Bahamalar Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

İndirimli fiyatlar ile dünyayı keşfedin

Bahamalar Uçak Bileti

Bahamalar, (İspanyolca’da bajamar yani “Sığ Deniz” anlamına gelir) ya da tam adıyla Bahama Milletler Topluluğu, Batı Hint Adalarının kuzey-kuzeydoğu sınırını oluşturan takımadalara yayılan bir ülkedir. Amerika kıtasına bağlı ülkelerden biridir. ABD’nin Florida eyaletinin güneydoğu kıyısı açıklarında Küba ve Hispaniola'nın (Haiti ve Dominik Cumhuriyeti) kuzeyinde yer alır. 700 kadar ada ile sayıları 2400’e ulaşan çıplak kaya oluşumunu kapsar. Toplam yüz ölçümü 13939 km² olan Bahamalar'ın başkenti en önemli ada olan New Providence’deki Nassau'dur. Diğer önemli adaları ise Andros, Büyük Bahama ve Eleuthera'dır.

Bahamalar Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri
Bahamalar’ın başkenti en önemli ada olan New Providence’deki Nassau'dur. Diğer önemli adaları ise Andros, Büyük Bahama ve Eleuthera'dır. Başkenti barındıran New Providence dışında 31 adet yönetimsel birim vardır. Ada nüfusunu yüzde 71’ini New Providence adası barındırır.

 


Bahamalar Nerededir?
Amerika kıtasına bağlı ülkelerden biri olan Bahamalar, ABD’nin Florida eyaletinin güneydoğu kıyısı açıklarında Küba ve Hispaniola'nın (Haiti ve Dominik Cumhuriyeti) kuzeyinde yer alır

Bahamalar’da Konuşulan Diller
Bahamalar’ın resmi dili İngilizce’dir. Ancak yerleşiklerin çoğu dili Bahama Aksanı ile konuşur.

Bahamalar’da Din ve İnanç
Bahamalar takımadasının nüfusu büyük ölçüde Protestan Hristiyan’dır. Protestan halkın yüzde 35’i Baptist, yüzde 15’i Anglikan kalan kısmı ise daha küçük kiliselere bağlıdır. Protestanlar dışında ülkede yüzde 14 oranında Katolik yaşamaktadır.

Bahamalar’ın Kısa Tarihi
Bahamalar’ın ilk sakinleri Kristof Kolomb'un Lucayan adını verdiği Aravak yerlileriydi. Bunların kökeni Güney Amerika’dan gelen ve Karayipler tarafından, kuzeye Antil denizine sürülen Aravaklara dayanmaktadır. Komşu Karayiplerin tersine genellikle barışçı olan Aravaklar daha çok balıkçılık ve tarımla uğraşırlardı. 1492'de Yeni Dünya'ya varan Kristof Kolomb'un ilk olarak Bahamalarda Yerlilerce Guanahani olarak adlandırılan adaya ayak bastığı sanılmaktadır. İspanyollar Bahamalar’a yerleşmek için bir girişimde bulunmadılar ama düzenledikleri baskınlarla barışçı Aravakları toplayıp Hispaniola madenlerinde çalıştırdılar. Bu köle avları sonucu adaların nüfusu azaldı. Yüzyıl kadar sonra İngiliz göçmenler buraya geldiğinde adalarda hiçbir insan yaşamıyordu.

1629'da İngiliz Kralı I. Charles, Bahamalar’ı bakanlardan birine bağış olarak verdi. Bahamalar 1770’te Albermarle Dükü’nün de aralarında yer aldığı Güney Carolina kolonisi sahiplerine yeni bir mülk kolonisi olarak verildi. Korsanlık başlıca geçim kaynağı ve yaşam biçimi haline geldi. Bahamalar 1917'de yeniden tahta bağlandıktan sonra korsanlığa son vermek için ciddi çabalar gösterildi. İlk krallık valisi olan Woodes Rogers büyük ölçüde kendi servetini harcayarak korsanlığı önlemeyi başardı. 1776’da birkaç gün ABD Deniz Kuvvetlerinin, 1782-83 arasında da İspanya elinde kalan adalar, Versailles antlaşmasıyla (1783) yeniden İngiltere'ye verildi.

Mayıs 1963'te Londra'da toplanan bir konferansta adalar için yeni bir anayasa hazırlandı. 1967 genel seçimlerinde Lynden Pindling liderliğinde iktidara gelen İlerici Liberal Parti, ırk ayrımına son verilmesi ve tam bağımsızlık için çalışarak ekonomide yabancıların yerini Bahamalıların almasını sağladı. Bahamalar, 1973 yılında bağımsızlığını kazandı. 1983’te ise Karayipler Topluluğu ve Ortak Pazarı'na (CARICOM) üye oldu.

 


Bahamalar’a Ne Zaman Gidilir?
Tipik bir astropikal ada ülkesi olan Bahamalar yılın 12 ayında ziyaret etmeye uygun mevsimselliğe sahiptir. Ancak en çok tercih edilen dönem yaz aylarıdır.

