmaktadır. Kok-Tobe isimli dükkan da hediyelik eşyalar için tercih edebileceğiniz bir adrestir. Fötr şapkalar, yöresel takılar, minyatür çadırlar, develer ve Altın Elbiseli Adam heykelleri bulabileceğiniz eşyalardan bazılarıdır. Devlet Merkez Müzesi'nin giriş katında bulunan hediyelik eşya dükkanı da uygun fiyatlı bir noktadır. Halılardan küçük el işlerine kadar pek çok eşya burada da satılmaktadır. Ayrıca yılın belli dönemlerinde de halı fuarlarına ev sahipliği yapmaktadır.
 
Almatı'nın kuzeydoğusundaki Barakholka pazarı da yöresel pazarları görmek isteyenler için doğru adres. Pazar özellikle hafta sonu sabahları kalabalık olmaktadır. Uygur, Kazak, Türkmen ve Çinli pazarcılar burada birbirinden değişik ürünler satmaktadır. 4 kilometre uzunluğundaki bu pazarda pazarlık yaparak alacağınız ürünlerde indirim yapabilirsiniz.
 
Almatı Festivaller
Voice of Asia Festivali
Almatı Uluslararası Film Festivali
Uluslararası Jazz Festivali
Nevruz Festivali
Almatı Resmi Tatiller
Yeni Yıl (1 Ocak)
Kuruluş Günü (28 Ocak)
Dünya Kadınlar Günü (8 Mart)
Nevruz Bayramı (21 Mart)
İşçi Bayramı (1 Mayıs)
Zafer Bayramı (9 Mayıs)
Cumhuriyet Bayramı (25 Ekim)
Bağımsızlık Günü (16 Aralık)
Almatı Pratik Bilgiler
Acil Yardım: 103
Yangın: 103
Polis: 103
 
Kazakistan Vizesi
Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 30 gün süreyle vizeden muaftır.Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 30 gün süreyle vizeden muaftır. Türk vatandaşlarının Kazakistan’da 5 günden fazla kalmak istemeleri halinde, ülkeye giriş tarihini takip eden 5 gün içerisinde göç polisine kayıt olma ve kayıt yaptırılan şehirden başka bir şehre gidildiğinde kayıt yenileme zorunlulukları bulunmaktadır.
 
 
Almati uçak biletleri en uygun fiyatlarla Bilet11.com'da.Sizlerde 444 34 97 numaralı telefondan müşteri hizmetlerimize bağlanarak yurt dışına 49.99€ başlayan fiyatlarla seyahat edebilir; Bilet11.com farkıyla ucuza uçmanın ayrıcalığını yaşayabilirsiniz.

 

16 Kasım 2017 Perşembe 13:17:18

Dünyada Görülecek Çok Şey Var!

Yeni yerler keşfetmek ister misiniz?
Whatsapp Hattı
Alo Bilet