Sırbistan Hakkında Temel Bilgiler

İndirimli fiyatlar ile dünyayı keşfedin

Sırbistan Uçak Bileti

Sırbistan Hakkında Temel Bilgiler
Balkanlarda yer alan Sırbistan'ın sınırları kuzeyde Macaristan'la, doğuda Romanya ve Bulgaristan'la, güneyde Makedonya ve Arnavutluk'la, batıda Bosna-Hersek, Hırvatistan ve Karadağ ile çizilmiştir.Avrupa tarihinin kesişim noktalarından biri olan Sırbistan birçok etnik gruba, kültüre ve dine ev sahipliği yapmaktadır. Son zamanlarda ülke Avrupa'nın en misafirperver ve davetkâr ülkelerinden biri olarak aday gösterilmiştir.Ulaşım ağı oldukça gelişmiştir. Otobüs ağı gidilmek istenilen her yere neredeyse ulaşım sağlayabilmektedir. Aynı zamanda trenle seyahat etme şansı bulunmaktadır.
 
Ülkenin oldukça gelişmiş bir sağlık sektörü bulunmaktadır. Acil herhangi bir durumda 194’ü arayarak, ambulans istenebilmektedir. Tüm yabancıların bu servisten yararlanma hakları bulunmaktadır. Sırbistan'a gelen her turist ücretsiz olarak özel sağlık sigortasına sahip olabilmektedirler.Sırbistan, Orta Doğu ve Avrupa arasında büyük bir eroin kaçakçılığı rotası üzerinde durmaktadır. Sırp polisi kanallardaki uyuşturucu kaçakçılığı kesme ve açığa çıkartmaktaki en önemli faktörlerden biri konumunda bulunmaktadır. Yasadışı uyuşturucu bulundurmaktan yakalanan yabancı uyruklu insanlar uyuşturucu kaçakçılığı için cezaya tabii tutulmaktadır, Interpol'e teslim edilmekle birlikte ülkeye ömür boyu yeniden girişleri yasaklanmaktadır.Sırbistan'da gezilebilecek Barok parklar, çarpıcı kaleler, Ortaçağ manastırları, güzel, geleneksel köyler ve kalabalık şehirlerde deko mimarisi bulunan alanlar gibi birçok turistik bölgeler bulunmaktadır.
 
En hayat dolu şehri, başkent Belgrad'tır. Prince Michael Street turistik bölgelerinin başında gelmektedir. Birçok kafe ve restoranın yanı sıra birçok tarihi yapı, askeri müze, kilise, galeri, park, spor alanı ve kuleler bulunmaktadır. Keltler, Romalılar, Bizanslılar, Sırplar, Türkler ve Avusturyalılar tarafından 2000 yıl boyunca tekrar tekrar yenilenmiş olan Kalemegdan Kalesi, Aziz Sava Tapınağı, Ulusal Müze, Eski Kale ve nehir adası olan Ada Ciganlija görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.Novi Sad muhteşem şehirlerinden bir diğeridir. Birçok güzel parkı, alanı olan şehir Avrupa'da en büyük ve en iyi korunmuş 17. yüzyıl kalesi Petrovaradin Kalesi'ne ev sahipliği yapmaktadır. Novi Sad'ın yakınında buluna Sremski Karlovci köklü bir tarihe sahiptir.
 
Sırbistan çok sayıda içerisinde mükemmel fresko başyapıtları bulunan Ortaçağ Ortodoks manastırına ev sahipliği yapmaktadır. Kraljevo yakınlarında bulunan 12. yüzyıl Manastırı Studenica en iyi örneklerinden bir tanesidir ve UNESCO tarafından dünya mirası olarak tanımlanmaktadır. Novi Pazar yakınında bulunan Sopocani de bulunan freskler zamanlarının en güzel örneklerinden kabul edilmektedir ve mStari Ras Manastırı'nın kalıntıları ile birlikte Dünya Mirası listesinde bulunmaktadırlar.
 
Ülke birçok ulusal parka sahiptir. Fruska Gora, Tara National Park, Kopaonik ve Djerdap görülmesi gerekenler arasında bulunmaktadır. Vrnjacka Banja ve Soko Banja Sırbistan'ın önde gelen kaplıcaları ve tatil köyleridir.
 