Bahamalar’a Nasıl Gidilir
Türkiye’den Bahamalar ülkesine direkt uçuş bulunmamaktadır. İstanbul’dan İngiltere ya da Miami aktarmalı olarak yaklaşık 13 saat süren bir yolculukla varılmaktadır. Başkent. Nassau’da bir uluslararası havalimanı vardır. Havalimanı şehir merkezine 16 kilometre mesafededir.

Bahamalar’da İklim ve Hava Durumu
Bahamalar'ın iki mevsimli yumuşak astropikal iklimi (tropikal savan), Gulf Stream Akıntısı ile Atlas Okyanusu'nun meltemlerinin (alize) etkisi altındadır. Ortalama sıcaklık kış aylarında 21 derece, yaz aylarında 27 derecedir. Yıl boyunca yağış çok az düşer.

Bahamalar’ın Ekonomisi
Büyük ölçüde turizm ve uluslararası finans hizmetlerine dayanan bir pazar ekonomisine sahip olan Bahamalar’da, tarımın gayri safi milli hasıla ve istihdam içindeki payı yüzde 5 dolaylarındadır. Ülkenin gıda gereksiniminin neredeyse tümü büyük ölçüde ABD’den yapılan ithalatla sağlanmaktadır. Bölgenin bol güneşli iklimi domates, muz, ananas, mango, guava, guanabana ve greyfurt gibi meyvelerin yetiştirilmesine elvermektedir. Madencilik yalnızca tuz ve çimento üretimine dayanır. Bahamalar’ın en önemli sanayi merkezi olan Büyük Bahama’daki Freeport’ta büyük bir çimento fabrikası vardır.

Bahamalar Kültürü
Yerel halkın özelliklerini yansıtan Bahama kültürü, komşu adalardan gelme bazı etkiler de taşır. Çeşitli geleneksel toplu eğlencelerin en önemlisi Noel'i izleyen günde ve yılbaşında düzenlenen Jankanoo geçit törenidir. Törene katılanlar özel olarak kendilerine ayrılan ana caddede süslü giysiler içinde inek çanları ve davullar çalarak yürür ve Afrika kökenli goombay ritmi eşliğinde dans ederler. Nassau’da amatör koro tiyatro ve dans toplulukları yerel özellikler taşıyan gösteriler sunarlar. Bahamalılar son yıllarda resim ve edebiyat alanında çeşitli eserler vermişlerdir.

Bahamalar Mutfağı
Bahama mutfağı neredeyse tamamen deniz ürünlerinden oluşur. Bol miktarda istiridye, karides, ıstakoz ve balık kullanılan mutfakta yapılan yemekler mutlaka siyah fasulye ile ikram edilir. Bahamalıların ulusal yemekleri arasındaki conch, bir molüsk çeşidi olsa da, Karayipler’de yapılandan biraz farklı olarak burada pirinçle servis edilmektedir. Adalarda fast food restoranları veya dünyaca ünlü bazı zincir restoranları da bulabilirsiniz. Baharatlı ve bol aromalı Bahama mutfağının bir diğer önemli yemeği ise kum yengeci ve dikenli ıstakozdur. Her daim sofranızda kendine yer bulacak ve çeşit çeşit içeceklere temel hazırlayacak olan tropik meyveler ise en ferah tatlarıdır. Mutfakta yer alan en önemli sebze ise salatalık. Tarım üretiminin yok denecek kadar az olduğu ülkede doğal şartlar itibariyle yetişen tropik meyveler mutfağın önemli bir parçası.


Bahamalar Festivalleri
Ağustos ayının ikinci Pazartesi gününde kutlanan Fox Hill Day Festivali köleliğin kaldırılışının kutlandığı bir etkinliktir. Aralık ayında başkentte kutlanan Bahama Uluslararası Film Festivali ise ülkenin en prestijli kültürel etkinliğidir. Bunların dışında Haziran’ın ilk haftasında Eleuthra kentinde kutlanan bir Ananas Festivali ve başkentte sayısız konser, oyun ve serginin düzenlendiği E. Clement Bethel National Arts Festival isimli uluslararası sanat festivali de mevcut.

Bahamalar Dış Temsilcilikler
Bahamalar’da Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri Havana Büyükelçiliği'nin görev bölgesindedir.

Bahamalar’daki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

Çoğunluk Sistemi Günü (10-11 Ocak)

Kutsal Cuma

Paskalyadan önceki pazartesi

Randol Fawkes İşçi Bayramı (3 Haziran)

Bağımsızlık Günü (10-11 Haziran)

Kurtuluş Günü (1 Ağustos)

Ulusal Kahramanlar Günü (12 Ekim)

Noel (25-26 Aralık)

*Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü yıla göre değişmektedir.

Bahamalar Vizesi
Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır. Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport hamilleri vizeden muaftır.

2 Kasım 2017 Perşembe 12:08:38

Dünyada Görülecek Çok Şey Var!

Yeni yerler keşfetmek ister misiniz?
Whatsapp Hattı
Alo Bilet