Ermenistan Hakkında Temel Bilgiler

İndirimli fiyatlar ile dünyayı keşfedin

Ermenistan Uçak Bileti

Ermenistan Hakkında Temel Bilgiler
Güney Kafkasya'da bulunan Ermenistan'ın sınırları kuzeyde Gürcistan'la, doğuda Dağlık Karabağ Cumhuriyeti ve Azerbaycan'la, güneyde İran'la ve batıda Türkiye ve Nahçıvan Özerk Cumhuriyet ile çizilmiştir. Ülkeyi ziyaret eden turist sayısı yaklaşık olarak yüzde 25 oranında her yıl büyümektedir ve Ermenistan antik mimariler ve sanat örnekleri ile birçok turist için egzotik bir ülke konumundadır. Ülkede gezmeninin birçok yolu bulunmaktadır. Bir şehri gezecekseniz günlük turlar kesinlikle önerilmektedir. Otobüs ve minibüs ağına bakıldığında ise oldukça gelişmiş bir sistem görülmektedir ve ucuzdur. Nadir olarak yapılsa da otostop oldukça güvenlidir. Tren ağı ise oldukça yavaş işlemektedir.
 
Ermenistan’ın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri
Güney Kafkasya'da bulunan Ermenistan 11 bölgeye, 49'u kentsel ve 866'sı kırsal olarak kabul edilen 915 topluluğa ayrılmaktadır. Başkenti ve en büyük kenti Erivan'dır. Ülkenin diğer en önemli şehirleri: Gümrü, Vanadzor, Eçmiadzin, Hrazdan, Abovyan, Kapan, Armavir, Gavar ve Artaşat'tır.Ermenistan Nerededir?
Güney Kafkasya'da bulunan Ermenistan'ın sınırları kuzeyde Gürcistan'la, doğuda Dağlık Karabağ Cumhuriyeti ve Azerbaycan'la, güneyde İran'la ve batıda Türkiye ve Nahçıvan Özerk Cumhuriyet ile çizilmiştir.
 
Ermenistan Nerededir?
Güney Kafkasya'da bulunan Ermenistan'ın sınırları kuzeyde Gürcistan'la, doğuda Dağlık Karabağ Cumhuriyeti ve Azerbaycan'la, güneyde İran'la ve batıda Türkiye ve Nahçıvan Özerk Cumhuriyet ile çizilmiştir.
 
Ermenistan’da Konuşulan Diller
Resmi dili Ermenice’ dir. Bunun yanı sıra Rusça ve İngilizce oldukça yaygındır. Siyasi ilişkilerden dolayı ülkede Azerice veya Türkçe konuşulduğunda yerli halktan beklenmedik bir tepki görülebilmektedir.
 
Ermenistan’da Din ve İnanç
Ermenistan 301 yılında Hıristiyanlığı devletin dini olarak uygulayan dünyanın ilk ülkesi olmuştur ancak bugün seküler bir devlet yapısına sahip olmaklar birlikte nüfusun yüzde 93 kendilerini Ermeni Apostolik Kilisesi'ne, geriye kalan yüzdelik kesim ise Katolik, Rus Ortodoks, Müslüman, Ezidi, Ateist, Musevi ve diğer inançlara bağlı olarak tanımlamaktadır.
 
Ermenistan’a Ne Zaman Gidilir?
Ermenistan’ı ziyaret etmek için en uygun dönem hem iklimin daha sıcak hem de yağmurların dindiği yaz aylarıdır. Ancak sıcaklıklar 40 derece ve üstüne çıkabilmektedir. Yaz aylarının aksine kış ayları bazı bölgelerde oldukça set geçmektedir. Kuzey bölgede ise kar görülmektedir. Bahar ayları yağmurlu olsa da tüm yıl ülke genelinde olduğu gibi güneş görülmektedir.
 
Ermenistan’a Nasıl Gidilir?
Türkiye'den Ermenistan'a gitmek istiyorsanız ülkenin başkenti Erivan'a direk uçuşlar bulunmaktadır. İstanbul, Ankara, Trabzon ve Erzurum'dan Erivan'a otobüs ile seyahat etme olanağı bulunmaktadır. Gürcistan üzerinden karayolu ile gidilebilmektedir.
 
Ermenistan’da İklim ve Hava Durumu
Ermenistan'da karasal iklim görülmektedir. Yaz aylarından başlayarak Eylül ortasına dek oldukça kurak ve sıcak bir iklim hüküm sürmektedir. Nem oranı oldukça düşüktür. Sonbahar mevsimi uzun sürerken ilkbahar sezonu oldukça kısa sürmektedir. Kış ayları oldukça sert geçmektedir. Yoğun bir kar ve yağmur görülmekte ve sıcaklıklar -5 derece ile –10 derece arasında değişmektedir.
 