Sırbistan’nın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri
Parlamenter cumhuriyet ile yönetilen Sırbistan beş istatiksel bölge, 24 şehir, 29 ilçe ve 150 belediye olmak üzere idari bölümlere ayrılmaktadır. Başkenti Belgrad'tır. Büyük şehirleri: Novi Sad, Nis, Kragujevac, Novi Pazar, Kraljevo, Subotica, Cacak, Uzice, Sabac, Pozarevac, Sremska Mitrovica, Vranje ve Vršac'dıır.
 
Sırbistan'da Konuşulan Diller
Sırbistan'ın resmi dili Sırpçadır. Rusça dili benzerlik gösterdiğinden dolayı anlaşmada kolaylık sağlayan dillerden bir tanesi konumundadır. İngilizce yaygın olarak konuşulmaktadır. Özellikle genç nüfus ile okullarda öğretilmekte olan Almanca, Fransızca, Rusça, İspanyolca veya İtalyanca dillerini konuşma şansı denenebilir.
 
 Sırbistan’da Din ve İnanç
Ülke, Sırbistan Anayasası ile geniş bir din özgürlüğü tanımaktadır. Bu ülkeyi laik bir devlet olarak tanımlamaktadır.Halkın yüzde 85’lik kesimini Ortodoks Hıristiyanlar, yüzde 6’lık kesimi Katolikler, yüzde 1’lik kesimi Protestanlar, yüzde 3’lük kesimi Müslümanlar oluşturmaktadır. Geriye kalan yüzdelik kesimi ise Musevilik, Ateizm ve diğer inanışlara bağlıdırlar.
 
Sırbistan’ın Kısa Tarihi
420 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu'nun hâkimiyeti altında kalmış olan Sırbistan 1878 yılında yapılmış olan Berlin Antlaşması'yla tamamen bağımsızlığını kazandı. Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı'nda yüksek sayıda kayıp verdi. I. Dünya Savaşı sonucunda Yugoslavya Krallığı (Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığı) kuruldu. II. Dünya Savaşı boyunca Yugoslavya topraklarında acımasız bir soykırım yaşandı. Slovenya, Hırvatistan, Makedonya Cumhuriyeti ve Bosna-Hersek Yugoslavya'dan ayrılmasıyla 1992 yılında Sırbistan Karadağ ile birlikte Yugoslavya Federal Cumhuriyeti adında bir ülke haline geldi. Bu Bosna Savaşı'nı körükledi. 2001 yılında Yugoslavya adı kaldırıldı ve son olarak 4 Şubat 2003'te ülkenin resmi ismi Sırbistan-Karadağ olarak değiştirildi. 2006 yılında Karadağ bağımsızlığını ilan etti, Sırbistan bugünkü konumunu şekillendirmiş oldu.
 
Sırbistan’a Ne Zaman Gidilir?
Sırbistan genel olarak yıl içerisinde çok yüksek hava sıcaklıklarına sahip değildir. Güney ve kuzey kesimlerinin hava koşulları farklılık göstermektedir. Ocak ayı oldukça soğuk geçmekteyken yaz ayları havalar ısınmaktadır.
 
Festival tarihlerine bakılarak daha zevkli bir tatil geçirebilme şansı yaratılabilmektedir.
 
Sırbistan'a Nasıl Gidilir?
Sırbistan'a Türkiye'den seyahat etmek istiyorsanız hem Atatürk Havalimanı'ndan hem de Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan direk uçuşlar bulunmamaktadır. Uçuşlar ülkenin başkenti olan Belgrad'da bulunan Nikola Tesla Havalimanı'na gerçekleştirilmektedir.
 
İstanbul Esenler Otogarı'ndan otobüsle gidilebilmektedir.
 
TCDD'nin İstanbul-Kapıkule-Sofya-Bükreş hattında sefer yapan Bosfor Ekspresi’ne binerek Bulgaristan-Sofya üzerinden trenle geçiş yapılabilmektedir. Ancak transit vize alınması koşulu bulunmaktadır.
 
