Cezayir Hakkında Temel Bilgiler

İndirimli fiyatlar ile dünyayı keşfedin

Cezayir Uçak Bileti

Cezayir Hakkında Temel Bilgiler
Resmi ismi Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti olan Cezayir, 2.381.741 kilometre karelik yüzölçümüyle Sudan'dan sonra Afrika kıtasının ikinci büyük ülkesidir. Kuzey Afrika'da yer alan ülkede Akdeniz ve Çöl iklimleri görülür. Cezayir’in Akdeniz’de 1025 kilometre uzunluğunda kıyısı vardır ve ülkenin en büyük şehirleri de kıyı şeridinde bulunmaktadır. En büyük azınlık olan Berberiler ülkenin en eski halkıdır.
 
Ülkede trafik ışıkları yoktur, bombalama olaylarına karşı trafik sürekli akmak zorundadır ve araçların durması yasaktır. Ülkede özellikle Kabylie bölgesi gibi kırsal alanlarda terörist eylemleri, bombalama olayları yaşanmaktadır. Şehirlerarası yollarda yol kesme, öldürme olayları olduğundan ve hava karardıktan sonra yolculuk zorlaştığından, polis tarafından bazı yollar kapatılır. İşsizlik oranı yüksek olduğu için soygun oranı da fazladır. Ülkede resmi tatil günleri cuma ve cumartesidir. Ülkede çaylar çok demli servis edildiği için genel olarak çok şekerli tüketilir. Ayrıca açık ve çok şekerli olan naneli çay da en çok tercih edilenler arasındadır. Hamoud adında yerel bir gazozları ve kola benzeri Selecto adına bir içecekleri vardır. Ülkede bazı restoranlarda kaliteli Fransız şarapları da bulunur. Yemekleri Akdeniz mutfağı özelliği taşır.
 
Modern Cezayir edebiyatı, Arapça ve Fransızca arasında bölünmüş durumdadır. 20. Yüzyıl Cezayir romancıları arasında en önemlileri Muhammed Dib, Albert Camus ve Katib Yasin gösterilir. Ünlü modacı Yves Saint Laurent de Cezayir'in Oran şehrinde doğmuştur. Cezayir kültürünün en önemli unsurunu İslam medeniyeti oluşturur. Cezayir müziğinin ülke dışında en çok bilinen türü olan Rai'yle ilgili her yıl ağustos ayında Festival du Rai adında bir festival düzenlenir. Cezayir, BM, İslâm Konferansı Örgütü, Arap Devletleri Birliği, Afrika Birliği Örgütü, İslâm Kalkınma Bankası Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği (OPEC) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi uluslararası örgütlere üyedir.
 
 
Cezayir’in Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri
Cezayir'in başkenti Cezayir şehridir. Başlıca şehirleri Alger, Oran, Constantine, Annaba, Beajia ve Mostaganem'dir.
 
Cezayir Nerededir?
Cezayir, Akdeniz Bölgesi ve Büyük Sahra'nın birleştiği noktadadır. Kuzey Afrika'da yer alan Cezayir, kuzeyinde Akdeniz, kuzeydoğusunda Tunus, doğusunda Libya, güneyinde Nijer ve Mali, güneybatıda Moritanya, batıda Fas ile çevrilidir. Ülke topraklarının yüzde 80’i Sahra’da yer almaktadır.
 
Cezayir’de Konuşulan Diller
Halkının yüzde 78'ini Arapların oluşturduğu ülkenin resmi dili Arapça ve Fransızca'dır. Yüzde 20 oranında Berberiler ve sömürge döneminden kalma az sayıda Fransız da bulunduğundan Berberice ve Fransızca yaygındır.
 
Cezayir'de Din ve İnanç
Halkının yüzde 99'unu Müslümanların oluşturduğu Cezayir'in resmi dini İslâm'dır. Müslümanların büyük çoğunluğu sünni olup sünnilerin de geneli Maliki ve az kısmı da Hanefidir. Kalan nüfusu Katolik Hıristiyanlar ve az sayıdaki Yahudiler oluşturmaktadır.
 
Cezayir’in Kısa Tarihi
Cezayir, Berberi kökenli 22. Mısır hanedanının kurulmasıyla tarih sahnesine girmiştir. M.Ö. 814-813 yıllarında Kartacalıların eline geçen ülke, daha sonra Romalılar ve Bizanslılar tarafından işgal edilmiştir. 16. yüzyılda Oruç ve Hızır reisler tarafından fethedilen Cezayir, Barbaros Hayreddin Paşa tarafından Osmanlı Devleti'nin bir beylerbeyliği haline getirilmiş ve üç asır Osmanlı idaresinde kalmıştır. 1830 senesinde Fransızlar tarafından ele geçirilmiş ve yüzyılı aşkın bir süre Fransa'nın sömürgeci yönetimi altında kalmıştır. Daha sonra 1950'lerde bağımsızlıklarını elde etmek için mücadele eden Cezayirliler 1962'de “Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti” adıyla bağımsızlığını ilan etmiştir.
 