Ermenistan’ın Ekonomisi
Ermenistan'ın ekonomisi ağırlıklı olarak yatırımlara ve yurtdışında yaşayan Ermenilerin desteğine dayanmaktadır. Büyük ölçüde sanayi tabanlı-Ermenistan'ın bağımsızlığını kazanmadan önce ekonomisi büyük ölçüde sanayi tabanlı (kimyasallar, elektronik eşyalar, makineler, işlenmiş gıda, sentetik kauçuk, tekstil) ve dış kaynaklara bağlı idi. Günümüzde başlıca ithal ürünleri otomotiv, altın, tütün mamülleri, buğday, makine ve aksamıdır.
 
Ermenistan Kültürü
Ermenistan'ın küçük, çok homojen nüfusu güçlü aile bağlarına odaklıdır. Ermeniler oldukça misafirperver ve sıcakkanlı bir halktır. Cebinizde bir kuruş bile olmasa size ev, yemek, su ve ihtiyacınız olan her şeyi sağlamak için seferber olacaklardır. Çoğu mağaza ve restoranlar her gün açıktır. Sabahları genellikle sakin geçmektedir ve mağazalar çok erken saatlerde açılmamaktadır. Genel olarak, Erivan tehlikeli bir şehir değildir. Ancak, her ülkede olduğu gibi turistlere yönelik hırsızlık ve yankesicilik bulunmaktadır. Dikkatli olmakta fayda var.
 
Ermeni erkekler genellikle elle tutuşmakta veya yakın yürümektedirler. Bu ülkede şaşırılacak bir durum değildir. Genellikle erkekler kadınlarla el sıkışmazlar. Sigara içmek halka açık birçok alanda yasaktır. Ceza ödememek için öncelikle sormak daha iyi olacaktı. Ülkede kadınların tek başına gece saatlerinde gezmeleri olağan karşılanmamaktadır. Kadın ziyaretçilerin istenmedik bir ilgiye maruz kalmamaları için bunu dikkate almaları gerekmektedir. Ermenistan'da siyasi konular hakkında konuşurken duyarlı olunmaktadır. Dağlık Karabağ ve Azerbaycan ile çok dondurulmuşta olan hala devam eden çatışmaları ve acı bir hassasiyetleri bulunmaktadır. Bu yüzden bu konu hakkında konuşmak çok önerilmemektedir. Azeriler (Karabağ sorunu) ve Türkler (Ermeni Soykırımı) aleyhine büyük bir nefret bulunmaktadır.
 
Ermenistan Mutfağı
Ermeni mutfağı Ermenistan'ın tarihi kadar eskidir ve bu uzun soluklu zamanla oluşmuş farklı tatlar ve aromalara sahiptir. Yakından doğu ve Akdeniz mutfağıyla ilikli olan kültürde çeşitli baharatlar, sebzeler, balıklar ve meyveler ile eşsiz yemekler bir araya gelmektedir. Ermeni mutfağının en karakteristik özelliği ağır baharatlar yerine kaliteli malzemeler kullanılıyor oluşudur; otlar, baklagiller, fındık ve meyveler, çeşitli buğdaylar ve değişik yapraklar. Ermenistan mutfağı damak tadınızın çok alışık olduğu lezzetleri içeriyor olabilir. Tıpkı ayran, yoğur, cacık, dolma gibi.
 
Doğurganlığı ilişkilendirilen nar aynı zamanda ülkeyi sembolize etmektedir. Şeftali ise ulusal meyvedir. Domuz eti, kuzu eti, tavuk ya da dana eti ile yapılabilen Khorovats soğan, domates, patlıcan, biber ve diğer Ermeni baharatları ile tatlandırılarak servis edilen bir yemektir. Geleneksel çorbaları Borscht pancar ile yapılan kırmızı renkli bir sebze çorbasıdır. Genellikle taze ekşi krema ile sıcak olarak servis edilir.
 
Ermenistan’ın Festivalleri
Yıl içerisinde birçok festivale ev sahipliği eden Ermenistan'ın festivalleri genel olarak yemek kültürüne dayamaktadır. Balık ürünlerinden birçok yemek tarifi bulunan ülkenin "Balık Festivali" her yıl Nisan ayında yeni balık yemekleri yapmak ve tatmak amacıyla Abovyan'da düzenlenmektedir.
 