Sırbistan Vizesi
Umuma Mahsus Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaftır.
 
Hizmet, Hususi, Diplomatik Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaftır.
 
Sırbistan’da İklim ve Hava Durumu
Doğu Avrupa'da bulunan Sırbistan'da karasal iklim etkisini sürdürmemektedir. Avrasya kara etkisi, Atlantik Okyanusu ve Akdeniz'in etkisi altında kalmaktadır.
 
Ocak ayında sıcaklıklar sıfır dereceye kadar düşmekteyken, Temmuz ayında 22 dereceye kadar yükselmektedir. Güney kesimlerinde iklim daha karasal olmaktadır. Yaz ve ilkbahar ayları kurak, kış ayları oldukça soğuk olmaktadır. Dağlık bölgelerde ise kar görülmektedir.
 
Kuzey kesimlerinde ise kış ayları soğuk hava rüzgârları ile yaz ayları yağmur, sıcak ve oldukça nemli havası ile daha karasal bir iklime sahiptir.
 
Sırbistan, Avrupa ülkeleri içinde en çok doğal afet riski taşıyan ülkelerden bir tanesi konumunda bulunmaktadır.
 
Sırbistan’ın Ekonomisi
Sırp ekonomisi temel olarak yabancı sermaye destekli imalat sektörüne ve ihracata dayanmaktadır. Ülke ekonomisinin temeli tarımdır. Mısır, buğday, arpa, ayçiçeği, soya ve şeker pancarı yetiştirilen ürünlerin başında gelmektedir.
 
Sırbistan’daki fabrikalar yüzde ellinin üzerinde üretim gösterirken geliştirilmeye ihtiyaç duymaktadır. Sırbistan demir, kömür ve bazı metaller bakımından zengin yataklar barındırmaktadır.
 
Savaşlar sonucunda karşılaştığı ambargolar, yaptırımlar ve 2000 krizinden oldukça etkilenen ülkede işsizlik, ülke ekonomisinin en önemli sorunu olmaya devam etmektedir.
 
Sırbistan Kültürü
Sırbistan'ın insanları oldukça sıcakkanlı ve arkadaş canlısı olarak bilinmektedir. Bir yer, bir bilgi öğrenmek istenildiğinde oldukça yardımseverdirler. Ancak eşcinsellere karşı oldukça yaygın bir hoşgörüsüzlük bulunmaktadır.
 
Çok renkli bir gece hayatı, birçok müzesi ve sanat galerisi, genç nüfusu, birbirinden güzel mimarileri, gelişmiş bir sağlık sektörü olan bir ülkedir. Günün her saati oldukça güvenilir bir ülkedir. Yine de turistik ve kalabalık bölgelerde hırsızlıklara dikkat etmekte fayda bulunmaktadır.
 
Noel Arifesi Sırbistan'da sosyal yaşamın en yoğun görüldüğü zamandır. Tüm restoranlar, sokaklar insanlarla dolup taşmaktadır ve her yerde canlı müzik kulakları doldurmaktadır.
 
Sırbistanlı bir kimse tarafından evine davet edildiğinizde küçük bir hediye götürmek önemlidir. Ve ayakkabı çıkarmak saygı olarak görülmektedir.
 
Savaş konusunda özellikle konuşulmasından hoşlanılmamaktadır. Bu yüzden 1990’lardaki Yugoslavya Savaşları'nı, Kosova Savaşı'nı ve NATO bomba saldırısını dile getirmemek iyi bir tercih olacaktır.
 
Şehir içi ulaşımda otobüs ağı oldukça yaygın olmakla birlikte, çoğu yere ulaşım sağlanabilmektedir.
 
Sırbistan Mutfağı
Sırbistan mutfağı tipik bir Orta Avrupa Balkan mutfağı ve Yakın Doğu yemekleri karışımından oluşmaktadır. Mutfaklarıyla oldukça gurur duyan Sırplar et sevdalısıdırlar. Izgara et ve sosis, yerel peynir ve ekmek ana yemekleridir. Bir Sırp evine gelen misafire geleneksel olarak ekmek ve tuz ikram etmektedir.
 