Cezayir’e Ne Zaman Gidilir?
İklimin yaz aylarında sıcak ve bunaltıcı olmasından dolayı Cezayir'e gitmek için en uygun dönem mart, nisan, mayıs, eylül ve ekim aylarıdır.
 
Cezayir’e Nasıl Gidilir?
Cezayir'e havayolu ile ulaşım için Cezayir'in başkentine direkt uçak seferleri vardır. Aktarmalı uçak seferleri içinse Türkiye'nin birçok şehrinden çok sayıda havayolu şirketi hizmet vermektedir. Cezayir'e direkt uçuşlar yalnızca İstanbul Atatürk Havaalanı'ndan yapılan seferlerde mevcuttur. Havaalanlarından şehir merkezlerine geçiş taksi, toplu taşıma araçları ya da araba kiralayarak yapılabilir. Türkiye'den Cezayir'e karayolunu kullanarak gitmek güvenlik sorunu ve mesafenin fazla olmasından dolayı önerilmez.
 
Cezayir’de İklim ve Hava Durumu
Cezayir'in kuzey bölgesinde Akdeniz iklimi, güney bölgesindeyse çöl iklimi hâkimdir. Deniz kıyısındaki yerleşimlerde kış ortalama sıcaklığı 8 ila 15 derece iken mayıs ayında 25 dereceye dek yükselir. Temmuz ve ağustos aylarında sıcaklık, 28 ila 30 derecelerde seyreder. Ortadaki Kabile Dağları’nda ve yaylalarda kışın ortalama sıcaklık 8 derece civarındadır ve -7 dereceye kadar düşer. Kışın bu bölgeye kar yağar; yazın ise sıcaklık 30-38 derecedir. Ülke topraklarının yüzde 80’ini oluşturan güneydeki Sahra bölgesinde kış sıcaklığı 15 ila 28 derece arasında değişirken; yazın 40 ila 45 derecelere dek. Temmuz ayı, yılın en kurak ayıdır. En fazla yağış aralık ayında görülür. Cezayir'e kış aylarında yaz aylarından çok daha fazla yağış düşmektedir. Yılda sıcaklığın en yüksek olduğu ay ağustos, en düşük olduğu ay ocak ayıdır.
 
 
Cezayir’in Ekonomisi
Afrika kıtasının en zengin ülkelerinden biri olan Cezayir, yıllık 113,6 milyar dolarlık gayri safi milli hasıla ile kıtanın en büyük beşinci iktisadına sahiptir. Ülke önemli bir doğal gaz ve petrol üreticisi ve ihracatçısıdır. Ülkenin güney batısında demir, güney ucunda ise uranyum ve çinko yatakları bulunur. İhraç ettiği ürünler arasında mineral yakıtlar, yağların yanı sıra anorganik kimyasallar, gübreler, şeker ve mamulleri, organik kimyasallar yer alır. İthal ettiği ürünlerin başta gelenleriyse savunma araçları, elektrikli ve elektronik araçlar, makineler, ulaşım araçları ve yedek parçaları, kimyasal maddeler ve gıda maddeleridir. Başlıca dış ticareti ortakları Çin, Fransa, İtalya ve İspanya'dır. Sanayinin oldukça geliştiği ülkede petrole ve yan ürünlerine dayalı sanayi kuruluşlarının dışında çelik, çimento, gübre, tekstil, deri, cam, kâğıt, kırtasiye, büro malzemeleri, şeker, meşrubat, mobilya, madeni eşya, plastik ve besin sanayileri de gelişmiştir. Çalışan nüfusun yüzde 12'si sanayi sektöründe iş görmektedir. Cezayir topraklarının yüz 16'sı tarıma elverişlidir. Denize yakın yerlerde Akdeniz iklimi etkisi görüldüğünden zeytin gibi Akdeniz iklimi bitkileri yetişir. Cezayir, bakla tarımında dünya sıralamasında birinci, incirde beşinci, hurmada altıncı, kayısıda dokuzuncu, bademde onuncu gelir. Buna karşın tarım ürünlerinin büyük kısmını ihraç edemez. Ülke ekonomisinin en büyük sorunlarından biri işsizlik olarak görülmektedir. İşsiz sayısının %70'ini 30 yaş altı genç nüfus oluşturur. Diğer sorunlardan biriyse kayıt dışı ekonominin ülkede önemli bir paya sahip olmasıdır.
 
Cezayir Kültürü
Arapların yoğun olduğu bölgelerde genel olarak sokaklarda kadınlara rastlanmazken, Kabyle bölgelerinde gündelik yaşam baskısız ve rahat geçmektedir. Özellikle başkent Cezayir, ülkenin en modern ve gelişmiş yeridir. Kadınlar burada günlük yaşama dâhil olabilmektedir. Sosyal hayat etkinlikleri için pek alternatifin olmadığı ülkede zaman zaman festivaller, konserler ve sergiler düzenlenmektedir. Ayrıca karaoke sevilen aktivitelerin başında gelir. Ülkenin çoğunluğunun Müslüman olmasından dolayı alkollü içecekler her yerde satılmamaktadır. Ülkede sıklıkla su ve elektrik kesintisi yaşanır. Hırsızlık olayları da çok fazla görülür.
 
