Afganistan’ın Bölgeleri

İndirimli fiyatlar ile dünyayı keşfedin

Afganistan Uçak Bileti

 
afganistan ile ilgili görsel sonucu
 
Afganistan’ın Bölgeleri
Afganistan 34 şehir ve 398 ilçeli idari sisteme sahiptir. Ülkenin her şehrinin kendi başkenti ve bölgesel yönetim sistemi vardır. Ülkede şehir ve ilçe yönetimlerinin yanı sıra bölge yönetimleri de mevcuttur. Bölgesel kalkınma ve gözetim bölge idarecileri tarafından yapılmaktadır. Kabil, ülkenin başkenti ve en kalabalık nüfuslu bölgesidir. Ayrıca Kabil şehirleşme ve ekonomik faaliyetlerin yoğunluğuyla da öne çıkmaktadır. 4 milyon nüfuslu Kabil'den sonra Afganistan'ın en büyük şehri Kandahar' dır.
 
Afganistan Nerededir?
Afganistankuzeyi ve güneybatısı düzlüklerle çevrili denizden uzak bir kara ülkesidir. Güney Asya ve Orta Asya sınırlarında bulunsa da etnik ve kültürel bağlarından dolayı Orta Doğu'nun bir parçası olarak da görülür. Ülke engebeli arazisi ve yetersiz su kaynakları nedeniyle tarıma elverişsizdir.
 
Afganistan’da Konuşulan Diller
Darice ve Peştuca, Afganistan'ınresmi dilleridir. Ülke genelinde iki dillilik oldukça yaygındır. Özbekçe, Arapça, Türkmencegibi azınlık dilleri ise konuşuldukları bölgede resmi dil olarak kabul görebilmektedirler. Urducave İngilizcegibi diller de ülkenin eğitimli kesimleri tarafından konuşulabilmektedir.
 
Afganistan'da Din ve İnanç
Afganistan halkının %99'unun Müslüman olduğu bilinmektedir. Halkın %90'ının Sünni, %7 ile %19 arasının ise Şii mezhebinden olduğu bilinmektedir.
 
Afganistan’ın Tarihi
Afganistan'da yapılan arkeolojik kazılarda paleolitik, mezolitik, neolitik, bronz ve demir çağlarından kalıntılar bulunmuş ve üzerinde bulunduğu coğrafyanın tarihinin bu dönemlere dek gittiği ortaya çıkmıştır. Bölgede kentsel yaşamamın MÖ 3000 ile MÖ 2000 yılları arasında başlamış olduğu tahmin edilmektedir.
 
Ticaret yolları üzerindeki bölge birçok kez işgale uğramıştır. Bu yüzden tam olarak dil ve yönetim birliği sağlanamamıştır. Afganistan halkı yakın geçmişe kadar sırasıyla İngiliz, Sovyet ve Amerikan kolonilerine karşı mücadele vermiştir.
 
Afganistan’a Ne Zaman Gidilir?
Afganistan'ı ziyaret etmek için en uygun mevsimler sonbahar ve ilkbahardır. Özellikle başkent Kabil'de yaz ayları çok sıcak, kış ayları ise çok soğuk ve kar yağışlı geçmektedir. Bu yüzden seyahat etmeye en elverişli dönem, iklimin daha yumuşak olduğu eylül, ekim veya nisan, mayıs aylarıdır.
 
Afganistan’a Nasıl Gidilir?
Afganistan'ınbaşkenti Kabil'e İstanbulüzerinden direktve aktarmalıbirçok uçuş seçeneği bulmak mümkündür.
 
Afganistan’da İklim 
 
afganistan iklimi ile ilgili görsel sonucu
 
Afganistan genelinde sert bozkır iklimi hâkimdir. Yazları sıcak ve kurak geçen topraklarda kışlar ise şiddetli derecede soğuk ve kar yağışlıdır. Ülke geneli kış boyunca beyaz örtü altındadır. Aralık ve şubat ayları arasında don olayları yoğun şekilde yaşanır.
 
Afganistan’ın Ekonomisi
Afganistan ekonomisinin önemli bir kısmını tarım ürünleri oluşturmaktadır.Tarımın %80'ini oluşturduğu ekonominin %10'unu hizmet sektörü kalan %10'unu ise endüstri oluşturmaktadır. Haşhaş, meyve, fındık, yün, pamukgibi ürünler ihraç edilen tarım ürünleri arasındadır. Tekstil, sabun, gübre, mobilya, ayakkabı, doğalgaz, yağ, kömür, bakırise başlıca endüstri alanlarıdır.Ülkezengin bakırrezervlerine sahiptir.
 
Afgan Yemekleri
 
afgan yemekleri ile ilgili görsel sonucu
 
Afgan mutfağı et ve pilav ağırlıklıdır. İnsanlar yemek yerken çatal bıçak yerine ekmek kullanmayı tercih eder. Naan, obi non ve lavaş olmak üzere üç ana çeşit ekmek vardır. İnce,oval, uzun ve beyaz ekmek olan naan afyon ya da susamla pişirilir. Özbek ekmeği olan obi non ise naandan daha incedir ve disk şeklindedir. Lavaş ise en inceleridir ve özellikle et yemeklerini yerken kullanılır. Afganistan'da farklı tarzda pişirilen pilavlar ailelerin refah seviyesini göstermektedir. Zengin aileler her gün bir öğünde mutlaka pilav yemektedir. Pilav özellikle düğünlerin vazgeçilmezidir. Yarı haşlanan beyaz pirinçle yapılan Chalao bir tür güveç yemeğidir. Yakhni Palao, Zamarod Palao, Qorma Palaove Bore Palao ise farklı malzemelerle yapılan farklı çeşit pilavlardır.
 
Afkan Festivalleri
Afganistan İslam Cumhuriyeti dini bayramların çoşkuyla kutlandığı bir ülke olarak bilinmektedir. Hicri takvime göre belirlenen Aşure, Ramazan ve Kurban Bayramları ve Hz. Peygamber'in Doğumu ülke genelinde kutlanır.
 
Afganistan'dan Alınacak Hediyelik Eşyalar
 
afgan hediyelik eşya ile ilgili görsel sonucu
 
Afganistan özellikle ihracat ürünleri de olan el yapımı halı, kilim ve mücevherleriyle ünlüdür. Başkent Kabil'de birçok farklı bölgede bulunabilecek ürünler anlamlı hediyeler olacaktır.
 
Afganistan Vizesi
Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Hususi (Yeşil) ve Hizmet (Gri) Pasaportu hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik (Siyah) Pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Afganistan seyahatin de bulunacak Türkiye vatandaşlarının seyahatleri öncesi Afganistan vizesi almaları zorunludur. 
 
tatil ile ilgili görsel sonucu
Afganistan uçak biletleri en uygun fiyatlarla Bİlet11.com'da.Sizlerde 444 34 97 numaralı telefondan müşteri hizmetlerimize bağlanarak yurt dışına 49.99€ başlayan fiyatlarla seyahat edebilir; Bilet11.com farkıyla ucuza uçmanın ayrıcalığını yaşayabilirsiniz.

24 Ekim 2017 Salı 15:05:47

Dünyada Görülecek Çok Şey Var!

Yeni yerler keşfetmek ister misiniz?
Whatsapp Hattı
Alo Bilet