Mayıs ayında yapılan "Dolma Festivali" Armavir bölgesinde bulunan anıt kompleksi "Sardarapat"ta yer almaktadır. Bu festivalin amacı ise festival konuklarının lahana çeşitlerini göstererek bunların hazırlanmasına yönelik tarifleri anlatmaları ve Ermeni yemeklerini sevdirmek amaçlanmaktadır. Festival günü antik yemeklerinin orijinal haliyle tekrar hazırlandığı bir yarışma düzenlenmektedir. Festivale kutlamalar, şarkılar, danslar ve çeşitli yarışmalarda eşlik ediyor.
 
Bir haziran ayı festivali olan "Bread In The Mountains" ilişileri güçlendirmek ve ekmek kültürünü tanıtmacak amacını gütmektedir. Goris'te yer alan “Gifts Of Syunik” festivalinde ziyaretçiler duttan votka yapmını izleme ve tatma şansını elde etmektedirler. Yöresel şarkılar, danslar, elişi ürünler eşliğinde geleneksel Syunik yemekleri ve içecekleri tadılmaktadır. Ağustosta kutlanan "Navasard Festival", eski Ermeni yeni yılının kutlanmasıdır. Festival süresince hazırlanan geleneksel yemekler yeni yıl kutlamaları sırasında sunulmaktadır.
 
Her yıl Ağustos ayının ikinci pazarında halılar festivali olan "Festival Of Carpets" Dilijan'da düzenlenmektedir. Geleneksel sergilerin ve Ermeni halılarının satışlarının yanı sıra konukların Ermeni sanatçıların sanat eserlerini görme fırsatları olacaktır. Dilijan'da ağustos ayında düzenlenen bir başka festival ise çilek ve bal temalı "Festival Honey And Berries"tir.
 
Ermenistan farklı bölgelerinden gelen amatör aşçıların ve profesyonel şeflerin 40'dan fazla çeşitli kebap yaptıkları "Barbekü Festivali" eylül ayında Akhtala'da kutlanmaktadır. Festival bunun yanı sıra Ermeni ulusal şarkılarının, danslarının ve geleneksel oyunların dâhil olduğu bir konser düzenlenmektedir. En iyi tat, en iyi tasarım ve en iyi fikir festivali kazanmaktadır.
 
01-10 Ekim'de "Ulusal Tiyatro Festivali" düzenlenmektedir.
 
10 Ekim'de Khachik'te düzenlenen "Festival Of Gata"da dünyanın en büyük gatasının pişirilişine tanık olunmaktadır. Birçok etkinlik bu süreçte yer almaktadır.
 
Artsakh'ta düzenlenen "Wine Festival" ekim ayının üçüncü pazarında kutlanmaktadır. Festival süresince Karabağ'ın en iyi şarapları tadılmakta ve görülmektedir, Karabağ geleneksel üretim yöntemleri gösterilmektedir.
 
Ermenistan’da Türkiye dış temsilciliği bulunmamaktadır.
 
Ermenistan’da Türkiye dış temsilciliği bulunmamaktadır.
 
Ermenistan’daki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler
 
Ordu Günü (28 Ocak)
 
Saint Vartan Bayramı (04 Şubat)
 
Paskalya (25-28 Mart)
 
Anneler ve Güzellikler Günü (07 Nisan)
 
Soykırım Anma Günü (24 Nisan)
 
İşçi Bayramı (01 Mayıs)
 
Zafer ve Barış Günü (09 Mayıs)
 
Cumhuriyet Bayramı (28 Mayıs)
 
Çocuklar Günü (01 Haziran)
 
Vardavar (03 Temmuz)
 
Anayasa Bayramı (05 Temmuz)
 
Bağımsızlık Günü (21 Eylül)
 
Cadılar Bayramı (31 Ekim)
 
Spitak Anma Günü (07 Aralık)
 
Ermenistan Vizesi
Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Umuma Mahsus Pasaport Hamili Türk vatandaşlarına uçakla gidilmesi halinde havalimanında vize verilmektedir. Hizmet, Hususi ve Diplomatik Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
 

Ermenistan uçak biletleri en uygun fiyatlarla Bilet11.com'da.Sizlerde 444 34 97 numaralı telefondan müşteri hizmetlerimize bağlanarak yurt dışına 49.99€ başlayan fiyatlarla seyahat edebilir; Bilet11.com farkıyla ucuza uçmanın ayrıcalığını yaşayabilirsiniz.

7 Kasım 2017 Salı 11:47:00

Dünyada Görülecek Çok Şey Var!

Yeni yerler keşfetmek ister misiniz?
Whatsapp Hattı
Alo Bilet