Çoğu Sırp restoran rostilj (pastırma ile sarılmış ve peynir ile doldurulmuş tavuk ızgara) , çeşitli ızgara etlerin olduğu büyük bir tabak sunmaktadır. Bunun yanı sıra aranan her yemeği bulmak mümkündür.
 
Kajmak (krem peynir ve tereyağ ile yapılan bir yemek) ve ajvar( kavrulmuş kırmızıbiber) hem vejateryenler hem de et yiyenler tarafından denemesi gerekenler arasında bulunmaktadır.
 
Fastfood restoranlarda bulunan bir Sırp hamburgeri olan Pljeskavica alışıldık hamburgerlerin dışında bir lezzete sahiptir.
 
En ünlü Sırp yemeklerinden biri ise Cevapcici' dir. Balkanların yöresel yemeklerinden olan Cevapcici, küçük sosisler halinde domuz eti ve sığır etinin karıştırılarak yapıldı, ızgara bir et çeşididir.
 
Karadordeva Snicla tadına bakılmadan dönülmemesi gereken tatlardan bir tanesidir. Kajmak ve domuz etiyle yapılan yemek kızartılarak sunulmaktadır.
 
Sadece vejetaryen yemek bulunduran restoran çok fazla bulunmamaktadır. Ancak restoranlarda rahatlıkla vejetaryen yemek bulunabilmektedir.
 
Sırbistan'da çok gelişmiş bir kahve kültürü ve tatlı bulunmaktadır. Palacinke (çikolatalı krep) oldukça lezzetli ve ünlüdür.
 
Rakija, Sırbistan'ın ulusal içkisidir. Konyak olan Rakija' nın birçok aroması bulunurken en ünlüsü erik aromalı olandır. Ülkenin bağlarından yapılan şarapları ise oldukça lezzetlidir.
 
Çeşme suyunu içmek çoğu ülkeye nazaran oldukça güvenlidir ve kalitelidir. Su eğer bulanıksa bunun sebebi içerisindeki hava baloncuklarıdır. Bir dakika kadar beklendiğinde temizlenen hava baloncukları bir tehlike teşkil etmemektedir.
 
Sırbistan'nın Festivalleri
Sırbistan birçok film, yemek, müzik festivaline ev sahipliği yapmaktadır. Bunların en gözdesi ise EXİT Festivali'dir. Her Temmuz ayında ülkeyi renklendiren festivalde dünyanın birçok önemli sanatçısı sahne almaktadır. Bu altı festivalin arenaları kalelerin içinde konumlanmaktadır. Doğu Avrupa'nın en büyük festivali olan EXİT, açık hava sineması, teknolojik alanlar ve ekstırem spor alanları bulunmaktadır.
 
Guca Trumpet Festivali ise en ilginç müzik festivallerinden bir tanesidir. Her Ağustos ayında dünyanın dört bir yanından gelen 600.000 trompet sevdalısı Belgrad'tan Guca'ya üç saatlik otobüs yolculuğu yapmaktadırlar. Ve burada dünyanın en iyi nefesli bandoları yarışmaktadırlar.
 
Akrobatların, dansçıların, aktörlerin yer aldığı Sokak Sanatçıları Festivali (Festival of Street Musicians)'nde birçok ülkeden gelen en başarı 150 sokak sanatçısı eylül ayında performanslar sergilemektedir.
 
Belgrad Müzik Festivali her Ekim ayında düzenlenmekte olan klasik müzik festivalidir. Festival geleneksel Balkan müzikleri üzerinde yoğunlaşmaktadır. Birçok orkestra ve performans sanatçısı Belgrad'ta bulunan Belgrades’s Kolarac Hall, Yugoslav Drama Theater ve seçilmiş alanlarda sahne almaktadırlar. Sanatçılar, Sırbistan'ın en iyi artistleriyle atölye çalışması yapma şansına sahip olmaktadırlar.
 
Leskovac Grill Festival her Eylül ayında kutlanmakta olan ızgara et festivalidir. Ana cadde beş gün boyunda motorlu trafiğe kapatılmaktadır ve birçok karnavallarla, moda gösterileriyle, konserlerle, ve bol etle festival ülkeyi renklendirmektedir.
 