 
Cezayir Mutfağı
Cezayir hem Afrika hem de Akdeniz ülkesi olduğundan Türk, Kuzey Afrika ülkeleri ve Akdeniz ülkeleri mutfaklarından etkilenmiştir. Cezayir mutfağının temelini kuzu eti oluşturur. Bu yüzden kuzu etiyle hazırlanan öğünler fazladır. En çok tüketilen yemekse sevgi ve bereketin sembolü olarak anılan buğdaydan yapılan kuskustur. Kuskus buharda pişirilerek yanında kuzu veya tavuk eti ya da yalnızca sebze ve özel bir sos ile servis edilir. Kuskusun şekerli olanı da vardır. Cezayirliler geleneksel yemeklerin sonunda mutlaka kuru üzümlü ve şekerli kuskus ikram eder.
 
2007 yılından bu yana düzenlenen Festival du Rai, Cezayir'in Oran şehrinde doğan ülkenin en önemli müzik festivalidir. Festival her yıl ağustos ayında Cezayir'in popüler rai müziğini temasında düzenlenir. Çobanların folklorik müziğiyle popun karşımı olan rai, 1930'lu yıllarda çıkan bir halk müziği türüdür. İspanyolca, Fransızca ve Arapça karışımı ile 50'den fazla sanatçı festivalde sahne alır. Festival siyasi nedenlerden dolayı 2008 yılından bu yana Oran şehri yerine Sidi Bel Abbes'de düzenlenmektedir.
 
Cezayir'den Alınacak Hediyelik Eşyalar 
Cezayir'den alınacak hediyelik eşyaların başında bilezik, yüzük, küpe gibi bijuteri ürünleri geliyor. Mercan ülkede çok fazla olduğundan, takılarda kullanımı da oldukça yaygındır. Hediyelik eşya dükkanlarında deve derisinden yapılan cüzdanlar çarıklar, Tajin isminde topraktan yapılan yemek kapları, tabaklar, biblolar, çerçeveler, terlikler, kıyafetler, kilimler bulunabilir. El örmesi hasırlar, ipten ve boncuktan örme geleneksel Kabyle takıları da hediyelik olarak tercih edilebilecek ürünler arasındadır.
 
Cezayir’de Bulunan Türkiye Dış Temsilcilikleri
 
CEZAYİR BÜYÜKELÇİLİĞİ
 
Adres: 21, Villa dar el-Ouard Chemin de la Rochelle Boulevard Colonel Bougara Alger-16000/ ALGERIE
 
Telefon: 00 213 21 23 00 04 00 213 21 23 00 60 00 213-21 23 00 98
 
Faks: 00 213-21 23 01 12
 
ambassade.alger@mfa.gov.tr
 
http://cezayir.be.mfa.gov.tr
 
Görev Bölgesi: Tüm Cezayir
 
 
Cezayir’deki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler
· 1 Mayıs İşçi Bayramı (1 Mayıs)
 
· Bağımsızlık ve Gençlik Bayramı (5 Temmuz)
 
· Hicri Yılbaşı (3 Ekim)
 
· Aşure Günü (12 Ekim)
 
· Milli Bayram (1 Kasım)
 
· Ramazan Bayramı (Hicri takvime göre belirlenir.)
 
· Kurban Bayramı (Hicri takvime göre belirlenir)
 
· Devrimin Yıldönümü (1 Kasım)
 
Cezayir Vizesi
Cezayir seyahati gerçekleştirecek olan TC vatandaşları bu ülkeye olan seyahatleri öncesi Cezayir vize işlemlerinde bulunmaları gerekmektedir. Cezayir ile Türkiye arasında yapılan vize muafiyeti anlaşması sadece Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi pasaportlarını kapsarken; Türkiye yeşil pasaport, gri pasaport ve kırmızı pasaport sahibi kişiler 180 gün içerisinde 90 günü ihlal etmeme koşulu ile Cezayir vize işlemlerinde bulunmalarına gerek yoktur.
 

 

 Cezayir uçak biletleri en uygun fiyatlarla Bilet11.com'da.Sizlerde 444 34 97 numaralı telefondan müşteri hizmetlerimize bağlanarak yurt dışına 49.99€ başlayan fiyatlarla seyahat edebilir; Bilet11.com farkıyla ucuza uçmanın ayrıcalığını yaşayabilirsiniz.

6 Kasım 2017 Pazartesi 15:33:57

Dünyada Görülecek Çok Şey Var!

Yeni yerler keşfetmek ister misiniz?
Whatsapp Hattı
Alo Bilet