Belgrad Bira Festivali her yıl Ağustos ayında kutlanmaktadır. 2004 yılında katılım sayısı 75.000 iken 2010 yılında 900.000’e ulaşmıştır. 30'dan fazla yerli ve yabancı birayı tatmak için gelen insanlar dört gün süren festival boyunca birçok canlı müzik konserini dinleme ve eğlenme şansına sahip olmaktadırlar.
 
Cinema City Film Festival her Haziran ayın sinemaseverler için adeta bir cennet kapısı açmaktadır. Sekiz gün boyunca süren bu etkinlikte 150'den fazla film gösterimleri ve atölyeler yapılmaktadır. Açılısı kentin tarihi Petrovaradin kalesinde canlı bir konser ile yapılmaktadır. Film gösterimleri ve galaları Novi Sad’da dört açık, beş kapalı alanda yapılmaktadır.
 
Sırbistan’dan Alınacak Hediyelik Eşyalar
Sırbistan'dan dönerken eve getirilebilecek en güzel hediyelik eşyalar yerel el yapımı eşyalar, yünlü kazaklar, sajkaca ( yerel şapka), poanak (yerel ayakkabılar), caksire (yerel pantolonlar), yemekler ve içeceklerdir. Saatler, bayraklar, şapkalar, magnetler, anahtarlıklar, kahve kupaları, resimler, çantalar ise çok tercih edilmektedir.
 
Licider (zencefilli veya ballı kek) kalpleri sevgi ve aşk göstergesi için hoş hediyeler olacaktır. Rakija (bir çeşit erik konyağı) en çok rağbet gören yerel içkidir.
 
'Frula', 'gusle' ve 'dvojnice' müzik ensturmanları ise güzel bir hediyelik eşyanın yanısıra Sırbistan'ın seslerini hep hatırlama fırsatı sunacaktır.
 
Sırbistan’da Bulunan Türkiye Dış Temsilcilikleri
TÜRKİYE CUMHURİYETİ SIRBİSTAN BÜYÜKELÇİLİĞİ
 
Adres: Krunska 73, 11000 Belgrade, Serbia
 
Telefon: +381 11 333 24 00
 
Nöbetçi telefon: +381 69 669 948
 
Faks: +381 11 333 24 33
 
E-posta: embassy.belgrade@mfa.gov.tr, asat.belgrad@tsk.tr
 
İnternet sitesi: http://belgrad.be.mfa.gov.tr/
 
Çalışma Saatleri: Pazartesi - Cuma (09.00 - 12.30)(14.00 - 18.00)
 
Sırbistan’daki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler
Yılbaşı (01-02 Ocak)
 
Noel (Julian Ortodoks Noeli) (07 Ocak)
 
Sırbistan Milli Günü (15-16 Şubat)
 
Ortodoks Good Friday (29 Nisan)
 
Ortodoks Paskalyası (01 Mayıs)
 
İşçi Bayramı (01-02-03 Mayıs)
 
Avrupa Günü (9 Mayıs)
 
Ortadoks Paskalya Pazartesisi (02 Mayıs)
 
Aziz Vitus Günü (28 Haziran)
 
Anma Günü (21 Ekim)
 
Ateşkes Günü (11 Kasım)
 
Sırbistan Vizesi
Umuma Mahsus ve Geçici Pasaport ile Seyahat Belgesi hamilleri, Sırbistan'a yapacakları turizm amaçlı seyahatleri veya transit geçişlerinde, Sırbistan'da toplam ikamet süresi, ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde, altı ay içerisinde 90 günü geçmemek kaydıyla vizeden muaftır. 
 
 
Sırbistan uçak biletleri en uygun fiyatlarla Bilet11.com'da.Sizlerde 444 34 97 numaralı telefondan müşteri hizmetlerimize bağlanarak yurt dışına 49.99€ başlayan fiyatlarla seyahat edebilir; Bilet11.com farkıyla ucuza uçmanın ayrıcalığını yaşayabilirsiniz.
 
 

13 Kasım 2017 Pazartesi 16:26:47

Dünyada Görülecek Çok Şey Var!

Yeni yerler keşfetmek ister misiniz?
Whatsapp Hattı
Alo Bilet